Site icon Times News

Αναχωρήσεις

Παράξενο μέρος τ’ αεροδρόμια.

Μπορείς ν’ ανταμωθείς με κάθε λογής ανθρώπους. Ταξιδιώτες, που αναχωρούν θλιμμένοι για όσα εγκαταλείπουν. Άλλους, που φτάνουν για πρώτη φορά σε έναν προορισμό και γεμάτοι ενθουσιασμό αδημονούν να τον εξερευνήσουν. Επιχειρηματίες, που τρέχουν φωνάζοντας στο τηλέφωνό τους, πιστεύοντας ότι αυτό που συζητούν είναι σημαντικότερο απ όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Αισιόδοξους και με νέες ιδέες φοιτητές, που ανυπομονούν να δημιουργήσουν καινούργιες παρέες και να γνωρίσουν την πόλη, στην οποία θα σπουδάσουν. Λίγο πιο πίσω από αυτούς, δεν θέλουν άλλωστε να τους στερήσουν την πρωτόγνωρη χαρά, εντοπίζεις τους συγγενείς και τους φίλους τους. Κάπως μουδιασμένοι, τους αποχαιρετούν, μετρώντας ήδη κρυφά τις μέρες για την επόμενη φορά που θα ξαναβρεθούν. Θα δεις ακόμη, όλους εκείνους που με τόλμη και επιφυλακτικότητα άφησαν τη δουλειά τους και τη χώρα τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Αν σταθείς για λίγο και παρατηρήσεις αυτή την πρόσκαιρη συνάντηση ανθρώπων και εμπειριών συνειδητοποιείς ότι οι μοίρες τους, αν και φαινομενικά διαφορετικές, εμφανίζουν αρκετά κοινά σημεία με τη δική σου.

Ελκυστικά καταστήματα σε καλούν ν’αγοράσεις κάποιο ενθύμιο ώστε να κρατήσεις κοντά σου τον τόπο που επισκέφτηκες. «Τελευταία ευκαιρία» ν’ αποκτήσεις λάδι και ούζο από την Ελλάδα, σκωτσέζικο ουίσκι, ολλανδικά τυριά, βελγική σοκολάτα ή βενετσιάνικες μάσκες. Τις επόμενες μέρες θα τα δωρίσεις στους αγαπημένους σου ή θα τα προσφέρεις στους συναδέλφους σου, οι οποίοι ήδη θα σε ζηλεύουν, κοιτώντας τις φωτογραφίες σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εσύ θα καμαρώνεις που ταξίδεψες σε ένα ακόμη σημείο αυτού του κόσμου.

Οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσεις είναι σαφείς. Αποβραδίς θα έχεις προσπαθήσει να στριμώξεις τις αναμνήσεις σου σε μια βαλίτσα. Πρόσεχε όμως! Απαγορεύεται να υπερβαίνει το επιθυμητό βάρος γιατί διαφορετικά θα αναγκαστείς να αφήσεις πίσω την τελευταία σου ανάμνηση, εκείνη που στα κλεφτά κατάφερες να χωρέσεις μέσα, λίγο προτού φτάσεις στο αεροδρόμιο. Μη νομίζεις ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για τους περισσότερους. Οι αναμνήσεις όλων των επιβατών, έτσι κι αλλιώς, θα στοιβαχτούν και θα μπερδευτούν στη διαδρομή ώς το αεροπλάνο. Μόνο εκείνοι, που οι ζωές τους είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε δύο τόπους, θα σε καταλάβουν. Λίγο αργότερα, θα περάσεις από τον ανυπόφορο έλεγχο διαβατηρίων και χειραποσκευών. Και πάλι, πρέπει να έχεις προνοήσει ώστε όλα όσα θα πεθυμήσεις να είναι κλεισμένα αεροστεγώς σε πλαστικές σακούλες και να μη ζυγίζουν περισσότερο από 100 ml. Πόσες φορές δεν έχει συμβεί κάτι που νόμιζες ότι ζύγιζε λιγότερο να σου το πάρουν την τελευταία στιγμή;

Βαδίζοντας νωχελικά προς την πύλη εξόδου νιώθεις φαινομενικά ανακουφισμένη.

Κανείς όμως δε φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι πάντα, σε κάθε απογείωση, αφήνεις πίσω σου ένα κομμάτι, ίσως το πολυτιμότερο, που δεν μπορεί να χωρέσει σε μια τσάντα Duty Free.

The following two tabs change content below.

Ιωάννα-Μελίνα Τσικνάκη

Η Ιωάννα-Μελίνα Τσικνάκη είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Φιλολογίας) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το College of Art του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (MSc Renaissance and Early Modern Studies). Εργάζεται στο Ελληνικό Σχολείο του Εδιμβούργου (Edinburgh Hellenic School of St.Andrew).

Τελευταία άρθρα απόΙωάννα-Μελίνα Τσικνάκη (δείτε τα όλα μαζί)

Exit mobile version