Ο τάφος, κατασκευασμένος από τούβλα και καλυμμένος εσωτερικά με πολύχρωμες τοιχογραφίες, ανήκε σε έναν άνδρα που πέθανε το 736 μ.Χ. σε ηλικία 63 ετών και θάφτηκε μαζί με τη σύζυγό του. Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν καθημερινές σκηνές ζωής: γυναίκες να αλέθουν αλεύρι, άνδρες να φτιάχνουν ζυμαρικά, να επεξεργάζονται ρύζι, να μεταφέρουν νερό, να κρατούν τελετουργικά σκεύη. Οι παραστάσεις ακολουθούν το ύφος «φιγούρες κάτω από δέντρο», ένα δημοφιλές εικαστικό ρεύμα της εποχής, με έμφαση σε σκηνές κάτω από ζωγραφισμένα δέντρα.

Η εικαστική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει έντονες αναπαραστάσεις, απλό χρωματισμό και δισδιάστατη απόδοση, φέρει εμφανή ομοιότητα με τα έργα που κοσμούν τον τάφο του Wang Shenzi, σημαντικής προσωπικότητας στα τέλη της δυναστείας Τανγκ, γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως πρόκειται για τον ίδιο ζωγράφο.
Η έκπληξη στον τοίχο: Ένας ξανθός άνδρας με γένια
Μέσα σε όλες αυτές τις σκηνές, που παρουσιάζουν πρόσωπα της εθνότητας Χαν, υπάρχει μία φιγούρα που ξεχωρίζει: ένας άνδρας με ξανθά μαλλιά και γένια, ο οποίος οδηγεί καμήλες. Η εικόνα αυτή τράβηξε το ενδιαφέρον των ειδικών, αφού πρόκειται για άνθρωπο με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που οι ιστορικοί περιμένουν από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην Κίνα αυτή την περίοδο, με τον καθηγητή ιστορίας Victor Xiong από το Western Michigan University να δηλώνει πως πρόκειται πιθανότατα για έναν Σογδιανό, μέλος του λαού που ζούσε στην περιοχή του σημερινού Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν, γνωστούς για τον ενεργό τους ρόλο στις εμπορικές συναλλαγές κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού.

Συγκεκριμένα είπε: «Με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου και το στυλ της ενδυμασίας του, μπορούμε να τον ταυτοποιήσουμε ως έναν ‘δυτικό’ – πιθανότατα έναν Σογδιανό από την Κεντρική Ασία», εξήγησε ο Xiong.
Οικείες μορφές, άγνωστες λεπτομέρειες
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που απεικονίζονται στον τάφο φαίνεται να είναι τα ίδια δύο πρόσωπα, πιθανότατα ο άνδρας και η γυναίκα που είναι θαμμένοι εκεί. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι παραστάσεις απεικονίζουν στιγμές από την καθημερινότητά τους, προσφέροντας μοναδικές πληροφορίες για τις ασχολίες, τα ρούχα και τα τελετουργικά της εποχής.
Άλλες σκηνές περιλαμβάνουν μια γυναίκα που οδηγεί τέσσερα άλογα, έναν ηλικιωμένο άνδρα με τσεκούρι και φλιτζάνι και φύλακες με κίτρινες στολές και σπαθιά στις πύλες του τάφου. Στο θολωτό ταβάνι απεικονίζεται ένα δράκομορφο σύμβολο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη θεματολογία.

Η σημασία μιας «ξένης» παρουσίας
Η παρουσία του «ξένου» στον τάφο αυτό δεν αποτελεί απλώς μια σπάνια εικονογράφηση. Είναι μια μαρτυρία της έντονης διαπολιτισμικής επαφής που υπήρχε ήδη τον 8ο αιώνα, χάρη στις εμπορικές οδούς που συνέδεαν την Ανατολή με τη Δύση. Ο Δρόμος του Μεταξιού δεν υπήρξε μόνο δίοδος για αγαθά, αλλά και για ανθρώπους, ιδέες, κουλτούρες και αυτό αποτυπώνεται εντυπωσιακά σε έναν απλό τάφο στα βάθη της Κίνας.