Ανοιχτή συζήτηση με την Αriane Mnouchkine  

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025, στις 11:00  | Auditorium Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος  

by Times Newsroom
  • Είσοδος ελεύθερη – Ταυτόχρονη μετάφραση 

Η σπουδαία Γαλλίδα θεατρική σκηνοθέτιδα και ηγέτιδα του διάσημου Théâtre du Soleil Ariane Mnouchkine, έρχεται για άλλη μια φορά στην Ελλάδα, καλεσμένη τουΦεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. 

Η παράστασηΕδώ έχει δράκους / Hic sunt Dracones, η επετειακή δημιουργία του Théâtre du Soleil, που γιόρτασε πέρυσι 60 χρόνια από την ίδρυσή του, θα ανοίξει το πρόγραμμα της Πειραιώς 260 και συμπίπτει με τη φετινή 70η επετειακή χρονιά του Φεστιβάλ. 

Στο πλαίσιο αυτό, ηAriane Mnouchkineθα παραβρεθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025, από τις 11:00 έως τις 13:00, για να συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο και κριτικό θεάτρουΜυρτώ Λοβέρδου για το σύγχρονο θέατρο. 

ΤοThéâtre du Soleil, ο διάσημος θίασος που ίδρυσε και συνεχίζει αδιάλειπτα από το 1964, από τους πλέον προβεβλημένους και ακτινοβόλους πυλώνες του σύγχρονου γαλλικού πολιτισμού, έχει επισκεφθεί αρκετές φορές το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με συλλογικές δημιουργίες – εποποιΐες που γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία:Το τελευταίο καραβανσαράι – Οδύσσειες(2006),Οι εφήμεροι(2007),Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας – Αυγές(2011) καιKanata, η μόνη παράσταση του θιάσου που η Mnouchkine εμπιστεύτηκε στον Robert Lepage (2019). 

H παράσταση  Εδώ έχει δράκους / Hic sunt Dracones, ανεβαίνει στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Δ) στις 30 και 31 Μαΐου και στις 1, 3, 4 και 5 Ιουνίου στις 20.00. 

ΗΓαλλίδαθεατρικήσκηνοθέτιδα Ariane Mnouchkine ίδρυσε το 1964 to Théâtre du Soleil. Θεωρείται μια από της σημαντικότερες και πιο επιδραστικές μορφές του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Θεάτρου. 

Παράλληλα, είναι σεναριογράφοςκαικινηματογραφική παραγωγόςταινιών. Πρώτες σημαντικές επιτυχίες της αποτέλεσαν ταΗ ΚουζίνατουΆρνολντ Γουέσκερ(1967), καθώς και τα1789(1970) καιL‘Âge dor(1975), τα οποία αποτέλεσαν προϊόν συλλογικής εργασίας. Στη συνέχεια, ανέλαβε την σκηνοθεσία έργων κλασσικών συγγραφέων, όπως, μεταξύ άλλων, οιΜολιέρος, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, καθώς και άλλοι, και σύγχρονων συγγραφέων, όπως, μεταξύ άλλων, οι Ελέν Σιξού, Άρνολντ Γουέσκερ, καθώς και άλλοι, συχνά εμπνεόμενη από τις παραδόσεις της Άπω Ανατολής(ινδικό θέατρο, ιαπωνικό θέατρο, κ.ά.)  

Το Théâtre du Soleil αποτέλεσε από τη γέννησή του πρότυπο συνύπαρξης και ίσης μεταχείρισης, καθώς λειτουργεί ως μια καλλιτεχνική κολεκτίβα, τα μέλη της οποίας αποτελούν μία μεγάλη οικογένεια, συχνά συμβιώνουν στη θεατρική τους στέγη ενώ λαμβάνουν ίσες αμοιβές. Εντός ενός πνεύματος κοινοτικότητας, το οποίο είναι παρών από τις απαρχές τουΘεάτρου του Ηλίου, η Ariane Mnouchkine έχει ως συνήθεια την μόνιμη παρουσία της στην αρχή και στο τέλος κάθε παράστασης. Ουδέποτε προχωρά σε επί μακρόν προετοιμασία μίας παράστασης. Παράλληλα, δεν προχωρά σε διανομή των ρόλων, δεν επιβάλλει χαρακτήρες στους ηθοποιούς της, καθώς είναι οι ίδιοι οι οποίοι θα επιλέξουν και θα δουλέψουν την ψυχοσύνθεσή τους. Σύμφωνα με τους ίδιους τους ηθοποιούς της, «πρόκειται για μέγιστο καταλύτη και οργανωτή» ο οποίος κάνει τα πάντα να συντονίζονται και να λειτουργούν μεταξύ τους. Το 1987 βραβεύτηκε  με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, για το συνολικό έργο της στο πλαίσιο του Θεάτρου του Ηλίου. 

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή