Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σε νέες δηλώσεις του στην εφημερίδα Hurriyet ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας ανέφερε: «Όταν έρθει η ώρα, οι αρμόδιοι φορείς μας εκεί, θα λάβουν θέσεις για την προστασία των συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, έτσι ώστε να συνάψουμε συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας. Όσον αφορά την εξερεύνηση πετρελαίου και υδρογονανθράκων, οι δύο χώρες μοιραζόμαστε ή επεκτείνουμε κάθε είδους εξουσία, λαμβάνοντας υπόψιν το διεθνές δίκαιο».
Τι (θα) προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία αυτή, όπως αναφέρει ο Τούρκος υπουργός, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στην Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας.
Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία βασικών δομών αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας θα μεταβεί στη Συρία “σύντομα” προκειμένου να συζητήσει ενδεχόμενη ενεργειακή συνεργασία, περιλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές ελλείψεις, όπως δήλωσε αργά χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Αντιδράσεις από Αθήνα – Λευκωσία
Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σε τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κύριος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι παρακολουθούν «στενά τις εξελίξεις και αξιολογούν την κατάσταση διαρκώς, από την πρώτη στιγμή». «Οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης, επηρεασμού ή παραγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει όλα τα διαθεσιμα μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Ο κύριος Λετυμπιώτης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε συντονισμό με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας έχουν ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ενδεχόμενες τουρκικές μεθοδεύσεις, λαμβάνοντας ευρωπαϊκή υποστήριξη.