Ασπαρτάμη: Είναι «πιθανώς καρκινογόνα» λέει ο ΠΟΥ – Τι αναφέρει για την ποσότητα – Ποια προϊόντα την περιέχουν

Η γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη είναι «πιθανώς καρκινογόνα», αλλά παραμένει ασφαλής για κατανάλωση σε ήδη συμφωνημένα επίπεδα, δήλωσαν την Παρασκευή δύο ομάδες που συνδέονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

by Times Newsroom

Οι αποφάσεις είναι το αποτέλεσμα δύο ξεχωριστών ομάδων εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, η μία από τις οποίες εντοπίζει αν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια ουσία αποτελεί δυνητικό κίνδυνο και η άλλη που αξιολογεί πόσο μεγάλο κίνδυνο στην πραγματική ζωή ενέχει στην πραγματικότητα η εν λόγω ουσία.

Σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ανακοίνωση, ο επικεφαλής διατροφής του ΠΟΥ, Φραντσέσκο Μπράνκα, σημείωσε αρχικά: «Εάν οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση να πάρουν αναψυκτικό με γλυκαντικές ουσίες ή με ζάχαρη, νομίζω ότι θα πρέπει να εξεταστεί και μία τρίτη επιλογή – η οποία είναι να πίνουν νερό αντ’ αυτής. Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν δείχνουν ότι η περιστασιακή χρήση ασπαρτάμης θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους περισσότερους καταναλωτές» συμπλήρωσε.

Αυτή η ταξινόμηση σημαίνει ότι υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι μια ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Δεν λαμβάνει υπόψη την ποσότητα που πρέπει να καταναλώσει ένα άτομο για να κινδυνεύσει, η οποία εξετάζεται από μια ξεχωριστή επιτροπή, την Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που εδρεύει στη Γενεύη.

Ασπαρτάμη: Προϊόντα με το γλυκαντικό

* Αναψυκτικά διαίτης (zero)

* Coca-Cola

* Παγωτά χωρίς ζάχαρη

* Τσίχλες (π.χ. Extra της Mars)

* Φρουτοχυμοί χωρίς ζάχαρη

* Σάλτσα τομάτας ketchup με λιγότερη ζάχαρη

* Dressing σαλάτας χωρίς ζάχαρη

* Γιαούρτι light

* Μπάρες ενέργειας (energy bars) χωρίς ζάχαρη

* Ζαχαρωτά… χωρίς ζάχαρη

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή