Οι αποφάσεις είναι το αποτέλεσμα δύο ξεχωριστών ομάδων εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, η μία από τις οποίες εντοπίζει αν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια ουσία αποτελεί δυνητικό κίνδυνο και η άλλη που αξιολογεί πόσο μεγάλο κίνδυνο στην πραγματική ζωή ενέχει στην πραγματικότητα η εν λόγω ουσία.
Σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ανακοίνωση, ο επικεφαλής διατροφής του ΠΟΥ, Φραντσέσκο Μπράνκα, σημείωσε αρχικά: «Εάν οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση να πάρουν αναψυκτικό με γλυκαντικές ουσίες ή με ζάχαρη, νομίζω ότι θα πρέπει να εξεταστεί και μία τρίτη επιλογή – η οποία είναι να πίνουν νερό αντ’ αυτής. Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν δείχνουν ότι η περιστασιακή χρήση ασπαρτάμης θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους περισσότερους καταναλωτές» συμπλήρωσε.
Αυτή η ταξινόμηση σημαίνει ότι υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι μια ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Δεν λαμβάνει υπόψη την ποσότητα που πρέπει να καταναλώσει ένα άτομο για να κινδυνεύσει, η οποία εξετάζεται από μια ξεχωριστή επιτροπή, την Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που εδρεύει στη Γενεύη.
Ασπαρτάμη: Προϊόντα με το γλυκαντικό
* Αναψυκτικά διαίτης (zero)
* Coca-Cola
* Παγωτά χωρίς ζάχαρη
* Τσίχλες (π.χ. Extra της Mars)
* Φρουτοχυμοί χωρίς ζάχαρη
* Σάλτσα τομάτας ketchup με λιγότερη ζάχαρη
* Dressing σαλάτας χωρίς ζάχαρη
* Γιαούρτι light
* Μπάρες ενέργειας (energy bars) χωρίς ζάχαρη
* Ζαχαρωτά… χωρίς ζάχαρη