Σύμφωνα με το δημοσίευμα «παρόλο που η εξομάλυνση δεν είναι ακόμη στο τραπέζι, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για μελλοντική διπλωματία, ξεκινώντας με προσπάθειες για μείωση των εντάσεων και επικαιροποίηση των ρυθμίσεων ασφαλείας κατά μήκος των ασταθών συνόρων Ισραήλ-Συρίας».
Οποιαδήποτε πρόοδος θα αποτελούσε μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την κυβέρνηση Τραμπ, δεδομένων των δεκαετιών εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Συρίας υπό την ηγεσία της οικογένειας Άσαντ.
Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από ισλαμιστές αντάρτες πέρυσι, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τις κυρώσεις στη Συρία για να δώσει στη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο μια “ευκαιρία για μεγαλείο.”
Οι ΗΠΑ προτιμούν μια σταδιακή διαδικασία που θα οικοδομήσει αργά εμπιστοσύνη και θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.
Όμως το Ισραήλ πιέζει για διαβεβαιώσεις ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα οδηγήσουν τελικά σε πλήρη ειρηνευτική συμφωνία και ομαλοποίηση, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος στο Axios.
Άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι μια συμφωνία “δεν είναι κοντά” και ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος.
Τον Ιούνιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενημέρωσε τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ για τη Συρία, Τομ Μπάρακ, ότι ενδιαφέρεται να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία ασφαλείας με τη μετα-Άσαντ κυβέρνηση της Συρίας, με μεσολάβηση των ΗΠΑ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο στόχος του Νετανιάχου είναι μια σταδιακή σειρά συμφωνιών με τη Συρία — ξεκινώντας με μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή της συμφωνίας αποχώρησης δυνάμεων του 1974, και τελικά καταλήγοντας σε πλήρη ειρήνη και ομαλοποίηση.
Όταν ο πρώην ισλαμιστής μαχητής Αχμάντ αλ-Σαράα ανέτρεψε το καθεστώς Άσαντ σε μια εντυπωσιακή αντάρτικη επίθεση τον Δεκέμβριο, το Ισραήλ απάντησε με κύματα αεροπορικών επιθέσεων που κατέστρεψαν συστηματικά ό,τι απέμενε από την αεροπορία, το ναυτικό, την αεράμυνα και τα πυραυλικά συστήματα της Συρίας.
Το Ισραήλ επίσης πήρε τον έλεγχο της ζώνης ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών και κατέλαβε εδάφη εντός Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της συριακής πλευράς του στρατηγικού όρους Χερμών.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν αυτές τις περιοχές ως κύριο μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις και λένε ότι το Ισραήλ θα αποχωρήσει μόνο σε αντάλλαγμα πλήρους ειρήνης και ομαλοποίησης με τη Συρία.
Το Ισραήλ επικοινωνεί με τη Συρία μέσω τουλάχιστον τεσσάρων διαφορετικών καναλιών — συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Νετανιάχου Τζάχι Χανέγκμπι, του διευθυντή της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, του υπουργού Εξωτερικών Γκίντεον Σαρ για πολιτικό και στρατηγικό διάλογο, και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων για καθημερινή στρατιωτική συντονισμένη δράση.
Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θέλουν οι ΗΠΑ να αναλάβουν πιο ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο, πιστεύοντας ότι αυτό θα δώσει στη νέα συριακή κυβέρνηση ισχυρότερο κίνητρο να συμμετάσχει σοβαρά.
Ανώτεροι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μπάρακ βρίσκεται σε επαφή με Σύριους αξιωματούχους από τότε που επισκέφτηκε το Ισραήλ στις αρχές Ιουνίου, εξετάζοντας το ενδεχόμενο έναρξης επίσημων συνομιλιών.
“Έχουμε πολύ ήπιες προκαταρκτικές συζητήσεις. Οι διπλωματικές επιτυχίες μοιάζουν με το ξεφλούδισμα ενός κρεμμυδιού — ξεφλουδίζουμε σταδιακά,” είπε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο Axios. “Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Υπουργός Εξωτερικών Ρούμπιο έχουν δείξει πολύ μεγάλη υποστήριξη και οι ομάδες μας συνεργάζονται καλά.”
Οι συνομιλίες προς το παρόν περιορίζονται σε αξιωματούχους χαμηλότερου επιπέδου από τον Σύριο Πρόεδρο Αχμάντ αλ-Σαράα, και δεν συζητείται ακόμη σύνοδος κορυφής ηγετών, πρόσθεσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Δύο ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι μια συμφωνία είναι δυνατή, αλλά τόνισαν ότι θα χρειαστεί χρόνος.
“Ελπίζουμε να δούμε την κυβέρνηση Τραμπ να πιέζει πιο δυναμικά σε αυτή την κατεύθυνση,” δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά που πλανάται πάνω από οποιεσδήποτε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ-Συρίας είναι η κατάσταση των Υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία κατά τον πόλεμο του 1967.
Σε κάθε προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, το καθεστώς Άσαντ απαιτούσε πλήρη — ή σχεδόν πλήρη — αποχώρηση του Ισραήλ από την περιοχή σε αντάλλαγμα για ειρήνη.
Κατά την πρώτη θητεία του, ο Τραμπ αναγνώρισε τα Υψίπεδα του Γκολάν ως μέρος του Ισραήλ — κίνηση που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ανέτρεψε.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ είναι ανοιχτό σε συμφωνία με τη Συρία, αλλά επέμεινε ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν μέρος του Ισραήλ σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία.
Ο Ρον Ντέρμερ, στενός σύμβουλος του Νετανιάχου και υπουργός στρατηγικών υποθέσεων, επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα την Ουάσινγκτον για συναντήσεις με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.
Το πιθανό deal με τη Συρία θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν, λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Ο Νετανιάχου αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και να συζητήσει με τον Τραμπ για τη Συρία, μεταξύ άλλων θεμάτων της περιοχής.