Πόσο εύκολο είναι για έναν μετανάστη να χτίσει τη ζωή του από την αρχή και να κάνει καριέρα σε μια ξένη χώρα; Την απάντηση τη δίνουν οι ίδιοι οι «πρωταγωνιστές», οι οποίοι συμμετείχαν σε συζήτηση, στο πλαίσιο του The Upfront Initiative που πραγματοποιείται για 4η χρονιά στο Ωδείο Αθηνών.
Η Hana Ganji, Πρόσφυγας και Ιδρυτικό Μέλος της Οργάνωσης Hidden Goddess, γεννήθηκε στο Ιράν αλλά μεγάλωσε στο Αφγανιστάν. Η ζωή της, όπως την περιέγραψε, ήταν αρκετά δύσκολη. Η ίδια έχει πέσει θύμα βιασμού, ενώ στη χώρα της το κολύμπι για μια γυναίκα είναι έγκλημα. «Το να είσαι γυναίκα είναι κάτι το ξεδιάντροπο. Το να εργάζεσαι δεν επιτρέπεται. Το να μιλάς δυνατά απαγορεύεται», ανέφερε, μεταξύ άλλων. Κάπως έτσι, λοιπόν, πήρε την απόφαση να «δραπετεύσει». Στην αρχή, όπως παραδέχθηκε, δεν είχε ως σκοπό να έρθει στην Ελλάδα, έψαχνε απλώς ένα ασφαλές μέρος. Αυτό ήταν και το κίνητρο για να μπει σε μια πλαστική βάρκα, την ίδια ώρα που έβλεπε άλλες βάρκες να βουλιάζουν στο νερό. Όταν τελικά κατάφερε να φθάσει στην Ελλάδα, την έστειλαν σ΄ένα καμπ, μακριά από τα πάντα. Όπως εξηγεί, αυτό ήταν κάτι άδικο, αλλά σήμερα, έχοντας αφήσει όλα αυτά πίσω, λατρεύει να είναι μέρος αυτής της κοινωνίας. «Νιώθω ασφαλής, έχω την ευκαιρία να φτιάξω τη ζωή μου» τόνισε, χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Καπουράνης – Ηθοποιός, Τραγουδιστής και Σεναριογράφος – μεγάλωσε στα Χανιά ως παιδί αλβανικής καταγωγής. Όπως ο ίδιος ανέφερε, αυτό αποτέλεσε για εκείνον ένα τραύμα που για χρόνια απέφευγε να αντικρίσει. Όταν, όμως, πέθανε ο παππούς του, ήρθε αντιμέτωπος με αυτό το τραύμα και άρχισε να το προσεγγίζει, να κοιτά πίσω, κοντά στην πληγή. Άλλωστε, όπως παρατήρησε, το τραύμα μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για έναν καλλιτέχνη. Γι’ αυτό, συνέχισε, οι καλλιτέχνες οφείλουμε να αγκαλιάζουμε τα τραύματά μας.
Στο ζήτημα της εκπαίδευσης εστίασε η Νεκταρία Παλαιολόγου, Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Πολυπολιτισμικών Πολυγλωσσικών Περιβαλλόντων & Μετανάστευσης στο ΕΑΠ. «Η εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, καθώς αποτελεί το βασικό εργαλείο για την ένταξη, την κοινωνικοποίηση και την επαγγελματική αποκατάσταση των μεταναστών», επεσήμανε, μεταξύ άλλων. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στη σημασία της στήριξης της μητρικής γλώσσας των μεταναστών, αναδεικνύοντας τη συμβολή και την αξία της πολυγλωσσίας. Ωστόσο, όπως σημείωσε, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα γύρω από την εφαρμογή αντίστοιχων πολιτικών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Kassandra El Najjar, Ηθοποιός και Performer, ήταν η πρώτη τρανς γυναίκα μετανάστρια στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε, αυτή η σύνθετη ταυτότητα της δημιουργεί συχνά ένα αίσθημα ευαλωτότητας, ωστόσο η ορατότητα παραμένει ζωτικής σημασίας. «Χωρίς ορατότητα δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότητα […] Η ορατότητα αποκτά αυθεντικότητα μόνο όταν συνοδεύεται από ισότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, ο Πλάτων Τήνιος, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, υπογράμμισε ότι η ποικιλομορφία αποτελεί πλούτο για την κοινωνία, επισημαίνοντας πως οι μετανάστες αποτελούν λύση ακόμη και όταν διαθέτουν χαμηλές δεξιότητες. «Αν δεν υπήρχε η μετανάστευση, ο παππούς του Ντόναλντ Τραμπ θα βρισκόταν ακόμη στη Γερμανία […] Ο κόσμος θα ήταν πολύ, πολύ φτωχότερος σε σύγκριση με σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην ενσωμάτωση των Αλβανών στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα. «Τα παιδιά αυτών των ανθρώπων σήμερα διαπρέπουν στη χώρα μας», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως «όταν περιορίζουμε τη μετανάστευση, στην ουσία πυροβολούμε τα πόδια μας».
Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Γιάννης Πανταζόπουλος, Δημοσιογράφος/Αρχισυντάκτης στη LiFO.
Το συνέδριο “The Upfront Initiative” διοργανώνεται από τη LiFO και την εταιρεία Tsomokos, με στόχο τη διαρκή ανάδειξη των θεμάτων ισότητας, διαφορετικότητας και ένταξης στη δημόσια σφαίρα.