«Δεν θέλω να σκοτώσω κανέναν»: Ημερολόγιο νεκρού Ρώσου στρατιώτη αποκαλύπτει τη ζωή στην πρώτη γραμμή

Το 33 σελίδων ημερολόγιο, το οποίο φέρνουν στη δημοσιότητα οι Sunday Times, βρέθηκε στην τσέπη του νεκρού πλέον Vitaliy Taktashov από συναδέλφους του στρατιώτες στο ουκρανικό μέτωπο.

by Times Newsroom

O Vitaliy Taktashov, ήταν ένας Ρώσος στρατιώτης που ξεκίνησε να γράφει το ημερολόγιο του μετά την κλήση του στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και παρότι ο ίδιος δεν είχε καμία στρατιωτική εμπειρία.

Το 33 σελίδων ημερολόγιο, το οποίο φέρνουν στη δημοσιότητα οι Sunday Times, βρέθηκε στην τσέπη του νεκρού πλέον Vitaliy Taktashov από συναδέλφους του στρατιώτες στο ουκρανικό μέτωπο.

Μέσα από τις γραμμές του ημερολογίου, ο Taktashov αποκαλύπτει το πώς είναι η καθημερινότητα στην πρώτη γραμμή του πολέμου, τα συναισθήματα και τις σκέψεις των ανθρώπων που τη βιώνουν από πρώτο χέρι.

Τα γραφόμενα

Στο τέλος Νοεμβρίου του 2020, ο  ο Vitaliy Taktashov, ένας 31χρονος εργάτης οικοδομών, έφτασε στο στρατόπεδο του ρωσικού στρατού στο Tokmak, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μαζί με εκατοντάδες άλλους στρατιώτες που είχαν κινητοποιηθεί. Ο Taktashov άφησε πίσω στη Μόσχα τη σύζυγό του και τον δίχρονο γιο του.

Σχεδόν κάθε μέρα για πάνω από ένα μήνα, μεταξύ του τέλους Νοεμβρίου και των αρχών Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, τους έγραφε γράμματα σε ένα μικρό μπλε σημειωματάριο, φτιάχνοντας ένα ημερολόγιο των ημερών του στο μέτωπο.

Μέσα στις σελίδες του υπάρχει μια μοναδική περιγραφή της απελπιστικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι Ρώσοι στρατιώτες στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Πούτιν. Η εικόνα που προκύπτει από το ημερολόγιο καταρρίπτει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου ότι οι στρατιώτες του είναι καλά εξοπλισμένοι, αφοσιωμένοι στον αγώνα και πως κερδίζουν τον πόλεμο.

Η έλλειψη οργάνωσης του ρωσικού στρατού

Μέσα σε 33 σελίδες, ο Taktashov περιγράφει λεπτομερώς την έλλειψη οργάνωσης του ρωσικού στρατού και την αδιαφορία των διοικητών του. Γράφει μάλιστα πως σκέφτεται να σκοτώσει τον εαυτό του και τους συντρόφους του και σχεδιάζει να σπάσει το πόδι του για να τον στείλουν σπίτι. Γράφει επίσης για το πώς δεν θέλει να σκοτώσει κανέναν και για τον τρόμο να μην ξαναδεί την οικογένειά του και να πεθάνει μόνος σε μια ξένη χώρα.

«Φοβάμαι, τα νεύρα μου χτυπάνε σαν σφυρί και γράφω με δάκρυα στα μάτια», έγραψε στις 30 Νοεμβρίου, τη δεύτερη μέρα του κοντά στην πρώτη γραμμή. «Θέλω να γυρίσω σπίτι μου. Προσευχήσου για εμένα. Σας αγαπώ όλους τόσο πολύ» γράφει απευθυνόμενος στη γυναίκα του.

Ο Taktashov δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά την οικογένειά του. Ένα ζεστό απόγευμα αυτού του μήνα, μαχητές από μια προπορευόμενη ουκρανική μονάδα στο νότιο μέτωπο βρήκαν το σημειωματάριο στην τσέπη ενός νεκρού Ρώσου στρατιώτη: ενός νεαρού άνδρα που έμοιαζε με τον Τακτάσοφ. Πράγματι, η σωρός του Taktashov ταυτοποιήθηκε

Όπως γράφουν Sunday Times, με τον θάνατο του Taktashov το μέλλον μιας οικογένειας καταστράφηκε από τον πόλεμο του Πούτιν. «Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι σαν κι αυτόν: πατέρες και αδέρφια που αναγκάστηκαν να γίνουν στρατιώτες παρά το γεγονός ότι έχουν μικρή στρατιωτική εμπειρία, σταλμένοι σε χωράφια και χαρακώματα μακριά από το σπίτι τους» αναφέρει το δημοσίευμα.

Καθώς ο ρωσικός στρατός υποχωρεί μπροστά σε μια διαρκή ουκρανική αντεπίθεση και εν μέσω πολιτικής αναταραχής, οι ιστορίες τους είναι σημαντικές: Μας λένε για τη βάναυση πραγματικότητα πίσω από τα ψέματα του Κρεμλίνου καταλήγει η εφημερίδα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com