«Διάλογοι της Νισύρου 2025»: Οι προτεραιότητες για τη βιωσιμότητα των νησιών στο επίκεντρο της συζήτησης Σδούκου – Χριστοδουλάκη

Η κυρία Σδούκου ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει «έξι χιλιάδες νησιά, νησίδες και βραχονησίδες» από τις οποίες κατοικούνται «περίπου 120»

by Times Newsroom

Οι προτεραιότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στα ελληνικά νησιά τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν, σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουλίου, στο πλαίσιο των «Διαλόγων της Νισύρου» η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης περιβάλλοντος του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Η κυρία Σδούκου ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει «έξι χιλιάδες νησιά, νησίδες και βραχονησίδες» από τις οποίες κατοικούνται «περίπου 120», ενώ «τα 70 έχουν πάνω από εκατό κατοίκους και τα 50 πάνω από χίλιους», εξηγώντας ότι είναι εντελώς διαφορετική η αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο κόστος ενέργειας, το οποίο χαρακτήρισε «ιδιαίτερα υψηλό», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν στην Ελλάδα 44 νησιά που παράγουν την ενέργειά τους από εργοστάσια που βρίσκονται πάνω σε αυτά».

«Για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας», επισήμανε, «πρέπει να δώσουμε πρακτικές λύσεις στην παραγωγή ενέργειας με ηλεκτρικές διασυνδέσεις, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και αυτονομία», ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα οφείλει να «ξεκλειδώσει» τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα νησιά.

Μιλώντας για το ζήτημα του νερού, εξήγγειλε ότι «σύντομα θα ανακοινωθεί εθνική στρατηγική φωτίζοντας περισότερο το πρόβλημα στα νησιά».

Από την πλευρά του, ο Μ. Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι «η χώρα δεν έχει εγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό», ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη για «ανθεκτικότητα, υποδομές και παράλληλα περιβαλλοντική προστασία».

«Τα νησιά μας υποφέρουν στη διαχείριση υδάτων» εξήγησε ο κ. Χριστοδουλάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από τον τόπο καταγωγής του, την Κάλυμνο.

«Πρέπει να βάλουμε άξονες», είπε, και ανέλυσε συγκεκριμένα ότι απαιτούνται συστήματα αφαλάτωσης σε Ανανώσιμες Πηγές Ενέργειας με αυτοτέλεια σε επάρκεια νερού, εκσυγχρονισμό δικτύων ύδρευσης και επεξεργασία λυμάτων.

«Αλίμονο αν δούμε τον τουρισμό ως κίνδυνο και όχι ως ευκαιρία. Απαιτούνται έργα υποδομής, δρόμοι δίκτυα, υποδομές υγείας. Πρέπει να αλλάξουμε ισορροπία» κατέληξε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή