Πρόκειται για τη συγκλονιστική αληθινή ιστορία μιας από τις σοβαρότερες περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης. Για την ιστορία του μικρού Ντέιβ, τον οποίο η αλκοολική και ψυχωτική μητέρα θεωρούσε σκλάβο και όχι γιο της, ‘’Αυτό’’ και όχι παιδί της.
Το βιβλίο αποτελεί την περιεκτική καταγραφή της άθλιας ζωής που ήταν υποχρεωμένο το μικρό αγόρι να ζει, μέχρι τη στιγμή που οι δάσκαλοί του αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε και αποφάσισαν να επέμβουν και να τον σώσουν από τον εφιάλτη.
Μέχρι τότε ο μικρός δεν είχε κανέναν στον οποίο να στηριχθεί, κανέναν για να τον προστατεύσει από την άγρια και παράλογη συμπεριφορά της μητέρας του. Το όνειρο και η ελπίδα πως μια μέρα κάποιος θα τον αγαπήσει και θα τον φροντίσει, μαζί με την απόλυτη αποφασιστικότητά του να επιζήσει ήταν τα μόνα που τον κράτησαν ζωντανό» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Ο Ντέιβ Πέλτσερ, ο επιζών γράφει:
«Ως παιδί, ζώντας σε ένα σκοτεινό κόσμο, φοβόμουν για τη ζωή μου και νόμιζα πως ήμουν ο μόνος. Ως ενήλικος, ξέρω τώρα πως δεν ήμουν ο μόνος. Υπήρχαν και χιλιάδες άλλα κακοποιημένα παιδιά.
Οι πηγές των πληροφοριών ποικίλλουν, αλλά εκτιμάται πως ένα στα πέντε παιδιά στην Αμερική, κακοποιείται σωματικά, ψυχικά και σεξουαλικά. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι μέσα στο απληροφόρητο κοινό, που πιστεύουν πως οι περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης δεν είναι τίποτα άλλο παρά γονείς που ασκούν το ‘’δικαίωμά τους’’ να πειθαρχούν τα παιδιά τους, και το παρακάνουν λιγάκι. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι πιστεύουν όμως πως η υπερβολική πειθαρχία δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παιδί και στην ενηλικίωση. Είναι όμως τραγικά παραπληροφορημένοι» (σελ. 137).
«Το ξεκίνημά μου ήταν πολύ ταραγμένο –λες και κάποιος με έσπρωχνε εδώ κι εκεί. Όσο πιο φριχτή γινόταν η κατάστασή μου, τόσο πιο πολύ ένιωθα ότι κάποια τεράστια δύναμη με ρουφούσε μέσα σε ένα γιγάντιο ρεύμα. Πάλεψα όσο πιο σκληρά μπορούσα, αλλά ο δρόμος δεν φαινόταν να έχει τέλος. Μέχρι που, εντελώς ξαφνικά, χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση, βρέθηκα ελεύθερος» (σελ. 133).
- Πηγή: Dave Pelzer. 1995. Ένα παιδί που το έλεγαν ‘’Αυτό’’. Εκδόσεις Διόπτρα.
Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc