Δήμος Αλίμου: Γιατί ο 5ος Παιδικός Σταθμός καταργείται και κατεδαφίζεται;

Έχουν διαμοιράσει αυθαίρετα τον Σταθμό σε πολλά ακατάλληλα οικήματα που γυρνούν το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών στον Άλιμο πολλές δεκαετίες πίσω!

by Times Newsroom

Παρακολουθούμε για άλλη μια φορά με πολύ προσοχή τον Δήμαρχο Αλίμου που χωρίς δημοκρατικό διάλογο ή διαβούλευση, με αλαζονεία, ανεξήγητη προσωπική εμμονή και απολύτως προσχηματική αιτιολόγηση προσπαθεί να επιβάλει στην πόλη επιλογές τραυματικές όπως την κατάργηση-κατεδάφιση του 5ου Παιδικού Σταθμού προκειμένου στη θέση του να ανεγείρει νέο Δημαρχείο.

Και επειδή κατά την συνήθη επικοινωνιακή του πρακτική,

• Αρνείται ότι πολλοί δημότες και περίοικοι διαφωνούν με αυτά που θέλει να επιβάλλει,

• Αρνείται ότι άλλοι διαθέτουν επιχειρήματα, τεκμηρίωση και ενδιαφέρον για τον Άλιμο,

• Αρνείται να ομολογήσει ότι υπάρχει άλλη σημαντικότερη πρόταση

Είμαστε υποχρεωμένοι να κοινοποιήσουμε την θέση μας αφού ακυρώθηκε πλέον κάθε προσδοκία θεσμικού διαλόγου όπως αρμόζει σε ένα θέμα τόσο υψηλής κοινωνικής αξίας.

  1. Θεωρούμε πράγματι ότι έχει ωριμάσει η ανάγκη για την ανέγερση νέου Δημαρχείου που θα συγκεντρώσει όλες τις δημοτικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει όμως κανένας ουσιώδης λόγος να κτισθεί στη θέση του 5ου Παιδικού Σταθμού, της μεγαλύτερης και σημαντικότερης μονάδας για την φροντίδα βρεφών και νηπίων, δηλ. πολύ μεγαλύτερης κοινωνικής προτεραιότητας. Σήμερα δυστυχώς έχουν διαμοιράσει αυθαίρετα τον Σταθμό σε πολλά ακατάλληλα οικήματα που γυρνούν το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών στον Άλιμο πολλές δεκαετίες πίσω!
  2. Ο 5ος Παιδικός Σταθμός αποτελεί τον μεγαλύτερο και αρτιότερο του Αλίμου και οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι ποιοτικές και αναντικατάστατες. Η προπαγάνδα ότι πρόκειται για ένα παλαιό κτήριο περίπου ετοιμόρροπο και επικίνδυνο αποτελεί κυνισμό και αθλιότητα αφού τούτο δεν προκύπτει από οποιαδήποτε τεχνική έκθεση ή μελέτη. Είναι κτήριο πολύ νεότερο του Δημαρχείου και το μόνο που χρειάζεται είναι η τακτική συντήρηση και ο σεβασμός ως ιδιαίτερο μέγεθος που είναι πλέον για την τοπική ιστορία της πόλης μας.
  3. Ο 5ος Παιδικός Σταθμός δεν παραχωρήθηκε από το κράτος στον Δήμο μας ως κτήριο για οποιαδήποτε χρήση ούτε βέβαια ως οικόπεδο αλλά ως εν λειτουργία κοινωνική υπηρεσία βρεφών και νηπίων επειδή ο Δήμος ασκούσε αυτήν την αρμοδιότητα την οποία ακόμα ασκεί. Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι ο Δήμος δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα (όπως και στα σχολεία) να αλλάξει τη χρήση του χώρου χωρίς συνέπειες για τον Δήμο αλλά και για τα πρόσωπα που τυχόν θα αναλάβουν τέτοια ευθύνη. Η ευθύνη τους για το οικονομικό κόστος θα υπολογιστεί αλλά το κοινωνικό κόστος είναι ανυπολόγιστο.
  4. Η μόνη κοινωνικά επωφελής λύση είναι το νέο Δημαρχείο να κατασκευαστεί στη θέση που προβλέπεται (ΟΤ340) από τα Γενικό Πολεοδομικό και Ρυμοτομικό Σχέδιο του Αλίμου και όπου από την δεκαετία του 80 έχει δεσμευτεί οικόπεδο. Το μόνο που απαιτείται είναι η διαδικασία καθορισμού τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης ή συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και η πληρωμή του. Αν μάλιστα αυτό είχε επιδιωχθεί από τον Οκτώβρη του 2020 οπότε δημοσιεύτηκε η πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης τότε θα είχε περιέλθει ήδη στην κυριότητα του Δήμου μας. Για τους λόγους αυτής της αδικαιολόγητης αβελτηρίας ο καθένας δικαιούται να βγάλει τα συμπεράσματά του.
  5. Συγκρίνοντας τέλος τις δύο προτάσεις διαπιστώνουμε :

    1. Με την παραπάνω επιλογή που υποστήριξαν όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι, ο Δήμος θα αυξήσει την ακίνητη περιουσία του και το απόθεμα του σε χώρους κοινωνικών υπηρεσιών αφού διατηρεί (ή βελτιώνει αν θέλει) τον 5ο Παιδικό Σταθμό, διατηρεί το κτήριο του υπάρχοντος Δημαρχείου, αποκτά νέο Δημαρχείο σε οικόπεδο διπλάσιου εμβαδού δηλ. περιορισμένου αριθμού ορόφων και υπογείων και άρα λειτουργικότερο και φτηνότερο. Βεβαίως πριν απαιτείται μελέτη για την διαπίστωση των λειτουργικών και των κτηριακών αναγκών του Δήμου και όχι όπως σήμερα αποσπασματικές επί μέρους τεχνικές μελέτες χωρίς συνοχή και χωρίς την βεβαιότητα ότι καλύπτουν τις ανάγκες των υπηρεσιών του. Το κόστος αποζημίωσης του οικοπέδου θα αποσβεστεί σε μεγάλο βαθμό από την αξιοποίηση του υπάρχοντος Δημαρχείου, από τα έξοδα κατεδάφισης του σταθμού που δεν θα γίνει, από εξοικονόμηση των δαπανών της ιδιαίτερα δαπανηρής κατασκευής του κτηρίου που σήμερα προβάλλουν σε σχέδια ως καθρεφτάκια για ιθαγενείς ενόψει των προσεχών εκλογών, κ.λ.π.
    2. Αντίθετα με την πρόταση του Δημάρχου απομειώνεται η Δημοτική περιουσία αφού ο Δήμος θα διαθέτει τελικά μόνο δύο κτήρια. Ένα το κτήριο του Νέου Δημαρχείου με ότι σημαίνουν οι πέντε όροφοι και τα πέντε υπόγεια και άλλο ένα το κτήριο του υπάρχοντος Δημαρχείου που αν καταφέρει να διαμορφωθεί ώστε να λειτουργήσει νόμιμα ως παιδικός σταθμός τότε αχρηστεύεται το μισό κτήριο αφού θα απαγορεύεται κάθε χρήση από το νόμο. Το χειρότερο όμως είναι ότι καταργείται και κατεδαφίζεται ο κυριότερος και ιστορικότερος Παιδικός Σταθμός του Αλίμου και είναι παραπλανητικό να μας λένε ότι θα κατασκευαστεί δήθεν μια ισότιμη δομή στη θέση του σημερινού Δημαρχείου. Αυτή η επιλογή προϋποθέτει την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου καθώς και του Ρυμοτομικού Σχεδίου, τροποποιήσεις που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com