Έκθεση ζωγραφικής της Τίνας Κόντογλη “Η γέννηση μιας μέρας” | & έκθεση ζωγραφικής της Αθηνάς Σταμάτη “Ιστορίες της νύχτας”

Εγκαίνια την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος – δεξαμενή»

by Times Newsroom

Έργο της Τίνας Κόντογλη

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος – δεξαμενή» (κάτω επίπεδο) η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Τίνας Κόντογλη, με τίτλο: Η γέννηση μιας μέρας ”.

Η γέννηση μιας μέρας

Μορφές που αναδεικνύονται από το λευκό του καμβά με αχνά χρώματα – συνθέσεις αλλού πολυπρόσωπες αλλού μονοπρόσωπες, με γυναικείες φιγούρες και μορφές νεαρών κοριτσιών – αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της θεματογραφίας των έργων της Τίνας Κόντογλη στη νέα αυτή ενότητα δουλειάς της. Λαζούρες και διαφάνειες, ελαφρά περιγράμματα με λεπτές γραμμές που σχεδιαστικά αποδίδουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα ενώ τα υπόλοιπα τα αφήνουν στην φαντασία του θεατή να τα συμπληρώσει, χαρακτηρίζουν την ζωγραφική απόδοση της ενότητας αυτής της δουλειάς της καλλιτέχνιδας. Οι περισσότερες συνθέσεις επικεντρώνονται στον άνθρωπο πλαισιωμένο από στοιχεία της καθημερινής ζωής και της φύσης, όπως ένα λουλούδι, ένα κτήριο, ζώο, δέντρο κ.α. Αυτό που την ενδιαφέρει στην απεικόνιση των ανθρώπων είναι η αποτύπωση των εκφράσεών τους ως μέρος του είναι τους. Η καλλιτέχνης ‘ σκάβοντας ’ μέσα στα πρόσωπα και ενσωματώνοντας χρώματα, άλλοτε προσθέτοντας και άλλοτε αφαιρώντας τα χαρακτηρισιολογικά τους στοιχεία, αναδεικνύει ή αποκρύπτει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωγραφικής τους απόδοσης και δημιουργεί ουσιαστικά ζωγραφικά ψυχογραφήματα ή ψυχολογικά πορτρέτα της ανθρώπινης φύσης.

Η ζωγραφική διαδικασία που ακολουθεί περιλαμβάνει και τυχαία στοιχεία τα οποία τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι καθοριστικά ως προς την εξέλιξη του έργου. Ένα σημαντικό ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί είναι η γραμμή, την οποία θεωρεί ως το όριο ανάμεσα στην ύπαρξη και την ανυπαρξία ενός έργου. Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξε να χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια ως βασικά υλικά το στυλό και τους μαρκαδόρους κατά κύριο λόγο, καθώς εξυπηρετούσαν καλύτερα το στοιχείο της γραμμής από την αρχή έως το τέλος ενός έργου.

Η σειρά δημιουργίας των έργων αποτελεί ένα οδοιπορικό σε σκέψεις, συναισθήματα και καταστάσεις προσωπικές με αυτοαναφορικά στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά είναι ευκρινή στα περισσότερα έργα ενώ συνοδεύονται συχνά και από συμβολικά στοιχεία τα οποία επιλέγει να αφήσει τον εκάστοτε θεατή στην ελεύθερη ερμηνεία τους. Σκοπός της ζωγράφου ήταν οι αφορμές και τα προσωπικά βιώματα που εμπεριέχουν προσωπικές αλήθειες να αποτελέσουν το εφαλτήριο για τον θεατή να προσεγγίσει ή να ταυτιστεί ίσως ο ίδιος και δικές του προσωπικές καταστάσεις ή αναγνώσεις.

Τα θέματα των έργων της πραγματεύονται ζητήματα που αφορούν κάθε άνθρωπο κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως ο έρωτας, η απώλεια, η εγκατάλειψη, η απομόνωση, η ματαίωση και η αγάπη. Με βάση τα παραπάνω και με αφετηρία τα ίδια τα έργα, ο κάθε θεατής ξεχωριστά καλείται να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι στον χρόνο του εαυτού και να ανακαλύψει παράλληλους δρόμους που συνθέτουν τη δική του ζωή. Οι τίτλοι των έργων επιλέχτηκαν με στόχο να ενισχύσουν την ονειρική, παραμυθένια ή και σκληρή ενίοτε διάσταση των έργων σε μία προσωπική προσπάθεια καταγραφής του χρόνου.

Την ίδια μέρα και ώρα, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος – δεξαμενή» (μεσαίο επίπεδο), η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αθηνάς Σταμάτη, με τίτλο: Ιστορίες της Νύχτας ”.

 “ Ιστορίες της Νύχτας

Η νέα αυτή ζωγραφική ενότητα έργων της καλλιτέχνιδας είναι μέρος μιας ευρείας εικαστικής πρακτικής που περιλαμβάνει και την πρότερη ενασχόληση της με το βίντεο, τις εγκαταστάσεις και την σκηνογραφία. Τα θέματα της προσεγγίζονται με μία σύγχρονη ζωγραφική ματιά, αρκετά μινιμαλιστική τόσο συνθετικά όσο και χρωματικά. Τα έργα είναι κυρίως ακρυλικά σε καμβά και η έμπνευση στην θεματογραφία της καλλιτέχνιδας πηγάζει τόσο από στοιχεία της φύσης, όσο και από τον άνθρωπο, ή τον θαλάσσιο κόσμο. Κάθε έργο μοιάζει να δημιουργείται με ένα χρώμα και τους διαφορετικούς τόνους του, με το μαύρο, το μπλε σκούρο, το μωβ, το κόκκινο και το λευκό να κυριαρχούν στην χρωματική της παλέτα.

Η ίδια η καλλιτέχνης αναφέρει σχετικά με τη δουλειά της αυτή : «Είναι εσωτερικές εικόνες με έναυσμα τις αισθήσεις, όπως το θρόισμα ενός κλαδιού στο μισόφωτο, σκιές σ’ έναν βράχο ή η έκφραση μιας πλαστικής κούκλας στο αμυδρό φως του νέον. Το φως υποχωρεί, τα περιγράμματα χάνουν την αυστηρότητά τους και οι σκιές αγκαλιάζουν σιγά-σιγά τα αντικείμενα. Όταν οι λεπτομέρειες της μέρας χάνονται στο σκοτάδι τα χρώματα αποκτούν βάθος μέχρι τα όρια του ορατού φάσματος, καθώς πάνω τους αντανακλούν διαφανείς μωβ και βιολετιές αποχρώσεις από το μη ορατό φάσμα των υπεριωδών ακτίνων. Έτσι, το μυστήριο της εικόνας που χάνεται συγχέεται με τις μυστηριώδεις δυνάμεις των υλικών μέσων της ζωγραφικής, δημιουργώντας τοπία ενός κόσμου που δεν τον βλέπουμε».

Η Ιστορικός της Τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη που επιμελείται την έκθεση αναφέρει σχετικά : “ Οι νύχτες που αναδύουν μνήμες και βιώματα, φανερώνουν ανομολόγητες αλήθειες και δημιουργούν φευγαλέες παραστάσεις, ενέπνευσαν την Αθηνά Σταμάτη να δημιουργήσει αρχικά μια σειρά σχεδίων. Τα σχέδια της εικαστικού καθώς πλήθαιναν οδήγησαν αυθόρμητα την καλλιτέχνιδα να χρησιμοποιήσει ακρυλικά φθορίζοντα χρώματα, αναζητώντας την απεικόνιση στο σκοτάδι και την απόδοση του θεατού στο χάος του αθέατου σκότους ή της αμυδρής νυχτερινής φωτεινότητας. Τα έργα της με τις μονοχρωματικές αρχικά αρμονικές τονικές διαφοροποιήσεις απέκτησαν σταδιακά έντονα παρεμβατικές σκουρόχρωμες ή ανοικτόχρωμες αποχρώσεις ευφάνταστων χρωμάτων. Με βάση τον εκλεκτικισμό της σύγχρονης μινιμαλιστικής γραφής της, φιλοτεχνεί το φαντασιακό, το μη πραγματικό σε παραστατικές συνθέσεις εύγλωττης δομής και επιλεκτικής αφαίρεσης.

Ζωγραφίζει με οδηγό τον καλλιτεχνικό της οίστρο στιβαρές και αναγνωρίσιμες φόρμες, δίνοντας έμφαση στην υλικότητα των χρωμάτων. Αν και δεν προσχεδιάζει τα θέματά της, τίποτα δεν είναι τυχαίο, ούτε αυθόρμητο στους καμβάδες της. Όλα δουλεύονται παλίμψηστα μέχρι τον τελικό σχηματισμό τους για την εικονογράφηση της φωτεινότητας και της πλαστικότητας που επιθυμεί. Εστιάζει στη φωταύγεια των αέναων μορφικών αντιπαραθέσεων που προκύπτουν από τις περιπέτειες των διάφανων χρωματισμών της. Δεν την ενδιαφέρει καμία ρεαλιστική προσέγγιση, ακόμη και οι ανθρώπινες φιγούρες της μοιάζουν εξωπραγματικές και παραπέμπουν αισθητικά σε έργα ψηφιακής τέχνης ή δημιουργίες τεχνητής νοημοσύνης. Τα τοπία της, γήινα ή υδάτινα, του βουνού ή του βυθού, μοιάζουν σεληνιακά, με ασυμβίβαστους χρωματισμούς και πρωτότυπους μορφολογικούς σχηματισμούς. Από τα αγαπημένα της θέματα και τα ορυκτά – πετρώματα, που απεικονίζονται αυθύπαρκτα, τεραστίων διαστάσεων με στιλβωτές πολυπρισματικές επιφάνειες.

Η Αθηνά Σταμάτη εικονοποιεί τα διαχρονικά ονειρώδη του ασυνειδήτου, τα εκτός χρόνου και χώρου, με αφηγηματική ευρηματικότητα σύμφωνα με την πολυπολιτισμική εικαστική της παιδεία.”

______________________________________________________________

Διάρκεια έκθεσης : έως Σάββατο 29 Μαρτίου 2025, στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος – Δεξαμενή» ( Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, www.astrolavos.gr, Fb: Astrolavos Art Galleries, ωρ. λειτ: Τρίτη -Παρασκευή: 12.00–16.00 και 17.00–20.00, Σάββατο 11.00 – 15.00 )

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή