Για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ανομία στα πανεπιστήμια έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και τη Βελίκα Καραβάλτσιου. Όπως σημείωσε, τα φαινόμενα που βλέπουμε σήμερα είναι ίδια με εκείνα που κατήγγελλε η Νέα Δημοκρατία το 2019 ως αντιπολίτευση, γεγονός που αποδεικνύει την αποτυχία της μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης.
«Αν παγώναμε τον χρόνο, η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα μπορούσε να ήταν του 2019, με τα ίδια λόγια και επιχειρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης το 2019 είχε ανακοινώσει «το τέλος του ασύλου της ανομίας» και το 2021 την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Εσείς βλέπετε να έγινε τίποτα; Εγώ βλέπω ακριβώς τα ίδια φαινόμενα», υπογράμμισε.
Ο Μιχάλης Κατρίνης θύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εξαρχής προβλέψει πως το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν θα πετύχει και το είχε χαρακτηρίσει φιάσκο. Αντίθετα, είχε καταθέσει σχέδιο νόμου που προέβλεπε τη φύλαξη των πανεπιστημίων με ευθύνη και λογοδοσία των ιδρυμάτων. «Τότε μας έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσεις», τόνισε.
Άσκησε σκληρή κριτική στον υφυπουργό Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται ως σχολιαστής, όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρώτα Πρύτανης και έπειτα Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, αρμόδιος για την εφαρμογή του πλαισίου φύλαξης. «Αυτή ήταν η δουλειά του, όχι να κάνει διαπιστώσεις και τον Πόντιο Πιλάτο», είπε.
Επιπλέον, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ζητά από τα πανεπιστήμια να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια φύλαξης από τα ερευνητικά κονδύλια. «Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και η απάντηση που παίρνουν είναι “βρείτε λεφτά από τον ειδικό λογαριασμό”», αποκάλυψε.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η ευθύνη δεν μπορεί να μετατίθεται από την κυβέρνηση στους πρυτάνεις και το αντίστροφο. «Η κυβέρνηση πήρε πάνω της αυτή την επιλογή και έξι χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχει δικαιωθεί, αλλά τα ίδια φαινόμενα συνεχίζονται λόγω ανικανότητας», κατέληξε.