Σύμφωνα με το Reuters, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, η SBU, πραγματοποίησε μεγάλη επίθεση με drone σε περισσότερα από 40 ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη την Κυριακή, δήλωσε αξιωματούχος της SBU. Η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το χτυπημένο αεροσκάφος περιελάμβανε στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-22, τα οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί για να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ουκρανίας.
Εάν επιβεβαιωθούν, οι επιθέσεις θα είναι οι πιο καταστροφικές επιθέσεις με ουκρανικά drones του πολέμου και θα αποτελέσουν σημαντικό πλήγμα για τη Μόσχα. Η Ουκρανία, η οποία δεν διαθέτει το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων της Ρωσίας, έχει αντίθετα δημιουργήσει έναν μεγάλο στόλο επιθετικών drones, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πετρελαίου.
Ο Ιγκόρ Κομπζέφ, κυβερνήτης του Ιρκούτσκ, δήλωσε ότι η επίθεση με drone έγινε σε στρατιωτική μονάδα κοντά στο χωριό Σρέντι στην περιοχή Ουσόλσκι. Σε βίντεο που δημοσίευσε στο Telegram, ακούγονταν drones να πετούν πάνω από το κεφάλι του και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού να υψώνεται στον ουρανό.
Ωστόσο, είπε ότι ήταν η πρώτη τέτοια επίθεση σε εκείνο το τμήμα της Σιβηρίας και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των drones που συμμετείχαν στην επίθεση δεν είναι γνωστός, ενώ τα drones, είπε, είχαν εκτοξευθεί από ένα φορτηγό.
Η αεροπορική βάση Belaya, ή Sredny, βρίσκεται κοντά στο χωριό Sredny και φιλοξενεί υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας Tupolev Tu-22M, σύμφωνα με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.
Σύμφωνα με πηγές της ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU), η «Επιχείρηση Ιστός της Αράχνης» χρειάστηκε 1,5 χρόνο για να οργανωθεί και την επέβλεψε προσωπικά ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πηγές της ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας ανέφεραν ότι η SBU έβαλε πρώτα μέσα σε ρωσικό έδαφος FPV drones και αργότερα τα φόρτωσε σε κοντέινερ με ξύλινες οροφές σε νταλίκες. Οι νταλίκες αυτές πήγαν κοντά στις στρατιωτικές βάσεις. Τη στιγμή της επίθεσης, οι ξύλινες οροφές άνοιξαν εξ αποστάσεως και τα drones απογειώθηκαν και χτύπησαν τις κοντινές αεροπορικές βάσεις.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν τα drones να βγαίνουν από τις νταλίκες. Σε άλλα βίντεο φαίνονται Ρώσοι που εντοπίζουν τα drones να πετούν πέτρες. Λίγο αργότερα οι νταλίκες παραδίδονται στις φλόγες αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν πυροδοτήθηκαν από μακριά κάποια έκρηξη για να καταστραφούν ή τις έκαψαν Ρώσοι. Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έγιναν νωρίτερα από ειδικούς ότι η ουκρανική επίθεση πραγματοποιήθηκε μέσα από την Ρωσία και όχι από ουκρανικό έδαφος γι’ αυτό και κατάφερε να χτυπήσει βαθιά μέσα στην ρωσική επικράτεια.
Ρωσία: «Από εκρήξεις προκλήθηκε η κατάρρευση των γεφυρών» – Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση
Ρωσία: Μετά από εκρήξεις σημειώθηκε η κατάρρευση των δύο γεφυρών στις περιοχές Μπριάνσκ και Κουρσκ όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας.
Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι σχεδόν εβδομήντα τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε γέφυρα σε σιδηροτροχιές στη νοτιοδυτική Ρωσία, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί συρμός το βράδυ του Σαββάτου (31/5), όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές.
Επιχείρηση των ρωσικών σιδηροδρόμων αναφέρθηκε σε «παράνομη» ενέργεια που προκάλεσε την καταστροφή.
«Εξαιτίας της κατάρρευσης γέφυρας πάνω σε σιδηροτροχιές, δυστυχώς έχουμε επτά θανάτους», ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Μπόγκομαζ μέσω Telegram, αφού αρχικά είχε κάνει λόγο για τρεις νεκρούς.
Αργότερα, ο Μπόγκομαζ δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ότι η κατάρρευση της γέφυρας ήταν αποτέλεσμα έκρηξης.
«Η γέφυρα ανατινάχθηκε ενώ περνούσε το τρένο Κλίμοβο-Μόσχα με 388 επιβάτες», δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ρωσίας, σύμφωνα με το Interfax.
Σχεδόν μισή ώρα μετά τις πέντε το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έκανε λόγο για «66 τραυματίες, ανάμεσά τους τρία παιδιά», προσθέτοντας ότι από αυτούς, «τρία θύματα είναι σε σοβαρή κατάσταση, ανάμεσά τους παιδί» και ότι «έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία 44 άνθρωποι».
Ο μηχανοδηγός του τρένου που εκτροχιάστηκε είναι ανάμεσα στους νεκρούς, μετέδωσαν νωρίτερα τα πρακτορεία ειδήσεων RIA και TASS.
Ο εκτροχιασμός του συρμού υπ’ αρ. 86, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Κλίμοφ, στην περιφέρεια Μπιέλγκοροντ (νοτιοδυτικά) με προορισμό τη Μόσχα, έγινε στις 22:44, στο επίπεδο της περιοχής Πίλτσινο-Βιγκόνιτσι, διευκρίνισε η εταιρεία Σιδηρόδρομοι της Μόσχας μέσω Telegram.
Σύμφωνα με την εθνική επιχείρηση σιδηροδρόμων, η κατάρρευση της γέφυρας οφειλόταν σε «παράνομη επέμβαση». Η κυκλοφορία άλλων συρμών δεν έχει επηρεαστεί, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Κατά το κανάλι Baza στο Telegram, το οποίο θεωρείται γενικά πως έχει πηγές στις –αν όχι σχέση με τις– ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας, τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως η γέφυρα ανατινάχτηκε.
Σε βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, εικονίζονται σωστικά συνεργεία επιτόπου και μεγάλος όγκος συντριμμιών γύρω από αυτόν που μοιάζει να είναι ο εκτροχιασμένος συρμός.
Οι περιφέρειες Μπιέλγκοροντ και Μπριάνσκ γειτονεύουν με την Ουκρανία. Το σημείο όπου έγινε η καταστροφή απέχει περίπου εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο χωρών, εμπόλεμων από τον Φεβρουάριο του 2022.
Έχουν υπάρξει περιπτώσεις δολιοφθορών με στόχο τρένα σε περιοχές κοντά στα σύνορα.
Στις αρχές Απριλίου, η δικαιοσύνη στην περιφέρεια Βολγκαγκράντ (νοτιοδυτικά), που δεν γειτονεύει με την Ουκρανία αλλά είναι σχετικά κοντά, ανακοίνωσε την καταδίκη 23χρονου να εκτίσει 14 χρόνια κάθειρξης αφού κρίθηκε ένοχος για εμπρησμό σιδηροδρομικών υποδομών. Σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, ομολόγησε την πράξη του, που χαρακτηρίστηκε ενέργεια υπέρ της Ουκρανίας.
Στη γειτονική περιφέρεια Σαράταφ (νοτιοδυτικά), δυο 24χρονοι καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές 14 και 12 ετών κάθειρξης για παρόμοια υπόθεση.
Οι περισσότερες ενέργειες αυτού του είδους αποδίδονται σε νεαρούς — ενίοτε ανήλικους.
Η Ουκρανία κατά κανόνα δεν σχολιάζει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη ρωσική επικράτεια. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως έχει εκφράσει ικανοποίηση, κρίνοντας πως πρόκειται για θεμιτές ενέργειες αντιποίνων στις ρωσικές επιθέσεις εναντίον του δικού της σιδηροδρομικού δικτύου — υποδομής καίριας σημασίας σε αυτόν τον πόλεμο.
Ρωσία: Κατάρρευση και σιδηροδρομικής γέφυρας στο Κουρσκ
Νωρίς το πρωί της Κυριακής κατέρρευσε μια ακόμη γέφυρα στη Ρωσία, σιδηροδρομική αυτήν τη φορά, στην περιφέρεια Κουρσκ (νοτιοδυτικά), η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί διερχόμενος εμπορευματικός συρμός, ανακοίνωσε μέσω Telegram ο υπηρεσιακός περιφερειάρχης Αλεξάντερ Χινστάιν.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τραυματίστηκε ο μηχανοδηγός.
Η καταστροφή καταγράφηκε μερικές ώρες μετά την κατάρρευση γέφυρας στην περιφέρεια Μπριάνσκ που είχε αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί επιβατικός συρμός, ένα δυστύχημα με απολογισμό τουλάχιστον επτά νεκρούς και σχεδόν εβδομήντα τραυματίες.
Αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο
Εν τω μεταξύ, μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας επιχείρησαν για να απωθήσουν αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο δήμαρχος της πόλης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.