Επιστολή – Παρέμβαση των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ για τη Λίμνη Κουμουνδούρου/ Ρειτών

by Times Newsroom
Επιστολή – Παρέμβαση των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ για τη Λίμνη Κουμουνδούρου/ Ρειτών

Προς:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΘΕΜΑ: Το καθεστώς προστασίας που διέπει τη Λίμνη Κουμουνδούρου (Λίμνη Ρειτών) δεν επιτρέπει παρεμβάσεις και οχλούσες χρήσεις και “αναπτυξιακά” σχέδια που ανατρέπουν την οικολογική ισορροπία του υγροτόπου και των “μόνιμων κατοίκων” που είναι η πλούσια και σπάνια ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Με αφορμή,

  1. Το Δελτίο Τύπου του Δήμου Ασπροπύργου “Στις 9 Μαΐου στον Ασπρόπυργο η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες” (25 Απριλίου 2025) https://tinyurl.com/ybkhwhfp
  2. Το Δημοσίευμα στην εφημερίδα e-OTA “Ο Δήμος Ασπροπύργου ξεκινά την ανάδειξη της Λίμνης Κουμουνδούρου (Ρειτών)” (14 Απριλίου 2025 – προφανώς από Δελτίο Τύπου του Δήμου Ασπροπύργου) https://tinyurl.com/44zks7kk

Επιθυμούμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να ενημερώσουμε για το καθεστώς προστασίας που διέπει τη Λίμνη Κουμουνδούρου, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψιν σε οποιαδήποτε σχέδιο για “…την αξιοποίηση των πολιτιστικών και φυσικών πόρων του Ασπροπύργου, αλλά και την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης…” (εντός εισαγωγικών απόσπασμα από τη δήλωση του Δημάρχου Ασπροπύργου κ. Γιάννη Ηλία (2).

Α. ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ –  Η ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ/ ΡΕΙΤΩΝ

  1. “Αρχαιολογικός χώρος, γιατί αποτελεί τη συνέχεια των  Ρειτών (δύο Λίμνες αφιερωμένες στη Θεά Δήμητρα και την Κόρη της Περσεφόνη) (ΦΕΚ 5/Β/8-1-1974, Υ Α/41/1/2-74).
  2. Καταφύγιο άγριο ζωής (ένα τμήμα της)  (ΦΕΚ 683/Β/24-5-1976).
  3. Ολόκληρη η λίμνη και 50 μέτρα περιφερειακά αυτής έχει χαρακτηριστεί, το έτος 1999, ως «Ζώνη Περιαστικού Πάρκου», ν.2742/1999.
  4. Το 2014 η Λίμνη Κουμουνδούρου (Λίμνες Ρειτών) για πρώτη φορά είχε την τιμητική της με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής  (Φ.Ε.Κ. 156/Α/1-8-2014) στο οποίο περιγράφεται: “Ορεινός όγκος Αιγάλεω Ποικίλο Όρος Λίμνη Ρειτών: Χαρακτηρίζεται ως Περιφερειακό Πάρκο”.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε τις αναφορές σας ότι η Λίμνη Κουμουνδούρου εντάσσεται στο δίκτυο NATURA2000. Με τα δεδομένα που γνωρίζουμε η Λίμνη Κουμουνδούρου δεν εντάσσεται στο δίκτυο NATURA2000 [ΥΠΕΝ https://tinyurl.com/3sht4kwa – Ενιαίος κατάλογος περιοχών Natura 2000 (Στην Αττική – από τον α/α 318 -331 δεν αναφέρεται η Λίμνη Κουμουνδούρου]. Παρ΄ όλα αυτά, το καθεστώς προστασίας του υγροβιότοπου είναι σαφές απλά χρειάζεται επιπλέον θωράκιση – διάβαζε και Β.1.

A.1 Επιπρόσθετες Προστατευτικές  αναφορές και Εκθέσεις για τη Λίμνη Κουμουνδούρου (ενδεικτικά):

  1. Έχει καταγραφεί στο Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων Βιοτόπων/ ΕΚΒΥ GR300444000/ 2017 | https://tinyurl.com/3ezw8cdc
  2. Έκθεση αποτελεσμάτων παρακολούθησης υδάτων – Τεκμηρίωση  αναγκών διαχείρισης της λίμνης Κουμουνδούρου / ΕΚΒΥ 2017 https://tinyurl.com/2f7tuukp
  3. Έχει συμπεριληφθεί στο έργο της Περιφέρειας Αττικής «Αύξηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανασύσταση και αποκατάσταση των υγροτόπων Αττικής», 2017. Στο πλαίσιο του έργου έχει πραγματοποιηθεί ημερίδα την οποία παρακολουθήσαμε και τοποθετηθήκαμε. https://tinyurl.com/39keysba
  4. (συνέχεια από α/α2) Στο πλαίσιο του έργου έχει εκδοθεί ειδικό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ το οποίο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη  PDF 2,59 MB18/08/21 02:38:23.
  5. Τα πουλιά των υγροτόπων της Αττικής – Περιγραφή της ορνιθοπανίδας της Λίμνης Κουμουνδούρου, 2009, σελ.39 https://tinyurl.com/mr2snkma
  6. Εκτίμηση τρωτότητας υγροτόπων της Αττικής στην κλιματική Αλλαγή & Σχέδιο Δράσης/ ΕΚΒΥ, 2014 (Παρουσιάζεται και η Λίμνη Κουμουνδούρου)  https://tinyurl.com/3tejdvnv
  7. ΕΛΚΕΘΕ: Παρακολούθηση της οικολογικής ποιότητας της Λίμνης Κουμουνδούρου και σχεδιασμός δράσεων διαχείρισης, αποκατάστασης και ανάδειξης Τελική Τεχνική Έκθεση Ιούνιος 2012 https://tinyurl.com/ez47unkz | https://tinyurl.com/mt59zka6
  8. Θ. Σ., Κουσουρής Οι Λίμνες στην Ελλάδα (5/6. Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Πελοπόννησος) Μαρτυρίες & Καταγραφές (Λ.Κ. σελ. 15-25) https://tinyurl.com/3npm5xj2
  9. Άλλες εκθέσεις α) ΙΓΜΕ β) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Α.2 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ (Α – Α.1)

  1. Ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για τη Λίμνη Κουμουνδούρου οφείλει να πάρει σοβαρά υπόψη του το καθεστώς προστασίας που τη διέπει καθώς και τις έρευνες, προτάσεις κ.λπ. Οργανισμών και επιστημονικών φορέων.
  2. Στο σχεδιασμό για τη Λίμνη Κουμουνδούρου θα πρέπει, εκτός από τους συνυπεύθυνους φορείς, ΥΠΕΝ, ΟΦΥΠΕΚΑ, ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ, ΕΦΑΔΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ κ.λπ να συμμετέχουν με βαρύνουσα γνώμη εκπρόσωποι από τους εξής τουλάχιστον οργανισμούς που έχουν αναπτύξει ερευνητικό έργο και παρακολούθηση στο πεδίο. Ενδεικτικά: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΕΛΚΕΘΕ, Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων Βιοτόπων/ ΕΚΒΥ, ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (και της Λίμνης Κουμουνδούρου)
  3. Οφείλουν επίσης να συμμετέχουν εκπρόσωποι από  α) τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου β) Στρατοπέδου Ξηρογιάννη και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Β. ΔΥΟ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

  1. Επίσπευση Ειδικής Έκθεσης και σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την περιβαλλοντική προστασία του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλο & της λίμνης Ρειτών ως Φυσικού Περιφερειακού Πάρκου. Με το νέο ΡΣΑ/Αττικής (νόμος 4277/2014) το όρος Αιγάλεω – Ποικίλο & η λίμνη Ρειτών χαρακτηρίζονται ως Φυσικό Περιφερειακό Πάρκο υπό την έννοια του άρθρου 18 του νόμου 1650/1986, με καθορισμένους σκοπούς προστασίας. Για την υλοποίηση του χαρακτηρισμού απαιτείται να συνταχθεί η Ειδική Έκθεση που προβλέπουν οι διατάξεις του ν. 1650/1986, ώστε με βάση αυτήν να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο να προσδιορίζονται και οι Ζώνες Προστασίας και οι επιτρεπόμενες σ’ αυτές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΡΣΑ/Αττικής και των νόμων 1650/86, 3937/2011. (Η πρόταση αυτή μπορεί να αναλυθεί διεξοδικά νομικοτεχνικά).
  2. Απομάκρυνση μπαζών, υλικών και άλλων ρύπων  περιφερειακά της Λίμνης Κουμουνδουρου, ιδιαίτερα μπαίνοντας στην είσοδο για το Στρατόπεδο Ξηρογιάννη, δεξιά προς το Ποικίλο Όρος. Υπάρχουν τεράστιοι όγκοι μπαζών κ.ά. υλικών.

Γ.  Χαιρετίζουμε την απόφαση του  Δήμου Ασπροπύργου να ενταχθεί στην ΑΜΚΕ “Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες”, 2012.

Οι Βασικοί Στόχοι, όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Δικτύου, μας βρίσκουν σύμφωνους, και θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν στην προστασία, στην θωράκιση και στην ανάδειξη της Λίμνης Κουμουνδούρου ως αναντικατάστατου υγροβιοτόπου, αλλά και ως ενός ιστορικού και πολιτιστικού τόπου της Αττικής.

Δ. ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ: Το σωματείο Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ιδρύθηκε το 2014 (2008 ως ΑΜΚΕ) και είναι μέλος της διεθνούς οργάνωσης Naturefriends International, έτος ίδρυσης 1895.

Οι ΦτΦ συμμετείχαν για τη Λίμνη Κουμουνδούρου (ενδεικτικά):

  1. στην πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αναφορά της Λίμνης Κουμουνδούρου ως υγρότοπου  (Μέγαρα 24/5/2009)
  2. στην υποβολή της πρότασης προς τον ΟΡΣΑ “ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ-ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΩΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” 2010. Πολλές από τις προτάσεις υιοθετήθηκαν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής (Φ.Ε.Κ. 156/Α/1-8-2014)
  3. από το 2009 μέχρι τις μέρες μας δεκάδες επιμορφωτικές επισκέψεις, ιδιαίτερα την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων.
  4. στην ημερίδα – διαβούλευση της Περιφέρειας Αττικής, Ελευσίνα 15  Δεκεμβρίου2016,με θέμα «Αύξηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανασύσταση και  αποκατάσταση των υγροτόπων Αττικής».
  5. στη διοργάνωση της ημερίδας  μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα “Η Λίμνη Κουμουνδούρου – Περίπτωση μελέτης” (Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 5 Φεβρουαρίου 2021 – καταγεγραμμένη στην Παγκόσμια Πλατφόρμα Convention on Wetlands)
  6. στον καθαρισμό με τον οργανισμό SAVE YOUR HOOD, 23 Οκτωβρίου 2022
  7. στην “απελευθέρωση” μαζί με την ΑΝΙΜΑ του κύκνου ”, 18 Ιανουαρίου 2025.

Ε. “Η ΛΙΜΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙΩΝ” όλοι εμείς είμαστε προσωρινοί επισκέπτες στον οικότοπό τους, στο σπίτι τους.

ΤΟ ΜΠΑΖΩΜΑ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΩΝ ΡΕΙΤΏΝ, ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ, ΠΟΥΈΧΕΙ ΗΔΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ  ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΚΟΡΗ” ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ.

Κώστας Φωτεινάκης – Πρόεδρος/ 690 7720897

Ευθύμιος Ραφαήλ Αγγελής – Γραμματέας

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή