Ευπρόσδεκτος, αλλά με όρους ο Σολτς στην Ουκρανία

Έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος Στάινμαϊερ είναι ανεπιθύμητος στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ανοιχτή πρόσκληση υπό όρους απηύθυνε ο Ουκρανός πρέσβης στον καγκελάριο Σολτς.

by Times Newsroom

Πολιτικός αναβρασμός επικρατεί από χθες στους κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς κύκλους του Βερολίνου  μετά την είδηση ότι ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είναι persona non grata για το Κίεβο εξαιτίας του «φιλορωσικού παρελθόντος» του.

«Το μάθαμε όταν ήμασταν ήδη στην Ουκρανία. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ειδικά τώρα είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τον διάλογο. Έχω απογοητευθεί με την απορριψή του διαλόγου. Δεν δικαιολογείται μια τέτοια στάση απέναντι στον πρόεδρό μας», ανέφερε στο Spiegel ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Ροτ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της Μπούντεσταγκ από την πόλη Λβιβ του Κιέβου,  όπου βρέθηκε μαζί με άλλους δύο προέδρους επιτροπών του γερμανικού κοινοβουλίου για επαφές με Ουκρανούς βουλευτές.

Το ιδιο ενοχλημένος με το περιστατικό εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατων Ρολφ Μύτσενιχ, τονίζοντας ότι μια επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, έστω και τώρα, θα υπογράμμιζε την αλληγεγγύη των Γερμανών προς τους Ουκρανούς.

Ευπρόσδεκτος ο Σολτς αλλά με βαρύ οπλισμό για την Ουκρανία

Αντρίι ΜέλνικΟ Ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ

Σε έντονο ύφος μέσω ανάρτησης στο twitter ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς. Όλοι μπορούν να ασκήσουν κριτική στον Σταϊνμάιερ, «όμως το να σνομπάρεις σε αυτόν τον βαθμό τον Γερμανό πρόεδρο και ταυτόχρονα να θέτεις καθημερινά απαιτήσεις προς τη Γερμανία, ενώ μαίνεται ο βάναυσος πόλεμος του Πούτιν, είναι κατά τη γνώμη μου λάθος».

Στο μεταξύ χθες βράδυ ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο απηύθυνε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής ανοιχτή πρόκληση για το Κίεβο στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτος, εάν φυσικά δεν πάει με άδεια χέρια, αλλά με προσφορά βαρέως οπλισμού. «Γι αυτό θα χαρεί ιδιαιτέρως ο πρόεδρος της χώρας μου (Βολοντίμιρ Ζελένσκι)», ανέφερε ο Αντρίι Μέλνικ στο τηλεοπτικό δίκτυο ProSieben.

Άμεση ήταν όμως η αντίδραση του αντιπροέδρου των Φιλελευθέρων, Βόλφγκαγκ Κουμπίκι, ο οποίος ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεω dpa ότι δεν μπορεί να φανταστεί ένα ταξίδι Γερμανού καγκελαρίου σε μια χώρα, όπου ο αρχηγός του γερμανικού κράτος είναι «ανεπιθύμητος».

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνo

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com