Δικαστικές πηγές που επικαλείται το dikastiko.gr, αναφέρουν ότι η αποχώρηση των δύο ανώτατων δικαστικών θεωρείται ως πράξη «μη νομιμοποίησης όσων ακούγονταν κατά της Δικαιοσύνης, τα οποία εν πολλοίς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»
Οι δύο κορυφαίες δικαστικοί λειτουργοί της χώρας, ευρισκόμενες -όπως τονίζουν δικαστικές πηγές- σε αδυναμία απάντησης διά λόγου (δεν ήταν ομιλήτριες), θεώρησαν προφανώς πως «έχουν υποχρέωση να προασπίσουν το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και κυρίως από επιθέσεις που είναι άδικες και εμπεδώνουν ένα αίσθημα προς τους πολίτες που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Παράλληλα θεώρησαν, κατά την εκτίμηση των ίδιων πηγών, πως αποτελεί προσβολή για το θεσμό «η γενικευμένη απαξίωση της Δικαιοσύνης στην υπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ας αφήσουν τη Δικαιοσύνη έξω από τα πολιτικά παιχνίδια», ήταν η κατακλείδα των αναφορών, με τη σκωπτική σημείωση «άλλωστε πάντα έχει σημασία ποιος λέει τι».
Σφοδρή επίθεση Μαρινάκη σε Τσίπρα: Δίπλα στη λέξη «θράσος να μπει φωτογραφία του – Συκοφαντεί τη χώρα ως αυτόκλητος «δικαστής»
Σφοδρή επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η εκτελεστική αλλά και η δικαστική της εξουσία επιβάλλεται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κάνοντας λόγο για «θράσος».
«Λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση-σταθμό της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης να βγάλει τις “κουκούλες” από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να απολογηθεί για τη συντεταγμένη εκστρατεία κηλίδωσης των πολιτικών του αντιπάλων, στη σημερινή του ομιλία σε ημερίδα στη Βουλή κάνει έμμεσες υποδείξεις στη Δικαιοσύνη για εν εξελίξει, υπό διερεύνηση υποθέσεις», τονίζει στην ανακοίνωσή του.
«Ταυτόχρονα, ο πρώην πρωθυπουργός, που είχε δύο υπουργούς οι οποίοι εκ των υστέρων καταδικάστηκαν αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη, εργαλειοποιώντας με ανεπίτρεπτο τρόπο το δραματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, συκοφαντεί τη χώρα του και “εκδίδει πορίσματα” ως αυτόκλητος “δικαστής” κάνοντας λόγο για “ολιγωρία των Αρχών”.
Κύριε Τσίπρα, νυν και πρώην σύντροφοί του, κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη Δικαιοσύνη τον τρόπο με τον οποίο θα επιτελεί τα καθήκοντά της και αυτό γιατί πλέον στην Ελλάδα δεν λειτουργούν παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης, όπως κυνικά είχε παραδεχτεί ότι συνέβαινε επί των ημερών σας ο πρώην υπουργός της κυβέρνησής σας κ. Κοντονής», καταλήγει ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται πως προηγουμένως, κατά την ομιλία του στο συνέδριο για την Ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, που διοργάνωσαν η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Βουλή των Ελλήνων, ο πρώην πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει πως «αν θέλουμε στο μέλλον να γιορτάζουμε με μεγαλύτερη περηφάνεια επετείους σαν τη σημερινή, των 50 χρόνων από την επανακύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη χώρα μας, επιβάλλεται η εκτελεστική αλλά και η δικαστική της εξουσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Για να μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για μια ισχυρή και όχι για μια πάσχουσα δημοκρατία».
Μάλιστα, αντιλαμβανόμενος την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, να αποχωρεί όταν αναφερόταν στην υπόθεση των υποκλοπών, την τραγωδία στα Τέμπη, στο ναυάγιο στην Πύλο, μιλώντας για μεγάλες ευθύνες της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσίπρας σε ένα εκτός κειμένου σχόλιο κάλεσε τη δικαστική εξουσία «τουλάχιστον να κάθεται και να ακούει».
Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο για την Ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, που διοργάνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Βουλή των Ελλήνων, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και για τα Τέμπη. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αδιανόητες προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών», αναφερόμενος στο ζήτημα των υποκλοπών και προσέθεσε ότι « Υπάρχει αδυναμία εντοπισμού υπευθύνων εδώ και δυο χρόνια και απονομής δικαιοσύνης». « Αντίστοιχη ολιγωρία στο ναυάγιο της Πύλου αλλά και στο έγκλημα των Τεμπών», προσέθεσε και επιτέθηκε στη Δικαιοσύνη. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας θα πρέπει η Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Αναφέρομαι όπως όλοι θα καταλάβατε, στο μεγάλο σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Κυρίως όμως αναφέρομαι στις αδιανόητες για μια ευρωπαϊκή χώρα, προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής. Και στην αδυναμία των δικαστικών αρχών να εντοπίσουν τους υπευθύνους και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Ενώ αντίστοιχη ολιγωρία των αρχών, εντοπίζεται τόσο στο δραματικό ναυάγιο της Πύλου με τον πνιγμό εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ βρίσκονταν επί 16 ώρες στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας. Αλλά και στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, με τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Σημειώνεται πως όταν ο κ. Τσίπρας προχώρησε στις αναφορές αυτές, από την αίθουσα αποχώρησαν τόσο η Γεωργία Αδειλίνη, όσο και η Ιωάννα Κλάπα. Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «απρέπεια, ένδειξη αλαζονείας και δημοκρατικού ελλείμματος».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η αποχώρηση της κας Αδειλίνη από την εκδήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη στιγμή που ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκονταν στο βήμα και ασκούσε κριτική για τη διαχείριση και τους χειρισμούς που οδηγούν σε συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, θα πρέπει να εκληφθεί όχι απλά σαν στιγμή αμηχανίας αλλά και ως θεσμική απρέπεια, ένδειξη αλαζονείας και δημοκρατικού ελλείμματος. Ιδιαίτερα όταν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρίστατο σε μια εκδήλωση για τη δημοκρατία, βασικό συστατικό της οποίας είναι η κριτική στην εκάστοτε εξουσία».