Γιατί η Ουκρανία πήρε το υψηλό ρίσκο της εισβολής σε ρωσικό έδαφος – Οι τρεις πιθανότερες θεωρίες

Τι μπορεί να προσδοκά ο Ζελένσκι από την τολμηρή στρατιωτική επιχείρηση - Η ανάλυση του Sky News

by Times Newsroom

Η τολμηρή επίθεση του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ αιφνιδίασε τη Ρωσία και τον κόσμο. Αυτό που μένει είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με το τι σκοπεύει να επιτύχει μακροπρόθεσμα η Ουκρανία και πώς μπορεί να απαντήσει η Μόσχα.

Οι εικόνα των ανδρών των ουκρανικών δυνάμεων να υψώνουν τη σημαία τους πάνω από το ρωσικό έδαφος αποτελεί χωρίς αμφιβολία, ταπείνωση για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία δεν παύει να αποτελεί στοίχημα υψηλού κινδύνου, επισημαίνει ανάλυση του Sky News.

Eίναι σοκ για τους Ρώσους να βλέπουν Ουκρανούς στρατιώτες να κάνουν περίπατο μέσα στη χώρα τους, ενώ γνωρίζουν ότι η Ρωσία είναι οπλισμένη με πυρηνικά όπλα και είναι παγκόσμια δύναμη. Και είναι πολύ πιθανό πλέον ο Ρώσος πρόεδρος να διατάξει σκληρή απάντηση που θα έχει ταυτόχρονα και αποτρεπτικό/ παραδειγματικό χαρακτήρα για τις συμμάχους του Ζελένσκι.
Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι απομακρύνουν περίπου 20.000 ανθρώπους από την περιοχή Σούμι, η οποία συνορεύει με τη νοτιοδυτική Ρωσία – ένδειξη ότι υπάρχει φόβος ότι η Μόσχα θα επιδιώξει αντίποινα.

Η επίθεση του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη με τη συμμετοχή χιλιάδων ανδρών, ήρθε σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η επιχείρηση φαίνεται ότι σχεδιάστηκε προσεκτικά και εκτελέστηκε σχολαστικά με τρόπο άκρως απόρρητο, αιφνιδιάζοντας τη Ρωσία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το τι σκοπεύει να επιτύχει μακροπρόθεσμα η Ουκρανία πέρα ​​από το να σοκάρει τη Μόσχα και να αποδείξει ότι τα σύνορα του γείτονά της δεν είναι πλέον ασφαλή.

Σενάριο 1: Δημιουργία τετελεσμένων ενόψει συνομιλιών

Οι αναλυτές λένε ότι η επίθεση θα μπορούσε να σχεδιαστεί για να καταλάβει και να κρατήσει η Ουκρανία, εδάφη που θα χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της ουκρανικής γης που κατέχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αλλά μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε μια τεράστια δέσμευση ουκρανικών στρατευμάτων στο συγκεκριμένο μέτωπο με την πάροδο του χρόνου οι οποίες θα αντιμετώπιζαν τις προσπάθειες των Ρώσων να τις απωθήσουν. Και δεν είναι σαφές εάν το Κίεβο έχει το ανθρώπινο δυναμικό για κάτι τέτοιο.

Σενάριο 2: Αντιπερισπασμός

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η Ουκρανία ελπίζει να απομακρύνει τις ρωσικές δυνάμεις από τις θέσεις της πρώτης γραμμής στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ώστε αυτές να στηρίξουν τη δική τους άμυνα – αν και αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο δεδομένου του αριθμού των εφεδρειών που έχει η Ρωσία και οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα.

Σενάριο 3: Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ

Μια τρίτη θεωρία είναι ότι η Ουκρανία μπορεί να επιδιώκει να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό στο Κουρσκ για να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να αναγκάσει τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από μεγάλη εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας, που καταλήφθηκε στις πρώτες μέρες του πολέμου – αλλά και πάλι αυτό θα ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα, που θα απαιτούσε σημαντικές ενισχύσεις από την Ουκρανία.

Όποιος κι αν είναι ο στόχος, η αποστολή ενέχει σημαντικό κίνδυνο.

Δύο πηγές εξέφρασαν ανησυχία ότι η επίθεση – αν και «τακτικά έξυπνη» – θα μπορούσε να κινητοποιήσει το αντι-ουκρανικό αίσθημα στο ρωσικό κοινό και να διευκολύνει τη Μόσχα να κινητοποιήσει περαιτέρω τον λαό της για να αντεπιτεθεί ακόμη πιο σκληρά.

Ένεση ηθικού

Υπάρχει επίσης ο αντίκτυπος στις ήδη υπεραναπτυγμένες δυνάμεις της Ουκρανίας από την επέκταση της πρώτης γραμμής, με τα στρατεύματα να καλούνται να κρατήσουν σε ένα τεράστιο μέτωπο ενάντια στους Ρώσους εισβολείς στα βορειοανατολικά, ανατολικά και νότια της χώρας τους.

Ωστόσο η εισβολή φάνηκε να έπιασε το Κρεμλίνο εντελώς απροετοίμαστο σε ένα πολύ σοβαρό τεστ για την εθνική ασφάλεια, κάτι που αποτέλεσε σίγουρα μια σημαντική ενίσχυση του ηθικού για τους Ουκρανούς.

Ο Πούτιν αναγκάστηκε να στείλει ενισχύσεις στην περιοχή του Κουρσκ την Παρασκευή σε ένδειξη ότι η κατάσταση κάθε άλλο παρά παραμένει υπό έλεγχο και παρά τις διαβεβαιώσεις του αρχηγού του στρατού του δύο ημέρες νωρίτερα ότι η ουκρανική επίθεση είχε σταματήσει.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη σχολιάσει άμεσα την επίθεση – η απόλυτη μυστικότητα ήταν ένα άλλο στοιχείο στον σχεδιασμό της αποστολής.

Ωστόσο, ουκρανικά στρατεύματα σε βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ότι έχουν πάρει τον έλεγχο της συνοριακής πόλης Σούτζα.

Ένας στρατιώτης της 61η Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «Στέφοβα» είπε ότι η πόλη ήταν «ήσυχη».

Στεκόμενος μπροστά σε μια ουκρανική σημαία, είπε επίσης ότι τα στρατεύματά του κατέλαβαν τα τοπικά γραφεία της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom.

Δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί, αλλά έχουν αναφερθεί συγκρούσεις γύρω από τα περίχωρα της μικρής πόλης των περίπου 6.000 κατοίκων, η οποία βρίσκεται λίγα μόλις μίλια από τα σύνορα.

Με μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, δύο πράγματα είναι ξεκάθαρα:

Η διασυνοριακή επίθεση από την Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη αυτού του είδους και αποτελεί μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ο Πούτιν.

Αποδεικνύει επίσης ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν ακόμα να εκπλήξουν τον αντίπαλό τους σε μια εποχή που η εκτεταμένη χρήση drones και δορυφόρων κάνει τις μυστικές κινήσεις στο πεδίο της μάχης πολύ πιο δύσκολο να εκτελεστούν χωρίς να εντοπιστούν.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή