Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε μια σειρά ρατσιστικών σχολίων, γι’ αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρόκειται να ψηφίσουν για εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο της Πούρα.
Πώς θα τελειώσει το πολιτικό σκάνδαλο στη Φινλανδία και είναι έτοιμη η Τουρκία να δεχτεί τη συγγνώμη του Ελσίνκι;
Η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών Ελίνα Βαλτόνεν ζήτησε συγγνώμη από τον Τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν για τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Ρίκα Πούρα για τον χαρακτηρισμό της «Τούρκοι πίθηκοι».
Παλιά η έκφραση αλλά λέγεται…
Είπε ότι διευκρίνισε στην Άγκυρα για «ακατάλληλα λόγια που ειπώθηκαν πριν από αρκετά χρόνια από ένα μέλος της νέας κυβέρνησης» και διαβεβαίωσε ότι η άποψη της Πούρα «δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες» του Ελσίνκι.
Η Ρίκα Πούρα/Riikka Purra είναι η ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος «Αληθινοί Φινλανδοί». Πριν αναλάβει καθήκοντα στο υπουργικό συμβούλιο, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του ιστολογίου του σημερινού προέδρου του κοινοβουλίου, Jussi Halla-aho, για «Τούρκους πιθήκους». Ήταν επίσης ύποπτη στο παρελθόν για δημοσίευση ρατσιστικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2008 με το ψευδώνυμο «riikka».
Ένα άλλο σχόλιο αναφέρεται στον «ήχο των πιο σκούρων αρσενικών καθώς περνούν από δίπλα σου»: «Όσο περισσότερη επιθυμία έχει ο Αμπντουλάχ, τόσο περισσότερο σάλιο βγαίνει (σου φέρνει αναγούλα)».
Το σκάνδαλο ανάγκασε τον Riikka Purra να απευθυνθεί στη φινλανδική κοινωνία. Στο Διαδίκτυο ζήτησε συγγνώμη για τα ηλίθια σχόλιά της πριν από 15 χρόνια, όπως επεσήμανε η τοπική ραδιοτηλεόραση ‘YLE’. Η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος σημείωσε ότι δεν είναι και το ιδανικό πρόσωπο. «Όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι, έτσι και εγώ κάνω λάθη», τόνισε.
Παράλληλα, η Πούρα σημείωσε ότι τα σχόλια έμειναν σε κατάσταση απογοήτευσης και εκφράστηκε με έναν «απαράδεκτο για σήμερα τρόπο». Ωστόσο, η υπουργός δεν αρνήθηκε όσα είχε γράψει και ζήτησε να την κρίνουν από το έργο της στο Υπουργείο.
Ωστόσο, το κοινοβούλιο της χώρας αποφάσισε να μην αφήσει αυτήν την κατάσταση να περάσει έτσι – αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Φινλανδία δήλωσαν αμέσως ότι ήταν έτοιμα να διακόψουν τις διακοπές για να ψηφίσουν για εμπιστοσύνη στην Ρίκε Πούρα, όπως γράφει ιστοσελίδα Yle .
Μάλιστα η πρόεδρος των «Πράσινων» Σοφία Βίρτα, είπε ότι «δεν μιλάμε μόνο για τον νυν υπουργό Οικονομικών, αλλά και για όλους τους εκπροσώπους των «Αληθινών Φινλανδών» στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ανησυχία προκαλεί η αδύναμη ηγεσία του πρωθυπουργού Πέτρι Όρπο.
«Αν μιλάμε για τη στάση απέναντι στους Τούρκους στην Ευρώπη συνολικά, τότε η Σουηδία και η Φινλανδία πιστεύουν ότι σχεδόν όλοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Παράλληλα, οι Φινλανδοί βρίσκονται ένα βήμα πιο κάτω από τους Σουηδούς, οπότε συμπεριφέρονται λίγο πιο ήσυχα. Με τη σειρά τους, οι Σουηδοί αποτελούν μέρος του «πυρήνα» του ευρωπαϊκού πολιτισμού, επομένως έχουν την πολυτέλεια όχι μόνο να μιλούν, αλλά κυριολεκτικά δεν τους νοιάζει τι σκέφτεται κάποιος για έναν Τούρκο», πρόσθεσε.
Αυξάνονται οι ακροδεξιοί
«Στα ανώτερα κλιμάκια της ευρωπαϊκής εξουσίας, οι εκπρόσωποι των δεξιών, εθνικιστικών απόψεων γίνονται όλο και περισσότεροι. Ο λόγος για αυτό είναι η ανεπίλυτη μεταναστευτική κρίση. Και η Φινλανδία δεν αποτελεί εξαίρεση», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Alexander Rahr.
«Στους πολιτικούς στα δεξιά όπως η Πούρα λατρεύουν να χρησιμοποιούν λαϊκίστικη ρητορική και να κοροϊδεύουν ανθρώπους από μη ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων.
Επιπλέον, οι δεξιές δυνάμεις της Ευρώπης δεν θέλουν να δεχτούν την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Άγκυρα ως αποτρεπτικό μέσο κατά του Ιράν και του ισλαμικού φονταμενταλισμού», υποστηρίζει ο ειδικός.
«Έτσι η Τουρκία, προφανώς, θα «καταπιεί» αυτή την επίθεση των Φινλανδών, όπως έχει ήδη «καταπιεί» το κάψιμο του Κορανίου. Η Άγκυρα χρειάζεται χρήματα της ΕΕ και δεν είναι προς το συμφέρον της να πυροδοτήσει την κατάσταση.
Αυτές δεν είναι οι πρώτες και ούτε οι τελευταίες δηλώσεις αυτού του είδους. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα συνεχίσουν να κερδίζουν πόντους για τους εαυτούς τους με τέτοιες δηλώσεις και μετά να ζητήσουν συγγνώμη και να πουν ότι παρεξηγήθηκαν», κατέληξε ο Ραρ.
—