H αρμονική διάσταση του πιάνου, ο πλούτος των συνηχήσεων, το αναδεικνύουν σε βασιλέα των μουσικών οργάνων. «Το πιάνο είναι ο τόπος όπου συντελείται μια μεταμόρφωση. Μπορεί ο πιανίστας, αν το θέλει, με τον ήχο του να μας θυμίσει το τραγούδισμα της ανθρώπινη φωνής, τη χροιά άλλων οργάνων ή της ορχήστρας, ένα ουράνιο τόξο, ακόμη και την αρμονία των σφαιρών», γράφει ο Αυστριακός πιανίστας και άνθρωπος των γραμμάτων, Alfred Brendel.
Θα ακουστούν κομμάτια για πιάνο των Chopin, Liszt, Beethoven, Schumann, Schubert, Χατζιδάκι και Κουρουπού, γοητευτικές μινιατούρες μαζί με ποιήματα και κείμενα που αναφέρονται στο πολύτροπο και δυναμικό, το ευαίσθητο και τρυφερό άκουσμα του πιάνου. Από τον Οδυσσέα Ελύτη, στον Jorge Luis Borges, από τον Γιώργο Σαραντάρη, στους Marcel Proust, Paul Verlaine, Colette και Eric-Emmanuel Schmitt· μικρά αποσπάσματα, στίχοι, μελωδίες του λόγου για τον πολύτροπο ήχο του πιάνου, που από βελούδινο ψιθύρισμα φτάνει μέχρι την κραυγή του κεραυνού.
Πιάνο: Τίτος Γουβέλης
Αφήγηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024
Ώρα: 20:30
Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ, Μουσική
JOHANN SEBASTIAN BACH (1685 – 1750)
Jesu, Joy of Man’s Desiring, από την καντάτα BWV 147 (μεταγραφή: Myra Hess)
ÉRIC EMMANUEL SCHMITT, Madame Pylinska et le secret de Chopin , μετ. Ι.Ηλιοπούλου
FRÉDÉRIC CHOPIN (1810 – 1849)
Μαζούρκα σε μι ελάσσονα, έργο 17 αρ.2
Μαζούρκα σε φα δίεση ελάσσονα, έργο 6 αρ.1
MARCEL PROUST .Du côté de chez Suann, μετ. Γ. Σιδέρης
FRANÇOIS COUPERIN (1668 – 1733)
Les barricades mystérieuses (Τα μυστηριώδη οδοφράγματα)
ΙΟΥΛΙΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, Πιάνο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ (γεν. 1942)
«Πιάνο» (από το έργο Το Ψηφιδωτό της Νύχτας)
ΙΟΥΛΙΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, Ρυθμός
FEDERICO MOMPOU (1893 – 1987)
Κομμάτια αρ.6 και αρ.27 από τη συλλογή Musica callada (Η μουσική της σιωπής)
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, Mozart Romance 338
FELIX MENDELSSOHN (1809 – 1847)
Duetto (από τα Τραγούδια χωρίς λόγια), έργο 38 αρ.6
ÉMILE ZOLA, La joie de vivre, μετ. Γ.Σιδέρης
DMITRI SHOSTAKOVICH (1906 – 1975)
Τρεις φανταστικοί χοροί, έργο 5 (I. Allegretto, II. Andantino, III. Allegretto)
FRANZ LISZT, Lettres d’un bachelier ès musique ,μετ. Γ.Σιδέρης
FRANZ LISZT (1811 – 1886)
Rigoletto, παράφραση κοντσέρτου
PAUL VERLAIN –Le piano, μετ. Ι.Ηλιοπούλου
CLAUDE DEBUSSY (1862 – 1918)
La plus que lent, βαλς
WILLIAM SHAKESPEARE, Sonnet 128, μετ. Ερ.Σοφράς
ALEXANDER SCRIABIN (1872 – 1915)
Σπουδή σε ρε δίεση ελάσσονα, έργο 8 αρ.12
JORGE LUIS BORGES, Όσο διαρκεί αυτή η μουσική, μετ. Ν. Αγγελίδου
ENRIQUE GRANADOS (1867 – 1916)
Quejas o la Maja y el ruiseñor (Παράπονα ή Η κοπέλα και το αηδόνι), από τον κύκλο Goyescas
Τίτος Γουβέλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τους Άρη Γαρουφαλή, Peter Katin, Fali Pavri και Dominique Merlet. Παράλληλα μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο με τον Nicolas Kynaston. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Academica Αθηνών κ.ά. Δίνει τακτικά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σερβία, Τουρκία, Νότιο Κορέα, Νιγηρία και Κύπρο) συνεργαζόμενος με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα (Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Kyklos Ensemble κ.ά.). Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο N. Μάντζαρος. Παράλληλα είναι συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Με τη Μάιρα Μηλολιδάκη έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί» στο Beton 7 στην Αθήνα.
Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στην Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έχει εκδώσει ποίηση: «Καλούς Ενιαυτούς Μάρκο», «Δίγαμμα», «Ευχήν Οδυσσεί», «Από το Ένα στο Δύο», «11 τόποι για 1 καλοκαίρι», «Το σπίτι», «Ιοκάστη», «Το ψηφιδωτό της Νύχτας», (όλα από τις εκδόσεις ύψιλον/βιβλία) παραμύθια: «Τι Ζητάει ο Ζήνων;» (κρατικό βραβείο 2005), «Η Πράσινη Σκουφίτσα», «Άλλο και τούτο!», «Τίμος ο Αθηναίος», το Χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι «Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος» (μουσική : Γιώργος Κουρουπός, εκδ. Ίκαρος), δοκίμια «Η Κούκλα», «Αναζητώντας την Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά, Δοκίμια για τον Οδυσσέα Ελύτη» και την μετάφραση στο έργο τού P.B. Shelley «Υπεράσπιση της Ποίησης». Έχει γράψει τα ποιητικά κείμενα στα μουσικά έργα του Γιώργου Κουρουπού: «Το καράβι του Έλατου», «Ιοκάστη», «Λεπορέλλα» (λιμπρέτο βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Στ.Τσβάιχ), καθώς και στίχους τραγουδιών του ίδιου συνθέτη και των: Π.Περάκη, Σ.Γυφτάκη, Τ.Ζωγράφου. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά. Επιμελείται και παρουσιάζει από σκηνής προγράμματα ποίησης και μουσικής και καθώς και παραμύθια.
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΟΥ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥ | Αλεξάντρ Σκριάμπιν και Frederic Chopin, “Preludes & Ballades”
Ο διακεκριμένος πιανίστας Άρης Γραικούσης, συνεχίζοντας την πολυετή συνεργασία του στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, ερμηνεύει τα 24 πρελούδια έργο 11 του Αλεξάντρ Σκριάμπιν, καθώς και το διάσημο πρελούδιο Νο. 15 εργ.28 (Της βροχής) και τις Μπαλάντες Νο. 1 εργ.23 και Νο. 4 εργ. 52 του Frederic Chopin.
Πιάνο: Άρης Γραικούσης
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
Ώρα: 20:30
Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ