Η ιστορία του κρουασάν

Πώς το κρουασάν έγινε σύμβολο της γαλλικής κουζίνας | Ποια είναι η προέλευση τoυ κρουασάν και τι συμβολίζει;

by Times Newsroom

Τα κρουασάν είναι σήμερα σύμβολο της γαλλικής κουζίνας και τα απολαμβάνουν σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζατε όμως ότι το κρουασάν έχει μια ιστορία που ξεπερνά τα σύνορα της Γαλλίας σε άλλα μέρη της Ευρώπης;

Τα κρουασάν είναι μια βουτυρώδης, ξεφλουδισμένη ζύμη. Το σύγχρονο κρουασάν αναπτύχθηκε τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα από Γάλλους αρτοποιούς, με πολλές θεωρίες και συζητήσεις ως προς την προέλευσή του. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για την προέλευση των κρουασάν και πώς έγιναν σύμβολο του γαλλικού φαγητού.

Είναι όντως αυστριακά τα κρουασάν;

Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι Γάλλοι αρτοποιοί που ανέπτυξαν το σύγχρονο κρουασάν εμπνεύστηκαν από ένα αυστριακό ζαχαροπλαστείο σε σχήμα μισοφέγγαρου που ονομάζεται kipferl. Από αυτό το σχήμα μισοφέγγαρου προέρχεται και η λέξη κρουασάν.

Τα kipferl παρασκευάζονταν και τρώγονταν στην Αυστρία εδώ και αιώνες, ήδη από τον 13ο αιώνα. Τα kipferl παρασκευάζονται από μια ποικιλία ζυμών και φτιάχνονται τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές εκδοχές. Σήμερα, αν παραγγείλετε ένα kipferl, είναι πιο πιθανό να έχετε ένα μπισκότο παρά ψωμί ή brioche.

Μύθοι και θρύλοι

Ένας θρύλος υποδηλώνει ότι οι Αυστριακοί αρτοποιοί δημιούργησαν το kipferl για να γιορτάσουν την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μάχη της Βιέννης το 1683 – εμπνευσμένοι από το σχήμα μισοφέγγαρου στην οθωμανική σημαία. Ωστόσο, γενικά πιστεύεται ότι αυτή είναι απλώς μια καλή ιστορία.

Μια άλλη καλή ιστορία είναι ότι τα κρουασάν ήρθαν στη Γαλλία με τη Μαρία Αντουανέτα, φέρνοντας μια γεύση από την αυστριακή της ανατροφή στην αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου XVI. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πραγματικά ιστορικά στοιχεία για καμία από τις δύο ιστορίες.

Τα κρουασάν άρχισαν να εισάγονται στη Γαλλία στα τέλη του 17ου αιώνα, αν και μόλις τον 19ο αιώνα κέρδισαν ευρεία δημοτικότητα.

Πώς η Γαλλία υιοθέτησε το κρουασάν

Στα τέλη της δεκαετίας του 1830, ο August Zang, ένας Αυστριακός αξιωματικός του πυροβολικού, ίδρυσε ένα βιεννέζικο αρτοποιείο (Boulangerie Viennoise) στη rue de Richelieu στο Παρίσι. Το αρτοποιείο σέρβιρε βιεννέζικες σπεσιαλιτέ, συμπεριλαμβανομένου του kipferl. Γρήγορα έγινε δημοφιλές και ενέπνευσε άλλους Γάλλους αρτοποιούς.

Τα κρουασάν αυξήθηκαν σε δημοτικότητα ως πρωινό γεύμα, αφού ακόμη και ο Τσαρλς Ντίκενς τα αναφέρει στο περιοδικό του τη δεκαετία του 1870.

Μερικές φορές λέγεται ότι ο Γάλλος αρτοποιός των αρχών του 20ού αιώνα Sylvain Claudius Goy έγραψε την πρώτη συνταγή για κρουασάν. Το βιβλίο του La Cuisine Anglo-Americaine του 1915 περιέχει μια συνταγή για κρουασάν. Αντί για ζύμη brioche, όπως χρησιμοποιήθηκε από τον August Zang, ο Goy λέγεται ότι μεταμόρφωσε τη συνταγή χρησιμοποιώντας μια πλαστικοποιημένη ζύμη μαγιάς δίνοντας στο κρουασάν τα λεπτά, σα νιφάδες, βουτυρώδη στρώματά του. Ωστόσο, άλλοι προτείνουν ότι η πρώτη τυπωμένη συνταγή ήταν το 1906 του Auguste Colombié στο βιβλίο του, Nouvelle Encyclopédie Culinaire.

Κρουασάν για πρωινό

Το κρουασάν έγινε ουσιαστικό μέρος της γαλλικής κουλτούρας πρωινού κατά τον 20ό αιώνα, ιδιαίτερα με την άνοδο των καφέ και των ζαχαροπλαστείων. Μέχρι τη δεκαετία του 1920, ήταν βασικό προϊόν στα καφέ του Παρισιού. Η δημοτικότητά του εξαπλώθηκε διεθνώς, ενισχύοντας την ιδιότητά του ως μια βασική γαλλική λιχουδιά.

Σήμερα, το κρουασάν έχει εξελιχθεί περαιτέρω, με παραλλαγές που περιλαμβάνουν εκδοχές γεμάτες σοκολάτα (pain au chocolat) και αλμυρές επιλογές γεμιστές με ζαμπόν και τυρί.

Σήμερα, τα κρουασάν τα απολαμβάνουν σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας την πλούσια ταπισερί της ευρωπαϊκής γαστρονομικής ιστορίας. Παραλλαγές κρουασάν και kipferl υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, με διαφορετικές ζύμες, γεμίσεις και στυλ. Τα κρουασάν έχουν ταξιδέψει από την Αυστρία στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο – δείχνοντας πώς οι γαστρονομικές παραδόσεις μας ενώνουν και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή