- Adrian Murphy
Το βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company βρίσκεται στο επίκεντρο της λογοτεχνικής σκηνής του Παρισιού για δεκαετίες, ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Το έστησε η Αμερικανίδα Sylvia Beach, η οποία, μαζί με τη σύντροφό της Adrienne Monnier, διηύθυνε το κατάστημα μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Sylvia Beach γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη το 1887 και μεγάλωσε στο New Jersey. Επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ευρώπη ως έφηβη το 1901, όταν ο πατέρας της, ένας Πρεσβυτεριανός κληρικός, μετακόμισε την οικογένεια στο Παρίσι, όπου εργάστηκε σε μια αμερικανική εκκλησία.
Η Sylvia απολάμβανε τη ζωή στη Γαλλία και, αφού επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά της, αποφάσισε να επιστρέψει για να ζήσει εκεί κατά τα τελευταία χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έκανε εθελοντική εργασία παροχής βοήθειας στη Γαλλία και, το 1918-19, υπηρέτησε ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός στη Σερβία.
Τον Νοέμβριο του 1919 άνοιξε το βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company. Αρχικά βρισκόταν στη rue Dupuytren, μετακόμισε στη rue de l’Odéon το 1922.
Διαισθανόμενη την ανάγκη για βιβλία στα αγγλικά, η Sylvia ειδικεύτηκε στην πώληση βιβλίων που εκδόθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό εξυπηρετούσε μια μεγάλη αμερικανική κοινότητα ομογενών στο Παρίσι, καθώς και Γάλλους πελάτες που είχαν αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αγγλόφωνη λογοτεχνία.
Το βιβλιοπωλείο έγινε έτσι κόμβος για μια γενιά Αμερικανών και Βρετανών συγγραφέων στο Παρίσι. Αξιοσημείωτοι συγγραφείς όπως ο F. Scott Fitzgerald, η Gertrude Stein και ο Ezra Pound επισκέφτηκαν για να αγοράσουν και να δανειστούν βιβλία και να συζητήσουν λογοτεχνικά θέματα. Το κατάστημα της Sylvia ήταν τόσο γνωστό μεταξύ των συγγραφέων, που άρχισε να χρηματοδοτεί και να δίνει δάνεια σε γαλλικά φράγκα σε νεοαφιχθέντες συγγραφείς που περίμεναν να αλλάξουν τα δολάριά τους.
Τον Ιούλιο του 1920, η Sylvia συνάντησε τον Ιρλανδό συγγραφέα Τζέιμς Τζόις, ο οποίος προσπαθούσε, ανεπιτυχώς, να εκδώσει το αριστούργημά του, τον Οδυσσέα. Η Sylvia προσφέρθηκε να το εκδώσει και κέρδισε μεγάλη φήμη και περιουσία από αυτό το 1922.
Κάτω στο δρόμο στη rue de l’Odéon υπήρχε ένα άλλο βιβλιοπωλείο, το La Maison des Amis des Livres. Η ιδιοκτήτριά του Adrienne Monnier ήταν σύντροφος της Sylvia. Λέγεται ότι η ιστορία αγάπης τους ξεκίνησε όταν το καπέλο της Sylvia φύσηξε στον αέρα στη rue de l’Odéon και η Adrienne το κυνήγησε. «J’aime beaucoup l’Amérique», είπε η Adrienne, στην οποία η Sylvia απάντησε, «J’aime beaucoup la France». Ήταν ζευγάρι για 36 χρόνια μέχρι τον θάνατο της Adrienné το 1955.
Το Shakespeare and Company αντιμετώπισε κάποιες οικονομικές δυσκολίες κατά τη δεκαετία του 1930, αλλά παρέμεινε υποστηριζόμενο από πλούσιους φίλους. Στα τέλη του 1941, με το Παρίσι να καταλαμβάνεται από τη Ναζιστική Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Sylvia αναγκάστηκε να κλείσει το βιβλιοπωλείο. Το έκλεισαν για έξι μήνες.
Το 1944, με το Παρίσι να απελευθερώνεται, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ είπε να ανοίξει συμβολικά το Shakespeare and Company, αλλά η Sylvia δεν άνοιξε ποτέ ξανά το κατάστημα.
Η Sylvia δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της το 1956 περιγράφοντας λεπτομερώς τις ζωές και τους έρωτες της ζωντανής λογοτεχνικής σκηνής του Παρισιού κατά τα χρόνια του μεσοπολέμου. Η Sylvia πέθανε το 1962 και έμεινε ζωντανή από την Camille Steinbrugge, την τότε σύντροφό της.
Σήμερα, υπάρχει ακόμα ένα βιβλιοπωλείο στο Παρίσι που ονομάζεται Shakespeare and Company. Άνοιξε το 1951 σε διαφορετική τοποθεσία από τον Αμερικανό George Whitman. Αρχικά ονομαζόταν Le Mistral, το μετονόμασε το 1964 σε Shakespeare and Company για να τιμήσει τη Sylvia Beach.
Πηγή: www.europeana.eu