Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε πριν από λίγο στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η χώρα ανέστειλλε τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ λόγω του περιορισμού παροχής βοήθειας στη Γάζα. Πρόσθεσε πως έχει κληθεί και ο Ισραηλινός πρέσβης στο Λονδίνο.«Λέω στον λαό του Ισραήλ, ότι θέλω μαζί σας μία δυνατή φιλία βασισμένη σε κοινές αξίες, με δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους και τις κοινωνίες μας. Είμαστε ακλόνητοι στη δέσμευσή μας για την ασφάλεια και για το μέλλον σας, για την αντιμετώπιση της πραγματικής απειλής από το Ιράν, τη μάστιγα της τρομοκρατίας και τα δεινά του αντισημιτισμού, αλλά η διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα βλάπτει τη σχέση μας με την κυβέρνησή σας» είπε απευθυνόμενος στους πολίτες του Ισραήλ.
Πρόσθεσε επίσης: «Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, εάν το Ισραήλ συνεχίσει αυτή τη στρατιωτική επίθεση, όπως έχει απειλήσει, αποτυγχάνοντας να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή βοήθειας, θα αναλάβουμε περαιτέρω δράση ως απάντηση». «Παρά τις προσπάθειές μας, οι απαράδεκτες ενέργειες και η ρητορική αυτής της ισραηλινής κυβέρνησης συνεχίζονται. Απομονώνουν το Ισραήλ από τους φίλους και τους εταίρους του σε όλο τον κόσμο, υπονομεύουν τα συμφέροντα του ισραηλινού λαού και βλάπτουν την εικόνα του κράτους του Ισραήλ στα μάτια του κόσμου» τόνισε ο Λάμι, προσθέτοντας ότι επιβάλλονται κυρώσεις σε «άλλα τρία άτομα και τέσσερις οντότητες που εμπλέκονται στο κίνημα των εποίκων» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
OHE: Δραματική προειδοποίηση – 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν στη Γάζα τις επόμενες 48 ώρες
Σοκαριστική προειδοποίηση εξέδωσε ο ΟΗΕ, με τον επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεών του, Τομ Φλέτσερ, να δηλώνει ότι 14.000 βρέφη βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο θανάτου μέσα στις επόμενες 48 ώρες, αν δεν φτάσει άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Φλέτσερ, μιλώντας στο βρετανικό BBC Radio 4, χαρακτήρισε την ποσότητα της βοήθειας που επιτρέπεται να εισέλθει στη Γάζα από το Ισραήλ ως “σταγόνα στον ωκεανό”, ενώ περιέγραψε την κατάσταση ως οριακή ανθρωπιστική κρίση.«Μπήκαν μόλις πέντε φορτηγά χθες. Είναι τεχνικά μέσα στη Γάζα, αλλά δεν έχουν φτάσει στους πολίτες. Είναι απλώς στην άλλη πλευρά των συνόρων», δήλωσε. Η βοήθεια περιλαμβάνει τροφές για βρέφη και βασικά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την επιβίωση των παιδιών, τα οποία πλήττονται σκληρά από την έλλειψη τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μετά από 11 εβδομάδες σχεδόν πλήρους αποκλεισμού.
Πίεση στη διεθνή σκηνή
Υπό διεθνή πίεση και τον φόβο λιμοκτονίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι θα επιτρέψει μερική διέλευση βοήθειας για την αποφυγή μιας «κρίσης λιμοκτονίας». Ωστόσο, οι όροι παραμένουν εξαιρετικά περιοριστικοί. «Θέλω να σώσουμε όσα περισσότερα από αυτά τα 14.000 βρέφη μπορούμε μέσα στις επόμενες 48 ώρες», τόνισε ο Φλέτσερ, καλώντας για άμεση διεθνή κινητοποίηση.
Εκτίμηση ΟΗΕ: Πώς υπολογίστηκε ο αριθμός
Σε ερώτηση του BBC για το πώς προέκυψε το νούμερο των 14.000 παιδιών, ο Φλέτσερ απάντησε: «Έχουμε ισχυρές ομάδες στο πεδίο — και φυσικά πολλοί από αυτούς έχουν σκοτωθεί. Όμως συνεχίζουν να εργάζονται σε ιατρικά κέντρα, σχολεία και δομές πρώτης ανάγκης για να αξιολογήσουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού».
Η κατάσταση στη Γάζα αποτελεί ανθρωπιστική καταστροφή εν εξελίξει. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις και την αναγνώριση της κρίσης από τον ίδιο τον ΟΗΕ, η ποσότητα της βοήθειας παραμένει ανεπαρκής, και χιλιάδες παιδικές ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο. Η διεθνής κοινότητα αυξάνει την πίεση προς το Ισραήλ για την άρση του ανθρωπιστικού αποκλεισμού και την επιτάχυνση της βοήθειας. Η Ισπανία, για παράδειγμα, ζήτησε την αποβολή του Ισραήλ από τον διαγωνισμό της Eurovision, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνέπεια στην εφαρμογή των διεθνών προτύπων. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και απαιτεί άμεση διεθνή δράση για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπό ισχυρή διεθνή πίεση λόγω της επαπειλούμενης λιμοκτονίας, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής μερική χαλάρωση του αποκλεισμού βοήθειας που διαρκεί 11 εβδομάδες, όμως μόνο στο ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο.