Ιράν: Τους δίνουν 15 λεπτά για να γλιτώσουν την εκτέλεση

Ο Μοχάμαντ Μέχντι Καράμι, ένας 22χρονος πρωταθλητής του καράτε, απαγχονίστηκε στις 7 Ιανουαρίου, 65 ημέρες μετά τη σύλληψή του. Είχε μόλις 15 λεπτά να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στη ζωή. Η ιστορία του καταδεικνύει πώς οι Αρχές του αυταρχικού καθεστώτος επιστρατεύουν δίκες-βιτρίνα για φυτέψουν το φόβο στους διαδηλωτές που έχουν βγει από τον Σεπτέμβριο στους δρόμους με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

by Times Newsroom

Η Ιρανή κουρδικής καταγωγής απεβίωσε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Συνολικά 527 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με το Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράν.

Ο Καράμι κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη δολοφονία μέλους της παραστρατιωτικής δύναμης «Basij», στη διάρκεια κινητοποιήσεων στην πόλη Καράζ δυτικά της Τεχεράνης. Οπως σημειώνει ρεπορτάζ του BBC, oι κατηγορούμενοι δικαιούνται νομική εκπροσώπηση στο Ιράν, αλλά σε ευαίσθητες υποθέσεις όπως αυτή ή σε υποθέσεις κατασκοπείας, δεν επιτρέπεται να επιλέξουν τους δικηγόρους τους. Επίσης, οι δημοσιογράφοι και τα μέλη των οικογενειών των κατηγορουμένων αποκλείονται από τις δικαστικές αίθουσες. Αντίθετα, το δικαστήριο διορίζει κάποιον από έναν κατάλογο που έχει εγκριθεί από το δικαστικό σώμα. Διεθνείς οργανισμοί σημειώνουν πως στη χώρα οι καταδίκες σε θάνατο έφτασαν στις 17.

 

Τα μέλη της οικογένειας των κατηγορουμένων δέχονται πιέσεις από τις Αρχές να παραμείνουν σιωπηλοί. Ομως ο πατέρας του Μοχάμαντ, ο Μασααλάχ Καράμι, που εργάζεται ως πλανόδιος πωλητής χαρτομάντιλων βρήκε το θάρρος και έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Etemad». Είπε ότι ο γιος του τον είχε τηλεφωνήσει με κλάματα την ημέρα που καταδικάστηκε σε θάνατο.

«Μπαμπά, μας έδωσαν την ετυμηγορία. Η δική μου είναι η θανατική ποινή. Μην πεις τίποτα στη μαμά», θυμάται ο πατέρας του, επαναλαμβάνοντας την αθωότητα του γιου του. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει το δικαστικό σύστημα του Ιράν επειδή βασίζεται σε «αναγκαστικές ομολογίες». Πηγή στο BBC Persian αναφέρει οι διορισμένοι δικηγόροι από το κράτος λειτουργούν ως «ανακριτές» κατά τη διάρκεια των δικών, ασκώντας πίεση στους κατηγορουμένους, αντί να τους υπερασπίζονται.

Η οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν αναφέρει ότι τουλάχιστον 109 διαδηλωτές κινδυνεύουν επί του παρόντος να εκτελεστούν, καθώς έχουν καταδικαστεί σε θάνατο ή έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα. O μέσος όρος ηλικίας των 60 εξ αυτών των διαδηλωτών είναι 27 ετών, ενώ τρεις είναι ανήλικοι. Μετά τον απαγχονισμό του Σεγέντ Μοχάμεντ Χοσεϊνί και του Μοχάμαντ Μέχντι Καράμι, οι δυτικές χώρες και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαίτησαν από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις εκτελέσεις.

Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Συμβούλιο έκλεισε την πόρτα για τη χαλάρωση των κανόνων γύρω από το χιτζάμπ, σημειώνοντας σε μια μακροσκελή ανακοίνωση ότι οι δυτικές κοινωνίες είχαν καταστρέψει την οικογένεια προωθώντας τη γυναικεία σεξουαλικότητα.

Η Δύση αντιδρά, αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις

Η εκτέλεση δύο ανδρών, του Μοχάμαντ Μεχντί Καραμί και του Μοχάμαντ Χοσσεΐνι, την περασμένη εβδομάδα οδήγησε σε διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο, αλλά όχι στην επιβολή κυρώσεων. Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, χαρακτήρισε τις εκτελέσεις ως «αποκρουστικές», ενώ οι Γάλλοι γερουσιαστές κατέθεσαν ψήφισμα καλώντας την Ε.Ε. να τερματίσει τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν και να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης «τρομοκρατική οργάνωση». Νορβηγία, Γερμανία, Βρετανία κάλεσαν τους Ιρανούς πρεσβευτές για τις εκτελέσεις στο Ιράν.

Συνθήματα στον Πύργο του Αϊφελ

Συνθήματα αλληλεγγύης στους Ιρανούς διαδηλωτές που συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα τους, προβλήθηκαν πάνω στον Πύργο του Αϊφελ στο Παρίσι τη Δευτέρα.

Τέσσερις μήνες έπειτα από το θάνατο της 22χρονης Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία, στον εμβληματικό πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας προβλήθηκαν συνθήματα όπως «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» και «Σταματήστε τις εκτελέσεις στο Ιράν», ένα από τα κύρια αιτήματα των διαδηλωτών. Σημειώνεται πως η γαλλική κυβέρνηση καταγγέλλει την «αυθαίρετη» κράτηση τουλάχιστον επτά Γάλλων στο Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ στο Παρίσι οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 28 Ιανουαρίου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή