Η νέα εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από τους πολύ ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο, και την σχεδόν αμετάβλητη θερμοκρασία. θα υπάρχει ψύχρα το πρωί κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά. Για βροχές δεν γίνεται λόγος, προβλέπεται σχεδόν παντελής απουσία βροχών, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.
Στην ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ ανέφερε ότι αναμένεται η ανάπτυξη ενός ισχυρού αντικυκλώνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ο οποίος θα οδηγήσει σε έλλειψη βροχοπτώσεων.
«Η παρουσία του πολικού JetStream σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη με Δ-ΝΔ ρεύμα και η απουσία ισχυρών ανέμων στις μέσες και τις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας, “αναγκάζει” ακόμη και το χαμηλό που υπάρχει στις ακτές της Αφρικής να γίνει οπισθοδρομούν. Δηλαδή, αντί να κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά, να γυρίσει προς τα πίσω, κάτι το οποίο είναι σπάνιο.
Προς τα μέσα αυτής της εβδομάδος αναπτύσσεται ισχυρός αντικυκλώνας (πεδίο υψηλών πιέσεων) στην ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την χώρα μας, κατάσταση που αποτρέπει τις βροχές. Κατά τα άλλα διατηρείται ο βοριάς και η θερμοκρασία επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα. Από πλευράς συνοπτικής κατάστασης το φετινό φθινόπωρο φέρει πολλά χαρακτηριστικά με αυτό του 1993, όπου τότε η ανομβρία κράτησε μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ μετά άλλαξε η κατάσταση».
Δείτε την ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:
Χιόνια και κακοκαιρία προβλέπει το αμερικανικό κέντρο στην Ελλάδα
Το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο GFS προβλέπει την κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών για τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, με πιθανότητα να συνοδευτεί από ισχυρή κακοκαιρία στο Αιγαίο, λόγω χαμηλού βαρομετρικού και αυξημένης βροχόπτωσης.
Σε ότι αφορά τον καιρό για την 28η Οκτωβρίου προβλέπεται να είναι έντονα επιδεινωμένος. Ισχυρή κακοκαιρία θα πλήξει τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις.
Τσατραφύλλιας: «Ούτε ιδιαίτερο κρύο, ούτε 30άρια»
Αντίθετα, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλιας, με ανάρτησή τα στα social media κάνει λόγο για φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.
Αναλυτικά γράφει στην ανάρτησή του:
«Ούτε ιδιαίτερο κρύο, ούτε 30άρια μέχρι την παρέλαση!
Η εβδομάδα που ξεκινά θα έχει αρκετή ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να σημειώνει σταδιακή άνοδο και να φτάνει τους 24 με 25 βαθμούς κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο
Επιπλέον οι βοριάδες μέσα στο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα 7-8 μποφόρ
Η πρόγνωση για βροχές προς το παρών είναι απαγοητευτική
Η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ καθαρή ,με πολύ καλή ορατότητα και χωρίς ιδιαίτερη υγρασία
Ευκαιρία για εξωτερικές δουλειές ,άθληση σε εξωτερικούς χώρους και βόλτες στην ύπαιθρο
Καλή εβδομάδα!»
Ισχυροί βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού που θα επικρατήσουν τη νέα βδομάδα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Ωστόσο, Για βροχές δεν γίνεται λόγος.
Πιο αναλυτικά την Δευτέρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και την Κρήτη και πρόσκαιρα στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 18 με 23 και τοπικά στα δυτικά, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη ο καιρός σχεδόν αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις περισσότερες στις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη. Οι άνεμοι στο Ιόνιο ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει.
Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 21-10-2024
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
- Σχεδόν αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και την Κρήτη και πρόσκαιρα στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες.
- Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει τους 18 με 23 και τοπικά στα δυτικά, τα Δωδεκάννησα και τη νότια Κρήτη τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
- Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία κυρίως το πρωί.
- Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 07 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές.
- Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
- Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
- Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Στην Κρήτη τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.
- Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στις βόρειες Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
- Καιρός: Γενικά αίθριος.
- Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
- Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
- Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στις Σποράδες βορειοανατολικοί έως 5 με 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
- Καιρός: Γενικά αίθριος.
- Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
- Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
- Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22-10-2024
- Στις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη, προβλέπονται πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους.
- Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
- Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 21 με 23 στα βόρεια, τους 23 με 25 στα δυτικά και τους 22 με 24 στις υπόλοιπες περιοχές.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23-10-2024
- Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αραιές νεφώσεις κατά τόπους, ενώ μόνο στην Εύβοια και την Κρήτη θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις.
- Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά πρόσκαιρα από ανατολικές και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24-10-2024
- Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αραιές νεφώσεις κατά τόπους και μόνο στην Κρήτη θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις.
- Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-10-2024
- Στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής στις Σποράδες και την Εύβοια.
- Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
- Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.