Οπως είπε μέχρι και το απόγευμα στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας θα σημειωθούν κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές μπόρες και τοπικές καταιγίδες, ενώ αύριο, Σάββατο, τα φαινόμενα θα κατέβουν και νοτιότερα με πιθανότητα μπόρας μετά τις 9, 10, 11 το πρωί και στην Αττική.
«Μετά από δύο με τρεις ώρες θα βελτιωθεί ο καιρός» είπε ο Γιάννης Καλλιάνος για το λεκανοπέδιο, προσθέτοντας πως «η Αττική δεν θα επηρεαστεί από σφοδρά φαινόμενα». Πάντως, επισήμανε πως αύριο, Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της χώρας μπορεί να σημειωθεί και χαλαζόπτωση.
Όσο για το πότε το σκηνικό του καιρού θα ξαναγίνει καλοκαιρινό, ο κ. Καλλιάνος απάντησε πως από Δευτέρα «επιστρέφουμε στα κανονικά μας». Αλλά «κυρίως από την Τετάρτη και στη συνέχεια, θα έχουμε το πρώτο επεισόδιο θερμής εισβολής, το πρώτο επεισόδιο καύσωνα».
Καιρός: Νέα προειδοποίηση από την ΕΜΥ – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19/06 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο. Επιδείνωση του καιρού αναμένεται σήμερα Παρασκευή (20-6-2025) στη βόρεια Ελλάδα και αύριο Σάββατο (21-6-2025) και σε νοτιότερες περιοχές με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:
Α. Στη Μακεδονία σήμερα Παρασκευή τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Β. Στη Χαλκιδική, τις Σποράδες και τη Μαγνησία αύριο Σάββατο από νωρίς το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Γ. Στη Στερεά (κυρίως τη δυτική και την κεντρική) και την Πελοπόννησο αύριο Σάββατο από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις απογευματινές ώρες.
Μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα για την εξέλιξη του καιρού, μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (oldportal.emy.gr).
Ενημερωθείτε και μέσω των επίσημων προειδοποιήσεων του Meteoalarm σε Ελλάδα και Ευρώπη.
O καιρός σήμερα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
- Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις μεσημβρινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις, όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρά και οι καταιγίδες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).
- Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 και στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 14 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά κατά τόπους αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στην Ήπειρο σποραδικές καταιγίδες.
- Ανεμοι: Μεταβλητοί 3, πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου.
- Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα παράκτια από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
- Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
- Καιρός: Γενικά αίθριος.
- Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
- Καιρός: Γενικά αίθριος.
- Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 και τοπικά 34 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
- Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
- Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4, στα ανατολικά παράκτια και τις Σποράδες βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στις Σποράδες έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
- Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια.
- Ανεμοι: Μεταβλητοί 3, στα παράκτια τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
- Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες.
- Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός το Σάββατο
Στην κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, από τις προμεσημβρινές ώρες στη Στερεά και την Πελοπόννησο και το απόγευμα στην Ήπειρο βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) μέχρι το μεσημέρι, στις Σποράδες μέχρι νωρίς το απόγευμα, στην Στερεά και την Πελοπόννησο μέχρι νωρίς το βράδυ και στην Ήπειρο το απόγευμα.
Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, όπου στα ορεινά πιθανώς να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Η ορατότητα στα δυτικά νωρίς το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 3 με 5 βαθμούς ως προς τις μέγιστες τιμές της και δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Κυριακή
Στην κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα δυτικά ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά.
Οι οδηγίες για την κακοκαιρία από την Πολιτική Προστασία
Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.