Καλιφόρνια: Μετά τη Σίλικον Βάλεϊ και Λίθιον Βάλεϊ;

Νέα ώθηση στην ηλεκτροκίνηση στις ΗΠΑ θεωρείται ότι θα δώσει η μαζική εξόρυξη λιθίου στη λίμνη Σάλτον έξω από το Λος Άντζελες. Για τεράστιο κοίτασμα κάνουν λόγο οι ειδικοί.

by Times Newsroom

Χωρίς λίθιο δεν κινείται τίποτα στον κόσμο της τεχνολογίας. Το μέταλλο βρίσκεται σε μπαταρίες οχημάτων, φορητών υπολογιστών, κινητά και φυσικά ηλεκτροκίνητα οχήματα. Αυτονόητο ότι η ζήτηση για λίθιο έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Η ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος λιθίου στη λίμνη Σάλτον στα νότια της Καλιφόρνιας κάνει πολλούς στις ΗΠΑ να μιλούν πλέον για «λευκό χρυσό».

Η Salton Sea ήταν αγαπημένο τουριστικό θέρετρο στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60. Σήμερα ωστόσο κανείς δεν θέλει πια να επισκέπτεται την περιοχή, η οποία έχει εγκαταλειφθεί επειδή θεωρείται τοξική. Ο Μάικελ Κοέν από το ερευνητικό ινστιτούτο Pacific Institute εξηγεί: «Στα νερό της λίμνης βρίσκονται τόσα πολλά υπολείμματα λιπασμάτων και υψηλό ποσοστό άλατος, που είναι σχεδόν αδύνατη η επιβίωση ψαριών. Και επειδή τα πουλιά δεν βρίσκουν πλέον τροφή δεν έρχονται πια στις όχθες της λίμνης».

Για win win κάνουν λόγο περιβαλλοντικές οργανώσεις

ΗΠΑ, Καλιφόρνια, Salton Sea, κοίτασμα, λίθιοΣτην λίμνη Σάλτον έχει συντελεστεί περιβαλλοντική καταστροφή

Στο βυθό της λίμνης, κάτω από τα θολά νερά, βρίσκεται ο θησαυρός λιθίου, ο οποίος, όπως εκτιμούν ειδικοί, δεν αποκλείεται να καλύψει το 40% της παγκόσμιας ζήτησης. Τρεις εταιρίες δηλώνουν έτοιμες να ξεκινήσουν την εξόρυξη του πολύτιμου μετάλλου. Ο Τζόναθαν Γουάισγκαλ από την εταιρία Berkshire Hathaway δηλώνει σε τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Εκτιμούμε ότι θα μπορούσαμε να βγάλουμε από την λίμνη περίπου 90.000 τόνους το χρόνο. Και αυτό τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο η εξόρυξη λιθίου φθάνει περίπου τους 300.000 τόνους ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία μας δεν θα διασφαλίσει μόνο πρωτιά στις ΗΠΑ ως προς τις ποσότητες εξόρυξης, αλλά θα ήμασταν σε θέση να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις εταιρίες από την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική».

Για τις ΗΠΑ, οι οποίες φιλοδοξούν μέχρι το 2030 ένα στα δύο καινούργια αυτοκίνητα που πωλείται να είναι ηλεκτροκίνητο, η είδηση για τα αποθέματα λιθίου στην Καλιφόρνια είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη. Η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο είναι τεράστια. Ήδη ο κολοσσός General Motors έχει διασφαλίσει ποσοστά σε μια από τις τρεις υποψήφιες εταιρίες εξόρυξης.

Αντιδράσεις από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν. Το αντίθετο μάλιστα. Οργανώσεις όπως η Audubon κάνουν λόγο για «τριπλό κέρδος, για την Καλιφόρνια, την ευρύτερη περιοχή και τις ΗΠΑ στο σύνολό τους.

Καταρίνα Βίλχελμ, (HR Λος Άντζελες)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή:  Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή