Η πηγή ανέφερε στο βρετανικό δίκτυο ότι οι Ρώσοι δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας εκεχειρίας και περίμεναν την έγκριση των ανωτέρων τους.
Την ίδια ώτα τον απολογισμό των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη έκανε ο Χακάν Φιντάν. Μέσα από ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «σημαντική για την παγκόσμια ειρήνη», επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων και νέα συνάντηση, που θα έχει ως στόχο την επίτευξη ειρήνης.
Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν στην ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου από την κάθε πλευρά μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών «πρόσωπο με πρόσωπο» που πραγματοποιήθηκαν στα ανάκτορα Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και ολοκληρώθηκαν έπειτα από δύο.
Την ανταλλαγή αιχμαλώτων επιβεβαίωσαν σε δηλώσεις τόσο ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ όσο και ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. Εάν η ανταλλαγή πραγματοποιηθεί, θα είναι η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών δεν ανέφεραν πότε θα λάβει χώρα η ανταλλαγή, αλλά ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας ανέφερε πως θα συμβεί «στο εγγύς μέλλον». Ο Βλανίμιρ Μεντίνσκι στις δηλώσεις του ανέφερε πως Ρωσία και Ουκρανία θα παρουσιάσουν το όραμά τους για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα ο Ρώσος επικεφαλής διαπραγματευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες.
Από την πλευρά του ο Ρουστέμ Ουμέροφ ανέφερε πως η ουκρανική πλευρά συζήτησε πρώτα και κύρια την κατάπαυση του πυρός στις διαπραγματεύσεις. «Μιλήσαμε με τους εταίρους μας και ο στόχος των διαπραγματεύσεών μας ήταν η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε.
O Ουμέροφ δήλωσε ακόμα ότι συζητήθηκε μια πιθανή συνάντηση ανάμεσα τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτινn και ότι σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με έναν πιθανό νέο γύρο συνομιλιών.
Ολοκληρώθηκαν στο άψε – σβήσε οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας – Οχι του Κιέβου από τις «αποκομμένες από την πραγματικότητα απαιτήσεις της Ρωσίας»
Ανεφάρμοστα και μακριά από κάθε προηγούμενη βάση διαλόγου χαρακτήρισε τα αιτήματα της Μόσχας ανώτερη ουκρανική διπλωματική πηγή, περιγράφοντας την ατμόσφαιρα στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ρωσική αντιπροσωπεία έθεσε ως όρο για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός την απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από το δικό τους έδαφος, συνοδεύοντας το αίτημα αυτό με άλλες μη ρεαλιστικές και μη εποικοδομητικές απαιτήσεις, τις οποίες η ίδια πηγή χαρακτήρισε «τελεσίγραφα» και «απαράδεκτες εξαρχής».
«Οι ρωσικές απαιτήσεις είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα και υπερβαίνουν κάθε τι που έχει συζητηθεί έως σήμερα», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας: «Η Ουκρανία είναι έτοιμη για πραγματική κατάπαυση του πυρός και μια αυθεντική ειρηνευτική διαδικασία, χωρίς προαπαιτούμενα».
Αμεση και σκληρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις τρέχουσες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ως επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς πραγματική πρόθεση για ειρήνη.
«Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει, χρειάζεται ισχυρή απάντηση, που να περιλαμβάνει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας και στις τράπεζες. Η πίεση πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι να σημειωθεί πραγματική πρόοδος».
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι μόνο μια ουσιαστική κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτρέψει στη διπλωματία να έχει ρόλο: «Χρειαζόμαστε πλήρη παύση των δολοφονιών, αρκετά μεγάλη για να δοθεί στη διπλωματία μια πραγματική ευκαιρία».
Κλείνοντας, έστειλε αυστηρό μήνυμα στη ρωσική ηγεσία: «Και αν οι Ρώσοι εκπρόσωποι στην Κωνσταντινούπολη σήμερα δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν σε αυτό — σε μια κατάπαυση του πυρός — τότε θα είναι 100% σαφές ότι ο Πούτιν συνεχίζει να υπονομεύει τη διπλωματία».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κήρυξε την έναρξη, καλώντας να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. «Κάθε ημέρα σημαίνει και νέες απώλειες αμάχων. Πρέπει να αδράξουμε την ιστορική ευκαιρία καθώς η επόμενη φάση θα καθοριστεί από τις επιλογές αυτής της συνάντησης που θα πρέπει να προετοιμάσει συνάντηση ηγετών. Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνδράμει με κάθε μέσο στον τερματισμό του πολέμου», είπε, μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Ουκρανική διπλωματική πηγή δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι η Ρωσία απαιτεί να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες με την Ουκρανία χωρίς εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Τουρκίας. «Η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι στην Κωνσταντινούπολη σήμερα για να επιτύχει άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας» έγραψε χαρακτηριστικά ο Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram.
Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram, ο Ουμέροφ έγραψε ότι η Ουκρανία συντονίζεται με τους βασικούς της συμμάχους – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας – πριν από τη συνάντηση, χαρακτηρίζοντάς την ως μια προσπάθεια «να βρεθούν πραγματικοί τρόποι για την επίτευξη μιας διαρκούς και δίκαιης ειρήνης».
«Η ειρήνη είναι δυνατή μόνο εάν η Ρωσία δείξει έτοιμη για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» σημείωσε ο Ούμεροφ, εννοώντας, όπως εξήγησε ο ίδιος την «πλήρη κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες, την επιστροφή των βίαια απελαθέντων παιδιών από την Ουκρανία και τις ανταλλαγές κρατουμένων βάσει της οδηγίας όλοι για όλους».
«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη και δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές για την επίτευξή της» πρόσθεσε.
«Υπονομεύει τις συνομιλίες η Μόσχα»
Την ίδια ώρα, όμως, που το Κίεβο δηλώνει έτοιμο για ειρήνη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, κατηγορεί την Μόσχα ότι υπονομεύει την συμμετοχή της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, με αίτημα της τελευταίας στιγμής.
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές «η Ρωσία απαιτεί κατ’ ιδίαν συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη χωρίς την παρουσία της Τουρκίας και των ΗΠΑ». Κατά την ίδια πηγή «αυτό υπονομεύει την ειρηνευτική προσπάθεια».
«Ήρθαμε για να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση, ενώ οι Ρώσοι προβάλλουν απαιτήσεις και όρους» αναφέρουν. «Αυτό μας κάνει να αμφιβάλλουμε αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τους έστειλε για να λύσουν προβλήματα ή απλώς να καθυστερήσουν τη διαδικασία» συμπληρώνουν.
«Υπάρχει μόνο ένας λόγος για να φοβούνται οι Ρώσοι την παρουσία των ΗΠΑ στο δωμάτιο. Ήρθαν για να καθυστερήσουν τη διαδικασία, όχι για να λύσουν προβλήματα, και θέλουν να το κρύψουν αυτό από τις Ηνωμένες Πολιτείες» σημειώνουν.