Έντονη δραστηριότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη, με τις αρχές να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.
Από το πρωί του Σαββάτου (7 Ιουνίου), έχουν καταγραφεί τρεις διαφορετικές αφίξεις μεταναστών στα νότια παράλια του νησιού, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις λιμενικές και αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής.
Όπως μεταδίδει το neakriti.gr, μετά τις δύο πρώτες αφίξεις στη Ψαρή Φοράδα και την Τρυπητή, ακόμα μία ομάδα μεταναστών έφτασε στη Γαύδο. Συγκεκριμένα, στο νότιο τμήμα του ακριτικού νησιού εντοπίστηκαν 64 άτομα, τα οποία περισυνελέγησαν από πλωτό μέσο του Λιμενικού Σώματος και βρίσκονται ήδη σε διαδικασία μεταφοράς προς την Αγία Γαλήνη.
Υλικό από τη Γαύδο και τη μεταφορά των ανθρώπων δημοσιεύθηκε σε σχετικό βίντεο.
Νωρίτερα, στην περιοχή της Ψαρής Φοράδας του Δήμου Βιάννου εντοπίστηκαν 26 μετανάστες — 25 άνδρες και μία γυναίκα — ενώ ακόμα 70 άτομα αποβιβάστηκαν στην παραλία της Τρυπητής, στον Δήμο Γόρτυνας.
Οι μετανάστες από τα δύο πρώτα περιστατικά μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο, όπου έχουν βρει προσωρινή στέγη, έως ότου ξεκαθαρίσει η διαδικασία φιλοξενίας και ταυτοποίησής τους.
Ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης τοποθετήθηκε με ανάρτηση του στα social media σχετικά με το περιστατικό στην Ψαρή Φοράδα αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Μέσα σε λίγες ώρες κληθήκαμε εκ νέου να φροντίσουμε νέο περιστατικό άφιξης είκοσι έξι παράνομων μεταναστών στην παραλία της Ψαρής Φοράδας.
Είναι γεγονός ότι οι παράνομες μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί δραματικά ενώ εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τείνει να γίνει δύσκολα διαχειρίσιμη. Ελπίζω και εύχομαι στην λήψη των απαραίτητων μέτρων.
Ως δημοτική αρχή παρείχαμε την απαραίτητη φροντίδα και επιμέλεια για την μεταφορά τους με την συνεργασία και τις οδηγίες της λιμενικής Αρχής Ηρακλείου!
Αξίζουν συγχαρητήρια στους φορείς και την τοπική κοινωνία της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμίου για την συνεργασία και την προσφορά τους σε όλα τα ανάλογα περιστατικά».