Μαρινάκης: Η εξωτερική πολιτική δεν είναι συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα (26/5), ο οποίος μεταξύ άλλων κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ότι η Τουρκία δεν πρέπει να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή άμυνα, καθώς το casus belli μπορεί να επανέλθει. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Κάτι το οποίο δεν είχαν θέσει κυβερνήσεις για 30 χρόνια έρχεται τώρα ο κ. Ανδρουλάκης και με έναν μαγικό τρόπο τα θεωρεί απλά. Προφανώς δεν είναι τόσο απλά και τόσο εύκολα. Η όλη διαχείριση στο θέμα αυτό είναι ιδιαιτέρως σοβαρή από την ελληνική κυβέρνηση και θεωρώ και επιτυχής».

by Times Newsroom

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Αυτή είναι η διαφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τους ψευτοπατριώτες που αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική ως πεδίο έκφρασης μεγάλων υποσχέσεων και διάφορων διατυπώσεων ψευτοπατριωτισμού. Για να τα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τρίτες χώρες περνά από μια σειρά από όρους και κανόνες, όπου μεταξύ αυτών είναι και η ομοφωνία. Εδώ βρίσκει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία ο Έλληνας Πρωθυπουργός να πει κάτι από τα μεγαλύτερα ζητούμενα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για πολλές δεκαετίες: την άρση του casus belli».

Ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι: «Αυτό που λέει ο κ. Ανδρουλάκης προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν είναι λογικό κάτι τέτοιο, ούτε η ΕΕ είναι αφελής, ούτε οι όροι αυτοί μπαίνουν για να βγαίνουν μετά. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ούτε διαδικασία διαπραγμάτευσης άλλων πράσινων εποχών για τις Κεντρικές Επιτροπές στα Συνέδρια. Την αντιλαμβάνεται πολύ απλοϊκά το ΠΑΣΟΚ, με όρους παλαιού ΠΑΣΟΚ. Ευτυχώς ο Έλληνας ΠΘ την αντιλαμβάνεται πολύ σοβαρά».

Ανδρουλάκης: Θα κάνουμε τέτοιο δώρο στην Τουρκία;

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ραδιοφωνική συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη στον Real FM, όπου επισήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία δουλειά να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή άμυνα, ενώ ως προς την πρόταση του πρωθυπουργού περί άρσης του casus belli σε αντιστάθμισμα, προειδοποίησε ότι η απειλή πολέμου μπορεί να επανέλθει. Είχε υπογραμμίσει με έμφαση: «Τι δουλειά έχει στην ευρωπαϊκή άμυνα η Τουρκία, η οποία ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Ελλάδα με casus belli, χρεώνεται τη βάρβαρη εισβολή του «Αττίλα» και την αδυναμία μιας δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μια Τουρκία που είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή;».

«Θεωρώ αδιανόητο, ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι ο όρος είναι η άρση του casus belli, το οποίο μπορεί σήμερα να αλλάξει αλλά μετά να επανέλθει. Η εξασφάλιση, όμως, της εισόδου της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα δεν θα είναι εύκολο να αποτραπεί μετά από μερικά χρόνια. Δεν καταλαβαίνουν ότι είναι επικίνδυνο; Θα τους κάνουμε τέτοιο δώρο;» αναρωτήθηκε.

Μαρινάκης για Κωνσταντοπούλου: «Πολιτικός με ρητορική πεζοδρομίου»

Όσον αφορά στις κατηγορίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία μέσω ανάρτησής της ρωτούσε τον πρωθυπουργό «ποιος σας πληρώνει για τη Γάζα», ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως «σε πολιτικούς με ρητορική πεζοδρομίου δεν αξίζει καμία απάντηση». Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι: «Ένας άνθρωπος που συκοφαντεί – γιατί όταν λες κάτι ψευδές εν γνώσει σου για να δημιουργήσεις εντυπώσεις είσαι συκοφάντης – σε πολιτικούς που αποκαλούν βουλευτές της ΝΔ δολοφόνους, σε πολιτικούς που λένε ποιος σας πληρώνει, οποιαδήποτε απάντηση τούς δίνει αξία. Δεν έχουμε σκοπό να πριμοδοτούμε τέτοιες συμπεριφορές».

Μετά τα Τέμπη η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί και τη Γάζα

«Φωτιές» άναψε στο ΠΑΣΟΚ η κοινή δήλωση ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας, με την οποία καλούν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες «για να σταματήσει η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα». Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, προερχόμενο από την Ανανεωτική Αριστερά, Θόδωρος Μαργαρίτης, διαφώνησε με την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνυπογράψει την κοινή δήλωση των κομμάτων της Αριστεράς και εγκάλεσε την ηγεσία του για λάθος απόφαση.

«Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. έπρεπε να συνυπογράψει το κοινό κείμενο των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για τη Γάζα. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απαράδεκτη. Είναι μία στάση που δεν έχει σχέση με τον ανθρωπισμό, αλλά μόνο με τα συμφέροντα του χρήματος. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. έχει ασκήσει κριτική από την ίδια πλευρά με τα άλλα προοδευτικά κόμματα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σχεδόν με τα ίδια επιχειρήματα. Η επιλογή να μη συνυπογράψει το κοινό κείμενο δεν έχει πειστικές δικαιολογίες», έγραψε στα social media.

Στην κοινή τους δήλωση, που φέρει την υπογραφή των αρχηγών τους και κάνοντας πράξη μία πρόταση του ΚΚΕ, οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας, μιλούν για εγκλήματα από το Ισραήλ και καλούν την ελληνική κυβέρνηση -και με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- «να αναλάβει ενεργητικές, επείγουσες και σαφείς πρωτοβουλίες για να σταματήσει η γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» και «να διακόψει η ελληνική κυβέρνηση τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ».

Η τοποθέτηση Μαργαρίτη δεν έχει πολλούς υποστηρικτές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ειδικά τώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των κορυφαίων στελεχών, πλην Χάρη Δούκα, επιχειρεί να τονίσει τις διαχωριστικές γραμμές του ΠΑΣΟΚ τόσο με τη Ν.Δ. όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας κ.λπ.

«Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει την επιλογή τους και αυτή είναι η αυτόνομη πορεία με καθαρό και συγκεκριμένο προοδευτικό προγραμματικό λόγο. Οταν ο κοινοβουλευτικός έλεγχος προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις, είμαστε έτοιμοι να τις οικοδομήσουμε για να πετύχουμε διαφάνεια και λογοδοσία, όπως έγινε στην πρόταση δυσπιστίας. Οταν έχουμε την αριθμητική δυνατότητα, όπως στην πρότασή μας για Προανακριτική για τον κ. Καραμανλή και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, τότε προχωράμε αυτοδύναμα», απάντησε σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία» σχετικά με την πολιτική συνεργασιών του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας σε μία παράγραφο να «σβήσει» τα… ήξεις αφήξεις του προηγούμενου διαστήματος.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή