Ως πρώτο ανέφερε την «Εμπορική Κρίση» που έχει προκύψει μετά την εφαρμογή των νέων δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ. Είπε ότι «ο Τραμπ χρησιμοποιεί τους δασμούς απέναντι στον καλύτερό τους σύμμαχο, την Ευρώπη, με τρόπο σκληρό, πιο σκληρό απ΄ ό,τι με την Κίνα ή άλλους» και πρόσθεσε: «ως Ε.Ε. πρέπει να δούμε τι είδους αντίδραση μπορούμε να αναμένουμε ενώπιον αυτής της εμπορικής κρίσης».
Δεύτερη σημαντική κρίση κατά τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας είναι η «Στρατιωτική Κρίση» που προέκυψε με τους πολέμους, όπως στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή κ.α.
Τρίτη κρίση είναι η «Ενεργειακή Κρίση» που, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Renzi, «έρχεται ως συνέπεια της προηγούμενης κρίσης, της στρατιωτικής». Κι αυτή, η ενεργειακή κρίση, είναι που δημιουργεί σήμερα τα σημαντικότερα προβλήματα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τόσο στην Ελλάδα και την Ιταλία, όσο και σε άλλες χώρες», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. Εστιάζοντας στο θέμα του ενεργειακού κόστους είπε ότι κατά το παρελθόν έγιναν κάποια σημαντικά λάθη και ως τέτοιο ανέφερε το γεγονός ότι, πριν από δέκα χρόνια η Γερμανία αποφάσισε να μπλοκάρει τη λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων για την παραγωγή ενέργειας.
Τέταρτη μεγάλη κρίση για την Ε.Ε. είναι η «Δημογραφική Κρίση», πρόβλημα ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία. «Κινδυνεύουμε να ζήσουμε το τέλος του πολιτισμού μας» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Renzi.
Η πέμπτη κρίση που ανέφερε ο κ.Renzi είναι η «Κρίση της Καινοτομίας» που συνδέεται με τη μετάβαση από την εποχή του χειρόγραφου στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι εχθρός της μεταποίησης αλλά ο καλύτερος σύμμαχός της» είπε ο κ.Rentzi και αφού έκανε μία ετυμολογική ανάλυση της λέξης «κρίση» που προέρχεται από το ρήμα «κρίνω» είπε: «Η κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία, μπορεί να γίνει για το εμπόριο, για την ενέργεια, για τη δημογραφία για την καινοτομία, η κλήση αφύπνισης για όλη την Ευρώπη».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο κεφάλαιο των ηγετών της Ε.Ε. υπογραμμίζοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι υπάρχει έλλειμμα. «Βεβαίως χρειαζόμαστε ηγέτες στην Ευρώπη. Έχουμε αρκετούς followers (ακολούθους), όμως χρειαζόμαστε ηγέτες που θα προωθήσουν την ιδέα ότι η Ευρώπη έχει μέλλον και όχι μόνο παρελθόν», τόνισε ο κ.Renzi.
Με αφορμή ερώτηση που δέχτηκε από τον Alasdair Ross, countries editor, The Economist’s “The World Ahead 2025”, για το «πως η Ε.Ε. μπορεί να χρησιμοποιήσει την κρίση για να ξαναβρεί τη χαμένη της συνοχή;» ο κ.Renzi είπε ότι, «δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα». Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στο θέμα του «βέτο», ένα δικαίωμα που όπως σημείωσε, μπορεί να είχε τη σημασία του όταν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. ήταν έξι, αλλά αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα σημερινά 27 μέλη. «Τα επόμενα χρόνια πρέπει και ελπίζω να γίνει, να διευρύνουμε τα μέλη της Ε.Ε. κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη λειτουργία του βέτο», είπε.
Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «η Ευρώπη σήμερα πρέπει να μιλήσει με μία φωνή» για να υποστηρίξει ωστόσο ότι «η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η πλέον ακατάλληλη να παίξει αυτόν τον ρόλο».
Με αφορμή την αλλαγή καγκελάριου στη Γερμανία είπε πως «πρέπει να καταλάβουμε τι πρόκειται να αλλάξει στην Ευρώπη, λόγω αυτής της αλλαγής». Πρόσθεσε: «θεωρώ πως δεν υπάρχει Ευρώπη δίχως ισχυρή συμμαχία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Αυτό συνέβαινε πάντα, ιστορικά. Αυτή είναι η αλήθεια».
Σε ερώτηση, «μήπως η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο πραγματιστική και να ‘’παίξει’’ με την Κίνα ως αντίρροπη δύναμη στην αμερικανική επιρροή;» ο κ. Renzi είπε μεταξύ άλλων ότι «Δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ούσες διηρημένες» και ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να διευρύνουμε τον διάλογο με την Κίνα έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε έναν πολιτικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας».
Τέλος είπε ότι «αν ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίσει να επιτίθεται στα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως έγινε πρόσφατα, τότε «εμείς εδώ πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε ένα πρόγραμμα ώστε να προσελκύσουμε τα ταλέντα εδώ στην Ευρώπη».
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, επέδωσαν ως αναμνηστικό στον κ.Renzi ένα αγαλματίδιο του Προμηθέα, του θεού της φωτιάς και της δημιουργίας.