Μαξ Στάινερ (1888 – 1971) Αυστριακός συνθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου

Ο Στάινερ θεωρήθηκε παιδί θαύμα, καθώς έφτιαξε την πρώτη του οπερέτα σε ηλικία 12 ετών. Ήδη από τα 19 του ήταν ένας επαγγελματίας, συνθέτοντας και διευθύνοντας.

by Times Newsroom

Ο Μαξιμίλιαν Ράουλ Στάινερ (Maximilian Raoul “Max” Steiner, 10 Μαΐου 1888 – 28 Δεκεμβρίου 1971) ήταν Αυστριακός συνθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου, με καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο Στάινερ θεωρήθηκε παιδί θαύμα, καθώς έφτιαξε την πρώτη του οπερέτα σε ηλικία 12 ετών. Ήδη από τα 19 του ήταν ένας επαγγελματίας, συνθέτοντας και διευθύνοντας.

Αρχικά εργάσθηκε στην Αγγλία, μετά στο Μπρόντγουεϊ και κατόπιν στο Χόλυγουντ στο 1929, όπου εκεί έγινε ένας από τους πρώτους συνθέτες που έγραψαν μουσική για ταινίες. Για αυτό, πολλοί αναφέρονται σε αυτόν «Ως ο πατέρας μουσικών συνθέσεων για ταινίες» ενώ θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς συνθέτες ταινιών, στην ιστορία του κινηματογράφου, μαζί με μερικούς ακόμα συνθέτες όπως ο Μίκλος Ρόζα, ο Ντιμίτρι Τιόμκιν, ο Έριχ Βόλφγκανγκ Κορνγκολντ κ.ά. Ο ρόλος του, τέλος, ήταν καθοριστικός για τη σύνθεση μουσικής για ταινίες.

Ο Στάινερ συνέθεσε πάνω από 300 θέματα για την RKO Pictures και τη Warner Brothers. Επίσης, υπήρξε 24 φορές υποψήφιος για Όσκαρ, κερδίζοντας όμως τρία για τη μουσική του στις ταινίες: Ο Καταδότης (1935), Το ξέσπασμα μιας ψυχής (1942), Απ’ Όταν Έφυγες (1944). Πέρα από αυτά, αρκετά γνωστά θεωρούνται και τα θέματά του στις ταινίες Κινγκ Κονγκ (1933), Little Women (1933), Ζέζεμπελ (1938), Καζαμπλάνκα (1942) κ.ά. Πιθανώς, όμως, γνωστότερο είναι το θέμα του για την ταινία Όσα παίρνει ο άνεμος (1939).

Είναι ο πρώτος που έλαβε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, κερδίζοντάς την με το Life with Father. Ο Στάινερ συνεργάσθηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες της εποχής του, όπως ο Μάικλ Κερτίζ, ο Τζον Φορντ και ο Γουίλιαμ Γουάιλερ, και συνέθεσε θέματα με πρωταγωνιστές όπως ο Έρολ Φλιν, ο Μπέτι Ντέιβις, ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και ο Φρεντ Ασταίρ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com