Πακέτο φοροελαφρύνσεων και μέτρων ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος με στόχευση στη μεσαία τάξη, ύψους έως και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει ως προτεραιότητα την ουσιαστική αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων, επιτρέποντος πλέον και του δημοσιονομικού περιθωρίου.
Άλλωστε, όπως έχει τονίσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, το 2024 το Δημόσιο εισέπραξε 1,8 δισ. ευρώ περισσότερα από τα προβλεπόμενα, κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ και τη φορολογία των νομικών προσώπων. Αυτό το πλεόνασμα δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση των προγραμματισμένων μέτρων.
Φοροελαφρύνσεις
Μεταξύ των μέτρων στήριξης που αναμένεται να ισχύσουν από 1/1/2026, περιλαμβάνονται:
- Η μείωση του συντελεστή στο κλιμάκιο από 10.001 έως 20.000 ευρώ, ο οποίος ανέρχεται σήμερα στο 22%.
- Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας με στόχο την ελάφρυνση των φορολογουμένων με εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 40.000 ευρώ.
- Αύξηση του ποσού εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44% επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, με στόχο την αύξηση του καθαρού εισοδήματος.
- Κούρεμα κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και σταδιακή κατάργησή τους τα επόμενα έτη, με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Ενίσχυση του εισοδήματος
Παράλληλα με τις φοροελαφρύνσεις, το πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων και την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων. Στον πυρήνα αυτών των παρεμβάσεων περιλαμβάνονται:
- Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας.
- Αυξήσεις στις συντάξεις, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού, ο οποίος από τον μέσο πληθωρισμό έτους της ΕΛΣΤΑΤ, θα περιλαμβάνει τον δείκτη μεταβολής μισθών.
Όσοι καταστούν συνταξιούχοι, υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης το 2025, θα πάρουν την αυξημένη εθνική σύνταξη στα 437 ευρώ, ενώ η ανταποδοτική σύνταξη θα έχει την αύξηση του πληθωρισμού. Ο νέος δείκτης από το 2026 θα αυξάνει τις συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη από 1ης Ιανουαρίου του 2026 και μετά, ενώ οι συντάξιμες αποδοχές έως το 2025 θα αυξάνονται με βάση τον πληθωρισμό. - Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στα 250 ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
- Ενίσχυση των επιδομάτων τέκνων και παροχή πρόσθετων παροχών σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.
- Καθιέρωση μηδενικού συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025, με εκτιμώμενο ετήσιο κόστος 100 εκατ. ευρώ.
Στήριξη της Οικογένειας και Αντιμετώπιση του Δημογραφικού
Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
- Καταβολή επιδόματος απόκτησης παιδιού, το οποίο θα είναι αφορολόγητο.
- Χορήγηση voucher για παιδικούς σταθμούς, με στόχο την υποστήριξη των εργαζόμενων γονέων.
- Επέκταση του προγράμματος “Νταντάδες της Γειτονιάς”, με διπλασιασμό των voucher και επιπλέον χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ.
Με αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο και να βελτιώσει το κοινωνικό κλίμα, ωστόσο, η υλοποίησή τους εξαρτάται από την περαιτέρω πορεία των εσόδων το επόμενο διάστημα και την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.