Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προειδοποιεί «Η Τεχεράνη θα καεί» – Το Ιράν απειλεί για αντίποινα σε βάσεις και πλοία ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας και κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έστειλε αυστηρό μήνυμα στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας πως, εάν συνεχιστούν οι πυραυλικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων, «Η Τεχεράνη θα καεί».

by Times Newsroom

Η Τεχεράνη εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο IRINN, που επικαλείται δηλώσεις του Ισμαΐλ Κοσαρί, μέλους της επιτροπής Ασφαλείας και Άμυνας του ιρανικού κοινοβουλίου.

Τα Στενά του Ορμούζ που βρίσκονται μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, είναι η πιο σημαντική θαλάσσια δίοδος παγκοσμίως, για τη ναυτιλιακή μεταφορά του πετρελαίου.

«Ο Ιρανός δικτάτορας κρατάει ομήρους τους πολίτες του Ιράν, δημιουργώντας μια πραγματικότητα στην οποία αυτοί, και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Τεχεράνης, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για την κατάφωρη βλάβη που προκαλείται στους πολίτες του Ισραήλ», δήλωσε ο Ίσραελ Κατζ. Και πρόσθεσε: «Εάν ο Χαμενεΐ συνεχίσει να εκτοξεύει πυραύλους στο εσωτερικό μέτωπο του Ισραήλ, η Τεχεράνη θα καεί».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι στέφθηκαν με επιτυχία επιθέσεις του κατά συστημάτων αεράμυνας στην Τεχεράνη κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για να επιχειρούν ελεύθερα τα ισραηλινά μαχητικά στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, υποστράτηγος Εϊάλ Ζαμίρ και ο επικεφαλής της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Υποπτέραρχος Τόμερ Μπαρ ανέφεραν σε δημοσιευμένη αξιολόγηση σήμερα το πρωί ότι «ο δρόμος προς την Τεχεράνη έχει ανοίξει».

«Σύμφωνα με τα σχέδια, τα μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας θα αρχίσουν να πραγματοποιούν επιθέσεις σε στόχους στην Τεχεράνη», προσθέτει ο ισραηλινός στρατός.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πολεμική αεροπορία έπληξε δεκάδες στόχους, κυρίως υποδομές πυραύλων εδάφους-αέρος, στο πλαίσιο επιχείρησης που είχε στόχο να καταστρέψει τις δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας του καθεστώτος στην περιοχή της Τεχεράνης», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

«Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, σε απόσταση 1.500 και πλέον χιλιομέτρων από το ισραηλινό έδαφος, η Πολεμική Αεροπορία έπληξε αμυντικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Τεχεράνης», σημείωσε.

Δύο βλήματα έπληξαν το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ στην Τεχεράνη, όπου στεγάζεται στρατιωτική βάση, προκαλώντας φωτιές, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars. Παράλληλα, δορυφορικές εικόνες του Planet Labs που ανέλυσε το Associated Press επιβεβαιώνουν ζημιές σε βάσεις βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράν, συγκεκριμένα στην Κερμανσάχ και στην Ταμπρίζ, ως αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης.

Δορυφορικές φωτογραφίες, που ανέλυσε σήμερα το Associated Press. επιβεβαιώνουν ότι το οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν έχει υποστεί ζημιές από την ισραηλινή επίθεση στη χώρα.

Φωτογραφίες του Planet Labs PBC που ελήφθησαν την Παρασκευή δείχνουν ότι δύο βάσεις πυραύλων, στην Κερμανσάχ και στην Ταμπρίζ, στο δυτικό Ιράν, έχουν υποστεί ζημιές.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν εκτεταμένες καμένες εκτάσεις σε βάση πυραύλων του Ιράν στην Κερμανσάχ, χτισμένη σε βουνοπλαγιά, καθώς και σοβαρές ζημιές σε εγκαταστάσεις στην Ταμπρίζ, μετά από ισραηλινές επιθέσεις. Ισραήλ και Ιράν δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ η Τεχεράνη προειδοποιεί ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία να μην εμπλακούν υπέρ του Ισραήλ.

Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, σύμφωνα με το Reuters, μεταδίδουν ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε τις τρεις χώρες ότι θα στοχοθετήσει πλοία και βάσεις τους στην περιοχή, αν συνδράμουν το Ισραήλ στην αναχαίτιση ιρανικών επιθέσεων εναντίον του.

Τα πλήγματα του Ιράν κατά του Ισραήλ θα συνεχιστούν, με τους στόχους της Τεχεράνης να αναμένεται να επεκταθούν για να συμπεριλάβουν αμερικανικές βάσεις στην περιοχή τις ερχόμενες ημέρες, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο υψηλόβαθμους Ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

“Η αναμέτρηση αυτή δεν θα τελειώσει με τις χθεσινοβραδινές περιορισμένες δράσεις και τα πλήγματα του Ιράν θα συνεχιστούν, και αυτή η δράση θα είναι πολύ επώδυνη και λυπηρή για τους επιτιθέμενους”, μετέδωσε το Fars, επικαλούμενο υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο, αυτοί δήλωσαν ότι ο πόλεμος θα “επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές από αυτό το (ισραηλινό) καθεστώς και αμερικανικές βάσεις στην περιοχή”.

Η ένταση κλιμακώνεται με αυξανόμενο κίνδυνο ευρύτερου πολέμου, καθώς Ισραήλ και Ιράν συνεχίζουν τις επιθέσεις. Την Παρασκευή, το Ισραήλ εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη σειρά αεροπορικών πληγμάτων κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, επιχειρώντας να αναχαιτίσει την εξέλιξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Τεχεράνη απείλησε με πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, εάν αποτύχουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για περιορισμό του προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ απειλούν με «τρομερές» συνέπειες το Ιράν εάν στοχεύσει Αμερικανούς πολίτες και βάσεις
Λίγες ώρες νωρίτερα αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ προειδοποίησε το Ιράν ότι τυχόν επίθεσή του κατά Αμερικανών πολιτών, στρατιωτών βάσεων ή υποδομών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής θα έχει «τρομερές» συνέπειες για την Τεχεράνη.

«Η απόλυτη, πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι η προστασία Αμερικανών πολιτών, προσωπικού και δυνάμεών μας στην περιοχή», τόνισε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μακ Κόι Πιτ, ανώτερος αξιωματούχος του Γραφείου Υποθέσεων Διεθνών Οργανισμών.

Και πρόσθεσε: «Επιτρέψτε μου να είμαι απόλυτα σαφής: καμία κυβέρνηση, πληρεξούσιος ή ανεξάρτητος παράγοντας δεν πρέπει να στοχεύει Αμερικανούς πολίτες, αμερικανικές βάσεις ή άλλες αμερικανικές υποδομές στην περιοχή. Οι συνέπειες για το Ιράν θα είναι τρομερές».

Σύμφωνα με τους Times of Israel, τα ιρανικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν τον θάνατο άλλων δύο ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων της χώρας από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μεταδίδει κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων «έγιναν μάρτυρες» ο αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ιράν, Σαρντάρ Γκολαμρεζά Μεχράμπι και ο αναπληρωτής επικεφαλής επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Μεχντί Ραμπανί.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή