«Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη η Ευρώπη να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο εδώ και καιρό, πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψής του με το Παρίσι και το ποθετούμενος σε συζήτηση στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2025.
Απαντώντας για τη συμμετοχή του στη Σύνοδο με τον Εμάνουελ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε: «Ολοκληρώθηκε μια τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο Πρόεδρο και πολλούς ευρωπαίους ομολόγους μου για το ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της Ευρώπης για τις τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές. Απαιτείται συγκρότηση αμυντικής πολιτικής που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προβάλλει αποτρεπτική ισχύ η ίδια, χωρίς να είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.
Φτάσαμε στο σημείο η Ευρώπη να κάνει κάτι. Για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, το κόστος ενέργειας, την προστασία των συνόρων, την ισορροπία αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την παράνομη μετανάστευση είναι ζητήματα που η Ελλάδα πρωταγωνιστούσε. Με αφορμή την Ουκρανία ήρθε η ώρα να πάρουμε αποφάσεις. Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι από τα πιο κρίσιμα. Δεν πρέπει να είμαστε παρακολούθημα των εξελίξεων. Να ευθυγραμμίσουμε την γεωπολιτική μας ισχύ με το αποτύπωμά μας».
Ακόμα για τις σχέσεις ΗΠΑ, Ευρώπης και ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, αλλά μιλάμε για ένα διαφορετικό κόσμο. Οι κανόνες που ίσχυαν εδώ και δεκαετίες μπορεί να μην ισχύουν. Πρέπει να δούμε κατάματα την αλήθεια. Πίστευα και πιστεύω στην ατλαντική συμμαχία.
Πρέπει να μπορούμε να μιλάμε με την Αμερικανική διοίκηση ανοιχτά, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε με τις ΗΠΑ, δεν μπορεί η Ευρώπη να υποκαταστήσει σε 2 χρόνια τις ΗΠΑ και το ρόλο που παίζουμε στο ΝΑΤΟ. Όσο αναφορά την πατρίδα μας να διαφυλάξουμε την ισχυρή σχέση που έχουμε μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ».
Για την ενέργεια, σημείωσε: «Στο μέτωπο του πληθωρισμού έχουμε καλά και λιγότερο καλά νέα. Ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει πρακτικά μηδενιστεί αλλά έχουμε πρόβλημα στον πληθωρισμό των υπηρεσιών κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει κοιτάζοντας μπροστά. Θέλουμε την πράσινη μετάβαση, γιατί μελλοντικά θα μας βοηθήσει να ρίξουμε το κόστος της ενέργειας, έχουμε σχέδιο και θα το υλοποιήσουμε.
Πρέπει η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας να λειτουργήσει ενιαία, για αυτό και θέτω ως κρίσιμο ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο επενδύσεις σε διασυνδέσεις. Η Ελλάδα είναι πια εξαγωγική στην ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι είμαστε πιο φθηνοί από τους γείτονές μας. Υπάρχουν εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, αναμένω προτάσεις από την Πρόεδρο της Επιτροπής για το πώς θα ρίξουμε τις τιμές συνολικά στην Ευρώπη, πρέπει να υπάρχουν και ευρωπαϊκές απαντήσεις».