Κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρουσιάστηκαν ως υπερασπιστές ενός πολυπολικού παγκόσμιου συστήματος, εναντιούμενοι σε αυτό που θεωρούν ως ηγεμονία της Δύσης.
Η συνάντηση συνέπεσε με την 80ή επέτειο της σοβιετικής νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, προσφέροντας συμβολικό υπόβαθρο ώστε οι δύο ηγέτες να πλαισιώσουν τη συμμαχία τους ως συνέχεια του αγώνα κατά του φασισμού.
Ο Πούτιν υποδέχθηκε τον Σι ως «αγαπητό φίλο» και επιβεβαίωσε σχέδια να επισκεφθεί την Κίνα αργότερα μέσα στη χρονιά. Και οι δύο τόνισαν τη δέσμευσή τους σε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των αναπτυσσόμενων χωρών και αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες από δυτικές δυνάμεις.
Ο Σι από την πλευρά του τόνισε τη βαθαίνουσα συνεργασία Κίνας-Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς την ως δύναμη σταθερότητας στον κόσμο. Προειδοποίησε κατά των σύγχρονων μορφών φασισμού και επέκρινε αυτό που αποκάλεσε «μονομέρεια και εκφοβισμό» από δυτικά κράτη. Αν και δεν αναφέρθηκε άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία, επανέλαβε τη στήριξη της Κίνας στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.
Η σύνοδος ανέδειξε τη στρατηγική σύμπλευση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, με τις δύο χώρες να επιδιώκουν να αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια τάξη σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και αξίες. Η συνεργασία τους εκτείνεται σε τομείς όπως η ενέργεια, οι στρατιωτικές σχέσεις και οι υποδομές, και συνιστά σοβαρή πρόκληση για την υφιστάμενη παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν σημαντικά ενισχύσει τους δεσμούς τους από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας το 2022, σε σημείο που οι Δυτικοί κατηγορούν το Πεκίνο ότι αποτελεί στοιχείο κλειδί στην ρωσική πολεμική προσπάθεια βοηθώντας την Μόσχα να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις.
Οι δύο χώρες βασίζουν την σύμπραξή τους στην αντιπαλότητα προς την Δύση και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες κατηγορούν ότι επιβάλλουν ηγεμονία στις διεθνείς σχέσεις.
«Απέναντι στην διεθνή τάση της μονομέρειας και στην συμπεριφορά της ηγεμονικής καταδίωξης, η Κίνα θα εργασθεί με την Ρωσία αναλαμβάνοντας τις ιδιαίτερες ευθύνες των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου», διαβεβαίωσε τον Πούτιν ο Σι.
«Η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Κίνα και την Ρωσία γίνεται βαθύτερη και οι δεσμοί για μία πραγματιστική συνεργασία γίνονται ισχυρότεροι», συνέχισε ο πρόεδρος της Κίνας.
Ο ρώσος πρόεδρος έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Ρωσία και η Κίνα θα αναπτύξουν τις σχέσεις τους «προς το συμφέρον των λαών των δύο χωρών και όχι εναντίον οποιουδήποτε». «Οι σχέσεις μας βασίζονται σε βάση ισοτιμίας και είναι αμοιβαία επωφελείς».
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία και η Κίνα θα υπερασπισθούν μαζί την «ιστορική αλήθεια» για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ρώσος πρόεδρος κατηγορεί τους Δυτικούς ότι θέλουν να την παραποιήσουν.
Ο Σι έφθασε χθες στην Μόσχα και έτυχε θερμής υποδοχής στο Κρεμλίνο από τον Πούτιν και ρωσική αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων και επικεφαλής ρωσικών επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, ο επικεφαλής του κολοσσού των υδρογονανθράκων Rosneft, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
Ο κινέζος πρόεδρος θα παρευρεθεί μαζί με τον Πούτιν στην στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τον εορτασμό του τέλους του Β’ΠΠ. Κινέζοι στρατιώτες θα συμμετάσχουν στην παρέλαση.