Ο ψηφιακός μετασχηματισμός καθορίζει τις εξελίξεις και στον χώρο της εργασίας

Τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες κυρίαρχες τάσεις στον χώρο εργασίας

by Times Newsroom

Στην οδό του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει εισέλθει, πλέον, η αγορά εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν ταχύτατα στις τεχνολογικές εξελίξεις, που επηρεάζουν τον τρόπο εργασίας, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Σύμφωνα με τη μελέτη “Επιταχύνοντας την Προσαρμοστικότητα – Παγκόσμιες Τάσεις Ανθρώπινου Δυναμικού 2025” της ManpowerGroup, η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), η θεσμική καινοτομία και η κυβερνοασφάλεια είναι μερικοί από τους βασικούς πυλώνες, που αναδιαμορφώνουν τον εργασιακό χώρο.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία των εταιρειών στο μέλλον. Η προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η επένδυση στην κυβερνοασφάλεια είναι τα κλειδιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία στην εποχή της ραγδαίας αλλαγής.

Τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες κυρίαρχες τάσεις στον χώρο εργασίας

Οι οργανισμοί επενδύουν όλο και περισσότερο στην ΤΝ, με τη μετάβαση από τον ενθουσιασμό στη στρατηγική υλοποίηση να αποτελεί μια από τις τάσεις, που εντοπίζει η μελέτη. Η εφαρμογή της ΤΝ σε διαδικασίες, όπως η πρόσληψη, η εκπαίδευση και η διαχείριση ταλέντων βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα της σχετικής έκθεσης, η θεσμική καινοτομία καθίσταται αναγκαία για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις παραμένουν ευέλικτες και έτοιμες να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Κυβερνοασφάλεια: Η νέα πρόκληση

Με την αύξηση της εξάρτησης από τις ψηφιακές τεχνολογίες, η κυβερνοασφάλεια έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο ζήτημα για τις επιχειρήσεις. Όπως τονίζει η μελέτη, οι οργανισμοί καλούνται να προστατεύσουν τα δεδομένα τους από κυβερνοαπειλές, επενδύοντας σε τεχνολογίες αιχμής και εκπαιδεύοντας το προσωπικό τους.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, αλλά και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου δυναμικού. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων, η συνεχής εκπαίδευση και η ευελιξία είναι απαραίτητα στοιχεία για να μπορούν οι εργαζόμενοι να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της νέας εποχής.

“Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η στροφή στις πράσινες θέσεις εργασίας και η ανάγκη για ανθεκτικότητα σταδιοδρομίας απαιτούν από τις επιχειρήσεις μια νέα προσέγγιση: επένδυση στη συνεχή εκπαίδευση, ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργία ευέλικτων στρατηγικών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Οι οργανισμοί που θα τολμήσουν να καινοτομήσουν, να αξιοποιήσουν τη δυναμική των νέων τεχνολογιών και να ενισχύσουν την ανθρώπινη σύνδεση στον χώρο εργασίας, θα είναι αυτοί, που θα διαμορφώσουν το μέλλον της αγοράς”, αναφέρει η μελέτη.

Ευέλικτα μοντέλα

Όπως εξηγεί η μελέτη, από το 2020, η εργασία άλλαξε ριζικά, με περισσότερη τηλεργασία και ευέλικτα μοντέλα. Εργοδότες και εργαζόμενοι συνεχίζουν να προσαρμόζονται σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα.

“Η αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος καθορίζεται από την αυξανόμενη πίεση για παραγωγικότητα, την ανάγκη για δημιουργικότητα και την αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων πρώτης γραμμής. Το άγχος και οι νέες απαιτήσεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη, απαιτούν καλύτερη υποστήριξη από τους εργοδότες, ενώ τα υβριδικά μοντέλα εργασίας προωθούν την καινοτομία και την κοινωνική διασύνδεση. Παράλληλα, η gig economy και η ταχεία συγκέντρωση ταλέντων οδηγούν σε νέες μορφές απασχόλησης, καθιστώντας κρίσιμη την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ευελιξία στην αγορά εργασίας”, σημειώνει η ManpowerGroup στην έκθεσή της.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή