Οι Σέρβοι κατηγορούν τους Σκοπιανούς για εμπαιγμό σε σερβικό μνημείο του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου…

...όπου φυλάσσονται τα οστά 687 ηρωικών Σέρβων στρατιωτών από τη Μάχη του Κουμάνοβο.

by Times Newsroom

Οι Σέρβοι κατηγορούν τους Σκοπιανούς ότι αγνόησαν συμφωνία που έγινε για την προστασία ενός στρατιωτικού μνημείου του Α’ Βαλκανικού Πολέμου , όπου φυλάσσονται τα οστά 687 ηρωικών Σέρβων στρατιωτών από τη Μάχη του Κουμάνοβο.

Σύμφωνα με τη σερβική Novosti, ενώ είχε προηγηθεί συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Βετεράνων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Σερβίας με τη Διοίκηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας,  που προέβλεπε να γίνει πρώτα μια δοκιμαστική ανατίναξη στο παρακείμενο λατομείο, για να αξιολογηθεί ο βαθμός κινδύνου από την έκρηξη στο Οστεοφυλάκιο του Zebrnjak, αυτή αγνοήθηκε.

Συγκεκριμένα είχε συμφωνηθεί να γίνει δοκιμαστική έκρηξη στο λατομείο την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, όταν η Σερβία γιορτάζει την Ημέρα της Σημαίας, αλλά οι αρχές των Σκοπίων αγνόησαν αυτή την ημερομηνία και προέβησαν σε έκρηξη χθες 13 Σεπτεμβρίου, χωρίς καν να ενημερώσουν τις  αρμόδιες σερβικές αρχές για την προστασία του Οστεοφυλακίου.

Αμέσως μετά τη δυσάρεστη πληροφόρηση για τις εκρήξεις στο λατομείο, το Σερβικό Υπουργείο αντέδρασε και έστειλε επειγόντως ομάδα ειδικών στο Zebrnjak για την προστασία του στρατιωτικού μνημείου.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, για οποιαδήποτε εργασία ανατίναξης και εκμετάλλευσης στο λατομείο, απαιτείται ειδική άδεια από τη Διοίκηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία στις 17 Μαρτίου 2004 απαγόρευσε όλες τις δραστηριότητες κοντά στο μνημείο στο Zebrnjak αφιερωμένο στη μάχη του Κουμάνοβο.

Για τις εκρήξεις υπήρξαν διαμαρτυρίες για ζημιές στις κατοικίες τους κάτοικοι του παρακείμενου χωριού Τρομέγια.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com