Οι υποψίες που γεννά ο δημόσιος καβγάς Ζελένσκι και Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο – Η ανάλυση του BBC

«Η πίεση θα διπλασιαστεί στους ευρωπαίους συμμάχους για να αναλάβουν την ευθύνη»

by Times Newsroom

Η σχέση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν αρκετά κακή και πριν από τον καβγά στο Οβάλ Γραφείο. Ο πρόεδρος Τραμπ τον είχε ήδη αποκαλέσει δικτάτορα και είχε πει ότι η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο – κάτι που είναι ψέμα, γράφει σε ανάλυσή του ο Τζέρεμι Μπάουεν για το BBC. Πλέον, η συμμαχία ΗΠΑ-Ουκρανίας που καλλιεργήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν είναι «κομμάτια», συνεχίζει.

Η δημόσια κατάρρευση σηματοδοτεί επίσης μια μεγάλη κρίση που διαφαίνεται μεταξύ των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, γράφει ακόμη και εξηγεί:

Θα υπάρξουν πολλές περισσότερες αμφιβολίες και ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εκτός Ουκρανίας. Η μεγαλύτερη είναι κατά πόσον ο πρόεδρος Τραμπ θα τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε ο προκάτοχός του Χάρι Τρούμαν το 1949 να αντιμετωπίσει μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ ως επίθεση εναντίον της Αμερικής.

Αυτές οι ανησυχίες βασίζονται σε αυτό που φαίνεται να είναι η αποφασιστικότητα του Τραμπ να αποκαταστήσει μια ισχυρή σχέση με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στην Ουκρανία, ενώ προσφέρει στον Πούτιν μεγάλες παραχωρήσεις – που θα πρέπει να γίνουν από τους Ουκρανούς.

Η ασφάλεια της Ουκρανίας έρχεται σε δεύτερη μοίρα και οι Ευρωπαίοι ανησυχούν και για τη δική τους.

Η άρνηση του προέδρου Ζελένσκι να κάνει παραχωρήσεις έχει εξοργίσει τον Τραμπ. Δεν είναι μόνο η συμφωνία για τα ορυκτά που αρνήθηκε να υπογράψει. Οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι βρίσκονται σε έναν πόλεμο για την εθνική τους επιβίωση και ότι ο Πούτιν θα αθετήσει κάθε υπόσχεση για τον τερματισμό του πολέμου αν δεν αποτραπεί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ζελένσκι ζήτησε επανειλημμένα αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας.

Η συνάντηση εξελίχθηκε σε καβγά μετά από παρέμβαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.

Οι υποψίες για τον δημόσιο καβγά

Υπάρχουν τώρα υποψίες ότι ο δημόσιος καβγάς ήταν – σύμφωνα με τα λόγια ενός διπλωματικού παρατηρητή – μια σχεδιασμένη πολιτική ληστείαείτε για να αναγκάσουν τον Ζελένσκι να ακολουθήσει τις εντολές της Αμερικής είτε για να επισπεύσουν μια κρίση που θα τους επέτρεπε να τον κατηγορήσουν για ό,τι συμβεί στη συνέχεια.

Αν μετά τη διακοπή των συνομιλιών ο Τραμπ προχωρήσει στο πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας, η Ουκρανία θα συνεχίσει να πολεμά. Τα ερωτήματα είναι πόσο αποτελεσματικά και για πόσο καιρό.

Η πίεση θα διπλασιαστεί στους ευρωπαίους συμμάχους της για να αναλάβουν την ευθύνη.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή