Ολοκληρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Σε ένα παλάτι στην Κωνσταντινούπολη έφτασαν σήμερα Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι για τον δεύτερο γύρο άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών από την έναρξη του πολέμου το 2022

by Times Newsroom

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου TASS, οι Ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, για τον τερματισμό του πολέμου, αντιπροσωπείες των δύο πλευρών βρίσκονται ξανά στην Κωνσταντινούπολη, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Ο 2ος γύρος διεξάγεται στον απόηχο της πρωτοφανούς επίθεσης που πέτυχε η Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, πλήττοντας ρωσικές αεροπορικές βάσεις, με αποτέλεσμα 40 ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη να τυλιχθούν στις φλόγες στην καρδιά της Ρωσίας.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με καθυστέρηση μεγαλύτερης της μιάμισης ώρας (λίγο τριν τις 15:00 το μεσημέρι), με σύντομη εισαγωγική ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία λέγοντας συγκεκριμένα: «Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την πίστη και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτές τις συνομιλίες. Η αποφασιστικότητα του κ. Τραμπ να αποκαταστήσει την ειρήνη έχει ανοίξει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας».

Ο Χακάν Φιντάν, είπε ότι σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών «θα συζητήσουμε τις προετοιμασίες για τη συνάντηση των ηγετών. Το κύριο πράγμα είναι να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ειρήνη» και επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει «κάθε είδους διευκολυντικά βήματα σε αυτή τη διαδικασία».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανταλλαγή αιχμαλώτων – 1.000 από κάθε πλευρά – που συμφωνήθηκε στον προηγούμενο γύρο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, στις 16 Μαΐου, προσθέτοντας ότι «τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στις επαφές και τις συζητήσεις που θα έχετε εδώ. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία και θα έχετε συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην ειρήνη».

«Το κύριο μέλημα είναι να διασφαλίσουμε βιώσιμη ειρήνη» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά την έναρξη των συνομιλιών στο πρώην ανάκτορο του Τσιραγάν στον Βόσπορο.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή