Οι ηγέτες των δύο χωρών υπέγραψαν μια σειρά εγγράφων για την επέκταση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς: από το εμπόριο και τη βιομηχανία μέχρι την επιστήμη και τη στρατιωτική σφαίρα. Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές ειρήνης στην Ουκρανία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πούτιν είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας βρίσκονται «στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία» και ότι η εμπορική και οικονομική συνεργασία αποτελούν προτεραιότητα.
Σε τι συμφώνησαν Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ;
Οικονομία και εμπόριο
Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έφτασε σε υψηλό ρεκόρ πέρυσι, αυξάνοντας κατά 30%, εν μέρει λόγω των προσπαθειών της Δύσης να επιβάλει εμπάργκο στη Μόσχα, σημειώνει η Pravda.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το διμερές εμπόριο θα ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, με τα δύο τρίτα αυτού του ποσού να εκφράζονται σε γιουάν και ρούβλια, καθώς και οι δύο χώρες προσπαθούν να χρησιμοποιούν το δολάριο όλο και λιγότερο.
Ο Πούτιν και ο Σι μίλησαν για την επέκταση του εμπορίου, την περαιτέρω ανάπτυξη διασυνοριακών logistics και υποδομών, την επέκταση της συνεργασίας στη γεωργία για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και για τις δύο χώρες και τη βελτίωση της συνεργασίας στην ανταλλαγή ενέργειας, ορυκτών, μετάλλων και χημικών.
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην τεχνολογία, την τεχνολογία πληροφοριών και την τεχνητή νοημοσύνη.
«Συνδυάζοντας το πλούσιο επιστημονικό μας δυναμικό και τις παραγωγικές μας δυνατότητες, η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες στην τεχνολογία πληροφοριών, την ασφάλεια δικτύων και την τεχνητή νοημοσύνη», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.
Η νέα στρατιωτική συνεργασία
Ο Πούτιν περιέγραψε τη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ως διαφορετική από τις στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Μόσχα και Πεκίνο συμφώνησαν «να διεξάγουν τακτικά κοινές θαλάσσιες και εναέριες περιπολίες και κοινές ασκήσεις», να αναπτύξουν στρατιωτικές ανταλλαγές και συνεργασία χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους διμερείς μηχανισμούς και να αυξήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους.
«Η ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία είναι μια στρατηγική επιλογή που έχει κάνει η Κίνα με βάση τα δικά της βασικά συμφέροντα και τις παγκόσμιες τάσεις που κυριαρχούν», είπε ο Σι Τζινπίνγκ, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες «μοιράζονται μια δέσμευση για την οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου».
Ειρηνευτική πρόταση για την Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε τον προτεινόμενο «οδικό χάρτη για την ειρήνη» της Κίνας τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι πολλά από τα στοιχεία του «μπορούν να ληφθούν ως βάση για μια ειρηνική διευθέτηση όταν η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμα».
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Πούτιν, ούτε η Ουκρανία ούτε οι δυτικοί υποστηρικτές της είναι επί του παρόντος έτοιμοι να συζητήσουν την ειρήνη. Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
«Είμαστε πάντα υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου και είμαστε σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε ο Σι.
Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν
Κατά το τριήμερο της κρατικής επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη στη Μόσχα, υπογράφηκαν συνολικά 14 διακηρύξεις, πρωτόκολλα, μνημόνια και συμφωνίες.
Σε δύο κοινές δηλώσεις, η Ρωσία και η Κίνα δεσμεύτηκαν να «εμβαθύνουν τη σχέση συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή» και να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την ανάπτυξη βασικών τομέων οικονομικής συνεργασίας έως το 2030.
Τα υπουργεία Επιστημών των δύο χωρών υπέγραψαν πρωτόκολλο για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της «επιστημονικής έρευνας».
Οι υπηρεσίες πρωτοκόλλου καθιέρωσαν έναν μηχανισμό για τακτικές προεδρικές συνεδριάσεις στο μέλλον.
Οι κυβερνήσεις της Μόσχας και του Πεκίνου συμφώνησαν να συνεργαστούν για την παραγωγή κοινών τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Η VGTRK και η China Media Group υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και Xinhua συμφώνησαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες.
Έξι επιπλέον μνημόνια συμφωνίας κάλυψαν το εμπόριο, τη δασοκομία, τη γεωργία, την προστασία των καταναλωτών και τις υποδομές στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Η Rosatom και ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας της Κίνας συμφώνησαν σε ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα μακροπρόθεσμης συνεργασίας στον τομέα των ταχέων αντιδραστήρων νετρονίων και το κλείσιμο του κύκλου πυρηνικού καυσίμου».
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος