Site icon Times News

Οργάνωση Μελισσοσμηνών ή/& Μελισσοκόμων

Την Κυριακή, 5 Δεκ 2021, στις 13.00 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στο 12ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας θα προσπαθήσουν αν προσεγγίσουν το θέμα: «Οργάνωση Μελισσοσμηνών ή/& Μελισσοκόμων» ο κ Δημήτριος Μιχαηλίδης (συγγραφέας, δημόσια γράφων, ΑγροΝέα) και η κα 

(Κτηνοτρόφος, περιαστικής κτηνοτροφίας, Μενίδι) και για όσους δεν μπορούν φυσικά, στο https://www.youtube.com/watch?v=jmL1kWuaC-I.

Το 12ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον κάθε ενός και κάθε μιας που ενδιαφέρεται για την μέλισσα και το μέλι στο www.greekhoneyfestival.gr. Εκεί ανάμεσα στα πάρα πολλά ενδιαφέροντα θέματα, εντοπίσαμε:

ΣΑΒΒΑΤΟ, 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

https://www.youtube.com/watch?v=2jGi7my3qgU

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

https://www.youtube.com/watch?v=jmL1kWuaC-I

20 Μαϊου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη, λένε, πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια. H μέλισσα είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε πολυάριθμες, καλά οργανωμένες κοινωνίες τα μελίσσια. Μια μέλισσα μόνη της δεν μπορεί να ζήσει περισσότερο από λίγες ώρες ή μέρες. Έτσι ζουν πολλές μαζί, δημιουργούν κοινωνίες, τα μελισσοσμήνη, όπου μέσα σε αυτά, κάθε άτομο είναι επιφορτισμένο με συγκεκριμένες εργασίες. Όμως, όλες μαζί έχουν ένα και μονό σκοπό, τη βιωσιμότητα και εξέλιξη του μελισσιού. Υπάρχουν Εργάτριες μέλισσες, Καθαρίστριες μέλισσες, Παραμάνες μέλισσες, Μέλισσες αρχιτέκτονες, Μέλισσες αποθηκάριοι, Αερίστριες μέλισσες, Μέλισσες φρουροί, Συλλέκτριες μέλισσες κλπ κλπ κλπ Όλες με την οργάνωση της Βασίλισσας και βέβαια έχουν και διαδικασίες αντικατάστασης της βασίλισσας.

2 Ιουλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού και το Παγκόσμιο Συνέδριο του Συνεργατισμού γίνεται αυτές τις ημέρες (1-3 Δεκ 2021) στην Σεούλ, Κορέας.

Μια κοινωνία ανθρώπων χαρακτηρίζεται από την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών και την διάθεση για αλληλοβοήθεια των συγκατοίκων ενός τόπου. Ένας τόπος έχει (1) κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, (2) κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και (3) πίστη ότι έχουν όλοι οι συγκάτοικοι κοινό μέλλον.

Για την ικανοποίηση των αναγκών των συγκατοίκων μπορεί να οργανωθεί επιχειρηματικά ο δημόσιος τομέας, με τους Δήμους, τις Περιφέρειες & τα Υπουργεία ή ο ιδιωτικός τομέας αποβλέποντας κυρίως στο ιδιωτικό κέρδος & οι ίδιοι οι συγκάτοικοι σύμφωνα με τον Ορισμό, τις Αξίες, τις Αρχές και τούς Άξονες της συνεταιριστικής κοινωνικής οικονομίας.

Το ανθρώπινο «τοπικό μελίσσι», όχι το παγκόσμιο, λέγεται ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ (ελληνιστί ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ) και ίσως αξίζει να ξανα-τονίσουμε μερικά από τα σημαντικά του στοιχεία, όπως ο ΟΡΙΣΜΟΣ, οι ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ (VALUES), οι ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ (PRINCIPLES) και οι ΑΞΟΝΕΣ της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Στους συνεταιρισμούς τα μέλη είναι ιδιοκτήτες, διευθύνοντες και ταυτόχρονα πελάτες. Οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις για να πετύχουν την ικανοποίηση των αναγκών των μελών τους και την ευημερία όλων των μελών τους, που συμπίπτει να είναι τα μέλη της τοπικής κοινότητας.

Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι: Γιατί δεν οργανώνονται σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι μάλιστα έχουν μπροστά τους καθημερινά το μεγαλείο της λειτουργίας του μελισσοσμήνους, της κυψέλης?

Ο κ Δημήτρης Μιχαηλίδης (ΑγροΝέα) και η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος) προσκαλούν σε ραντεβού για κοινό προβληματισμό στο 12ο Συνέδριο Μελιού στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (Πειραιάς) στις 5 Δεκ 2021, στις 13.00 στην «Οργάνωση Μελισσοσμηνών ή/& Μελισσοκόμων» και διαδικτυακά στο https://www.youtube.com/watch?v=jmL1kWuaC-I.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα

The following two tabs change content below.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι συνταξιούχος και προσφέρει εθελοντικά (χωρίς εκχρηματισμένη σχέση) σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως: Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Νέων Αγροτών, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.-Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σε Συνεταιρισμούς (Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «βιοςCoop», ΚοινΣΕπ ΜOΔΟΥΣΑ, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών κλπ) και είναι συνεργάτης στο ΑγρΟραμα (άτυπη δομή αγροτών-παραγωγών επώνυμων προϊόντων), στο Skywalker (Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας), στις εφημερίδες ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Agrenda & ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, εκδίδει το ηλεκτρονικό newsletter "ΑγροΝέα" (για φίλους και συνεργάτες) και δημοσιεύει σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα. Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα, Διευθυντής Δια Βίου Μάθησης στην Γεωργική Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ΔΕΚΟ, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσ/νίκης, και εργολάβος τεχνικών ιδιωτικών έργων, ενώ σήμερα προσφέρει περίπου 200 ομιλίες ετησίως σε θέματα μεταξύ των οποίων, Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη, Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα, Νεανική ή Γυναικεία Επιχειρηματικότητα κλπ. Κιν. 6998282382, michaeld@otenet.gr.
Exit mobile version