Όταν γιορτάζει η jazz μουσική

Ημέρες τζαζ στη Γερμανία: Την Κυριακή αρχίζει στη Βόννη το διεθνές φεστιβάλ τζαζ μουσικής, προ ημερών είχαν απονεμηθεί στη Βρέμη τα γερμανικά βραβεία σε ανερχόμενους καλλιτέχνες του χώρου.

by Times Newsroom

Στις 30 Απριλίου γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ, με πρωτοβουλία της UNESCO. Πρόκειται για τη «μουσική της ελευθερίας, αλλά και της απελευθέρωσης, τη μουσική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως λέει η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού Οντρέι Αζουλάι. Αλλά και στη Γερμανία αυτές τις μέρες η μουσική τζαζ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Την Κυριακή 1η Μαίου άρχισε το Φεστιβάλ τζαζ της Βόννης, θεσμός που ξεκίνησε το 2010 και φέτος φέρνει στην παλαιά πρωτεύουσα της Γερμανίας μεγάλα ονόματα, όπως η ερμηνεύτρια Μαρία Ζοάο από την Πορτογαλία και η πιανίστρια Άκι Τακάσε από την Ιαπωνία. Λίγες ημέρες πριν, στις 27 Απριλίου, απονεμήθηκαν στη Βρέμη τα Γερμανικά Βραβεία Τζαζ για το 2022.

Απονομή των βραβείων τζαζ στη ΒρέμηΣτη Βρέμη απονεμήθηκαν φέτος τα γερμανικά βραβεία τζαζ για το 2022

Στην τελετή η υπουργός Πολιτισμού Κλαούντια Ροτ μας θύμισε τον φιλόσοφο Τέοντορ Αντόρνο- από τους πρωταγωνιστές της Σχολής της Φρανκφούρτης- και το διάσημο ρητό του: «Η τζαζ δεν έχει καμία σχέση με τέχνη». «Τι συμπεραίνουμε από αυτή τη δήλωση;» διερωτάται η Κλαούντια Ροτ; «Ότι ακόμη και τα μεγάλα πνεύματα μπορούν να κάνουν λάθος…» Στη Γερμανία η τζαζ μουσική γνώρισε πρωτοφανή έκρηξη στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για ελευθερία ή ακόμη και ελευθεριότητα την εποχή εκείνη και τελικά «ήρθε για να μείνει». Πέρσι απονεμήθηκαν στο Αμβούργο, για πρώτη φορά, τα Γερμανικά Βραβεία Τζαζ. Η δεύτερη διοργάνωση του θεσμού έγινε φέτος στο θέατρο «Μετροπόλ» της Βρέμης, επιβλητικό χώρο συναυλιών σε νεόδμητο κτίριο, στον χώρο που στέγαζε παλαιότερα το …κολυμβητήριο της πόλης.

Οι καλλιτέχνες τηςχρονιάς

Σαρλότε Γκρέβε

Σαρλότε Γκρέβε, τζαζ καλλλιτέχνης της χρονιάς στη Γερμανία για το 2022

«Καλλιτέχνης της χρονιάς» ανακηρύσσεται η σαξοφωνίστρια και συνθέτρια Σαρλότε Γκρέβε, η οποία, στα 34 χρόνια της, έχει ήδη κυκλοφορήσει επτά δίσκους με το συγκρότημά της Lisbeth Quartett and Wood River και λέει για τον εαυτό της ότι «άρχισε να συνθέτει στα 17 και από τότε δεν σταμάτησε ποτέ». Η κριτική επιτροπή την ξεχώρισε γιατί, όπως επισημαίνει, «ο ήχος της είναι καθαρός, τρυφερός, αλλά την ίδια στιγμή γεμάτος ενέργεια και δύναμη». Η ίδια η Γκρέβε, που ζει στη Νέα Υόρκη και αυτές τις μέρες κάνει περιοδεία στις ΗΠΑ, εξέφρασε τις ευχαριστίες της, αλλά και την έκπληξή της, μέσω τηλεδιάσκεψης: «Αισθάνομαι πολύ …μπερδεμένη θα έλεγα, σας στέλνω πολλούς χαιρετισμούς από την πολιτεία του Μέιν. Πολύ θα ήθελα να ήμουν μαζί σας απόψε. Γιορτάστε λοιπόν για εμάς, θα γιορτάσουμε κι εμείς, έστω και από το δωμάτιο του ξενοδοχείου»

Βόννη, Φεστιβάλ τζαζ το 2020Στιγμιότυπο από το Φεστιβάλ τζαζ της Βόννης το 2020

«Κορυφαία πιανίστρια» αναδείχθηκε η Σιλβί Κουρβουαζιέ, από τη Λωζάννη της Ελβετίας, που επίσης ζει στη Νέα Υόρκη και κάθε τόσο συνεργάζεται με κορυφαίους τζαζίστες, όπως ο Μαρκ Φέλντμαν και η Ίκουε Μόρι. Για το σύνολο του έργου του βραβεύθηκε ο σχεδόν 90χρονος Ερνστ Λούντβιγκ Πετρόφσκι, που συνέβαλε όσο λίγοι στη διάδοση της τζαζ μουσικής στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Και μετά έκανε την εμφάνισή της στη σκηνή η αμερικανίδα δεξιοτέχνης της άρπας Μπράντι Γιάνγκερ, που κινείται σε ένα ευρύτατο πλαίσιο, από την κλασσική μουσική και την smooth jazz μέχρι το hip-hop. Ήταν μία ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς στο θέατρο Μετροπόλ της Βρέμης.

Επόμενο ραντεβού στη Βόννη

Η Αντρέα Μότις

Στο Φεστιβάλ τζαζ της Βόννης και η Αντρέα Μότις από την Ισπανία

Για τις επόμενες μέρες ο κόσμος της τζαζ δίνει ραντεβού στη Βόννη. Μετά από δύο χρόνια αποχής, λόγω της πανδημίας, το Φεστιβάλ Τζαζ επιστρέφει με φιλοδοξίες, από σήμερα και μέχρι τις 28 Μαίου. H πρεμιέρα ανήκει στον γερμανό πιανίστα Μίχαελ Βόλνυ, στην Όπερα της Βόννης. Ξεχωριστές παρουσίες στο Φεστιβάλ, με έντονα «έθνικ» στοιχεία είναι, μεταξύ άλλων, η Ισπανίδα Αντρέα Μότις, η οποία από τα 15 της χρόνια πειραματίζεται μεταξύ electric jazz και neo-soul, καθώς και οι Esthonian Voices, τρία αγόρια και τρία κορίτσια από την Εσθονία που τραγουδούν a-capella, χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων, αφομοιώνοντας στοιχεία φολκ, αλλά και ποπ μουσικής.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DW, ARD)

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή