Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η οικοδομική δραστηριότητα στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες διέπεται από κανονιστική ασάφεια, από αυθαιρεσία και πολυνομία. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μια υστέρηση σε ένα ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό και συνεπώς ανασφάλεια στους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές.
Ο κ. Παπασταύρου επεσήμανε ότι μέσα από την πολεοδομική μεταρρύθμιση που γίνεται προκειμένου η χώρα μας «να έχει ένα σαφές και συνεκτικό πλαίσιο, σε αυτή την μεταβατική διαδικασία ανακύπτουν θέματα που απαιτούν προσαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου και μια από αυτές αφορά το θέμα που ρυθμίζει η σημερινή τροπολογία».
Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε ότι με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση «σεβόμαστε τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και εναρμονίζουμε τα πολεοδομικά κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού». Στόχος μας, είπε ο κ. Παπασταύρου, είναι «να ξεκινήσει πάλι η οικοδομική δραστηριότητα, χωρίς την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα, με τρόπο πάντα περιβαλλοντικά βιώσιμο, αποκαθιστώντας την δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος». Για αυτό:
– Θωρακίζονται οι οικοδομικές άδειες με αποδεδειγμένη έναρξη εργασιών έως και την 11η.12.2024.
– Αναθεωρούνται υποχρεωτικά, κατά προτεραιότητα όμως και χωρίς κόστος, οι οικοδομικές άδειες των οποίων οι εργασίες δεν είχαν εκκινήσει έως τότε.
– Εισάγεται το μέτρο του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, με στόχο να αποτραπεί η δημιουργία ημιτελών κτισμάτων στον αστικό και περιαστικό ιστό, με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
– Μέσω του μέτρου του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, εξασφαλίζεται επίσης η προστασία των οικοδομικών αδειών οι οποίες συνδέονται με χρηματοδοτικά προγράμματα.
– Τέλος, καταργούνται τα κίνητρα του ΝΟΚ που κρίθηκαν αντισυνταγματικά και ενσωματώνονται στον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό, τα κίνητρα των οποίων η οριζόντια εφαρμογή κρίθηκε ως αντισυνταγματική. Στο εξής, αυτά θα μπορούν να εντάσσονται προσαρμοσμένα και τεκμηριωμένα στον πολεοδομικό σχεδιασμό κάθε περιοχής, ανέφερε ο υπουργός.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπασταύρου είπε ότι «με τις προτεινόμενες διατάξεις επιδιώκεται ο συγκερασμός της ασφάλειας δικαίου, της προστασίας των πολιτών, καθώς και της θεσμικής υποχρέωσης εναρμόνισης με τη νομολογία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου.
Πρόκειται για προβλέψεις υπέρ του πολίτη, του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης της χώρας και της θεσμικής της συνέπειας, γι’ αυτό και σας καλώ, όλες και όλους, να τις υπερψηφίσετε».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χρήστος Μάντζιος διαφώνησε με την κατάθεση της τροπολογίας τη νύχτα, λέγοντας πως «αναρωτιόμαστε εάν αυτές οι ιστορικές πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις, που τις χαρακτηρίζει ο υπουργός, δικαιολογεί νυχτερινές τροπολογίες, χωρίς διαβούλευση, δίχως ακρόαση φορέων και χωρίς κοινοβουλευτική επεξεργασία της από την αρμόδια Επιτροπή που είναι αυτή της Παραγωγής και Εμπορίου». Ο κ. Μάντζιος υποστήριξε ότι αυτά που έρχεται να θεραπεύσει η τροπολογία δεν οφείλονται «σε προβλήματα του παρελθόντος αλλά δημιουργήθηκαν το 2020 από τη νομοθέτηση της κυβέρνησης της ΝΔ» και από αυτήν «εκατοντάδες οικογένειες, μηχανικοί, εργολάβοι και επενδυτές που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα». Ο βουλευτής υποστήριξε ότι «εξαιρέσεις διατηρούνται για τους μεγάλους ομίλους και επενδύσεις, όπως του Ελληνικού, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους μικροϊδιοκτήτες». Στο ΠΑΣΟΚ, είπε, θέλουμε μια συνολική παρέμβαση και όχι προχειρότητα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει «ποιος είναι ο λόγος που ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία της μεταμεσονύχτιας κατάθεσης τροπολογίας, χωρίς συζήτηση και μια εξαντλητική μελέτη». Απέδωσε την επιλογή κατάθεσης των ρυθμίσεων με την μορφή τροπολογίας και όχι νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «θέλετε να συγκαλύψετε κρίσιμα ζητήματα “που βγάζουν μάτι” επί της ουσίας και επιβεβαιώνετε την γενικότερη κριτική του ΚΚΕ στο ΝΟΚ που επιτείνει την εμπορευματοποίηση της γης». Ο βουλευτής ρώτησε «εάν το υπουργείο φέρει και άλλες διατάξεις με τροπολογίες σχετικά με αποφάσεις που έχει εκδώσει το ΣτΕ». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «με το Περιβαλλοντικό Τέλος δημιουργείται ένα επιπλέον κόστος που επιβαρύνει την κατασκευή και θα ενσωματωθεί στην τελική τιμή του ακινήτου και θα το πληρώσει ο αγοραστής».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας στους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους είπε ότι «δεν είναι αληθές πως αυτή η τροπολογία είναι αποτέλεσμα κάποιου μυστικού γραφείου και δεν έχει επηρεαστεί από την διαβούλευση με φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών». Επισήμανε πως «η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που υπήρξε στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά ο προκάτοχός μου υπουργός από τις 12 Δεκεμβρίου, όπου υπήρχε η ανακοίνωση του ΣτΕ, δημιούργησε μια πλατφόρμα στην οποία υπήρξαν πάνω από 700 σχόλια και κατατέθηκαν ηλεκτρονικά (e-mail) πάνω από 140 προτάσεις και απόψεις». O κ. Παπασταύρου τόνισε πως «η δική μας προσπάθεια είναι το να στηριχθεί η οικοδομική δραστηριότητα στην χώρα μας. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε για την κοινωνία είναι διατηρήσουμε την πολεοδομική αφασία και τον λήθαργο. Η διάταξη αυτή, έχει ξεκάθαρα όρια και αίρει τις όποιες αβεβαιότητες υπήρξαν».