Η παραίτηση του Τακού Ετό προσέθεσε πίεση στον πρωθυπουργό Σιγκερού Ισίμπα, ο οποίος έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών για τη Γερουσία τον Ιούλιο, λόγω της αποτυχίας του να συγκρατήσει τις τιμές του ρυζιού και να αντιμετωπίσει την ευρύτερη κρίση του κόστους ζωής.
«Μόλις υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό Ισίμπα», δήλωσε ο Ετό στους δημοσιογράφους στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Ο Ετό δεχόταν πιέσεις να παραιτηθεί μετά τη δήλωσή του ότι δεν χρειάζεται να αγοράζει ρύζι, καθώς λαμβάνει αρκετό ως δώρο από υποστηρικτές του.
Αρχικά είχε εκφράσει τη συμπάθειά του για τη «δυσκολία» που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, αφού η κυβέρνηση διέθεσε περίπου 300.000 τόνους ρυζιού από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης νωρίτερα φέτος για να μειώσει τις τιμές. Όμως, σε εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων το περασμένο Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι «δεν έχω αγοράσει ποτέ ρύζι ο ίδιος γιατί οι υποστηρικτές μου μου χαρίζουν τόσο πολύ που θα μπορούσα σχεδόν να το πουλήσω».
Την Τετάρτη, ο Ετό αντικαταστάθηκε από τον Σιντζιρό Κοϊζούμι, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος είχε αποτύχει στην προσπάθειά του να ηγηθεί του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) το περασμένο φθινόπωρο.
Το σχόλιο του Ετό εξόργισε τους καταναλωτές, που πλέον πληρώνουν σχεδόν τα διπλάσια για μια σακούλα ρύζι σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο.
«Αναρωτήθηκα αν είναι σωστό να παραμείνω επικεφαλής του υπουργείου Γεωργίας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τις τιμές του ρυζιού και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι», πρόσθεσε ο Ετό, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.
«Ζητώ για ακόμη μία φορά συγγνώμη από τους πολίτες για τα εξαιρετικά ακατάλληλα σχόλια που έκανα ως υπουργός, ενώ εκείνοι παλεύουν με τις αυξανόμενες τιμές του ρυζιού.»
Η έλλειψη ρυζιού στην Ιαπωνία έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως οι κακές σοδειές λόγω του καύσωνα το 2023 και η πανικόβλητη αγορά μετά από προειδοποίηση για “υπερσεισμό” το 2024. Εκτιμάται επίσης ότι οι χονδρέμποροι και οι διανομείς αποθηκεύουν ρύζι αναμένοντας περαιτέρω ελλείψεις.
Ο Ισίμπα είχε προηγουμένως ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του Ετό.
Η συνεχιζόμενη κρίση του ρυζιού και η αύξηση των τιμών τροφίμων και ενέργειας έχουν πλήξει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης Ισίμπα, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, οι οποίες ενδέχεται να καθορίσουν το μέλλον του ως πρωθυπουργού.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Kyodo, το 87% των ερωτηθέντων δήλωσε δυσαρεστημένο με τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, ενώ η αποδοχή του υπουργικού συμβουλίου Ισίμπα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Οκτώβριο.
Η μέση τιμή του ρυζιού στα σούπερ μάρκετ την εβδομάδα έως τις 11 Μαΐου έφτασε στο ρεκόρ των ¥4.268 γιεν (περίπου $29) για 5 κιλά, αυξημένη από ¥4.214 την προηγούμενη εβδομάδα και περίπου διπλάσια σε σχέση με πέρυσι.
Τον Απρίλιο, η Ιαπωνία εισήγαγε ρύζι από τη Νότια Κορέα για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών.
Ο Τζούνια Ογκάουα, γενικός γραμματέας του κύριου αντιπολιτευόμενου Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ετό ως «εξαιρετικά ακατάλληλες, εκτός πραγματικότητας και απαράδεκτες».
Ο Ετό παραδέχθηκε ότι τα σχόλιά του εξόργισαν και τη σύζυγό του. «Μου είπε ότι αγοράζει ρύζι όταν τελειώνει το δωρισμένο», είπε. «Δεν ζούμε εντελώς από ρύζι που μας δίνουν ως δώρο.»