Μαζί με τον επίτροπο αρμόδιο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Μετανάστευση, Μάγκνους Μπρούνερ, εστίασαν, κατά τη διάρκεια της 29ης συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, στις βέλτιστες πρακτικές που θα πρέπει να υιοθετήσει η ΕΕ στη διαχείριση της μετανάστευσης, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις δημογραφικές ανάγκες της «Γηραιάς Ηπείρου».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι η μετανάστευση και η ασφάλεια είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είπε ότι η Ελλάδα κάνει πολύ καλή δουλειά για την ασφάλεια των συνόρων. Μίλησε ακόμα για διαχωρισμό της παράνομης μετανάστευσης, των αιτούντων άσυλο και της νόμιμης μετανάστευσης η οποία είναι απαραίτητη καθώς, όπως είπε η Ευρώπη γηράσκει και οι νόμιμοι μετανάστες είναι απαραίτητοι για την οικονομία. «Εμείς πρέπει να αποφασίζουμε ποιος έρχεται στην Ευρώπη και όχι οι λαθροδιακινητές», τόνισε ο κ. Μπρούνερ.
Αναφέρθηκε ακόμα και στο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το 2026 και μίλησε για τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με την αναθεώρηση του καθεστώτος των επιστροφών, καθώς όπως σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος ένας στους πέντε μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παράνομοι και πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Ο κ. Μπρούνερ είπε ακόμα ότι το ζήτημα των επιστροφών είναι όντως στην κορυφή της ατζέντας, ενώ ερωτηθείς για τη συμφωνία επιστροφών με τη Λιβύη είπε ότι την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει συναντήσεις και με τις δύο κυβερνήσεις στη Λιβύη. «Πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας και μετά να δούμε την εξωτερική διάσταση σε σχέση με το μεταναστευτικό», τόνισε επίσης ο επίτροπος. «Το Σύμφωνο για το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση έχει να κάνει με την ισορροπία την οποία χρειαζόμαστε στην Ευρώπη και νομίζω ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η Ελλάδα και όλες οι χώρες-μέλη πρέπει να εργαστούν από κοινού», επεσήμανε ο κ. Μπρούνερ, ο οποίος καταλήγοντας αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που θα έχουν τα κράτη-μέλη για τη δημιουργία «hub επιστροφών» στο πρότυπο του αλβανικού μοντέλου, όπως είπε.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά την πρώτη του μέρα στη νέα του θέση, τόνισε ότι με την εντολή του πρωθυπουργού η Ελλάδα ακολουθεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. «Μάλιστα, πράγματα τα οποία λέγαμε από το 2019 και δεν ήταν κυρίαρχη θέση στην Ευρώπη, σιγά σιγά αρχίζουν να αποκτούν περισσότερους υποστηρικτές και πλέον να είναι ουσιαστικά η κυρίαρχη πολιτική στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να διαχωριστούν οι δικαιούχοι ασύλου βάση του διεθνούς δικαίου για τους οποίους είναι απαραίτητο να επισπευθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου αν και δεν μπορεί να υπάρχει μαζική χορήγηση ασύλων και εκείνοι που εισέρχονται παράνομα και των οποίων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου, οι οποίοι, όπως είπε, πρέπει να φεύγουν από τη χώρα. Για την δεύτερη κατηγορία υποστήριξε ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική και προσέθεσε ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες που βρίσκονται στη Μεσόγειο προσπαθούν να φυλάττουν τα σύνορά τους αλλά τελικά κάποιοι καταφέρνουν και εισέρχονται παράνομα.
«Αν απορριφθεί η αίτησή τους αυτοί οι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία κύρωση. Αυτοί οι άνθρωποι είτε μένουν στην Ελλάδα είτε στη συνέχεια πηγαίνουν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Εκεί πέρα λοιπόν πρέπει να γίνει σαφές ότι ο άνθρωπος πια του οποίου η αίτηση ασύλου απορρίπτεται, άρα δεν θα χρήζει διεθνούς προστασίας, θα έχει δύο δυνατότητες: ή οικειθελώς θα επιστρέψει στη χώρα του ή διαφορετικά θα έχει ποινικές κυρώσεις. Δηλαδή, θα έχει παραβιάσει τον ελληνικό νόμο εισόδου και άρα θα γνωρίζει ότι θα οδηγείται σε ποινή φυλάκισης», επεσήμανε ο υπουργός, αναφερόμενος και στο νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το προσεχές διάστημα.
Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ακόμα απευθυνόμενος στον επίτροπο ότι πρέπει η Ευρώπη να μπει σε ένα σύστημα των «κεντρικών επιστροφών» και ότι πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση των επιδομάτων και των παροχών που έχουν οι μετανάστες οι οποίοι έχουν χάσει το δικαίωμα ασύλου.
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον επίτροπο Μετανάστευσης: ”Οι Αρχές της Ανατολικής Λιβύης οφείλουν να αναλάβουν δράση για να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα”
Συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Magnus Brunner, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τρίτης. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η προτεραιότητα εφαρμογής του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και συγκεκριμένα το ζήτημα των επιστροφών αλλά και των συμφωνιών με τρίτες χώρες για επιστροφές.
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως οι Αρχές της Ανατολικής Λιβύης οφείλουν να αναλάβουν δράση για να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα, προκειμένου να μην παγιωθεί νέα μεταναστευτική οδός. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του για την κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ο κ. Brunner θα επισκεφθεί στις 8 Ιουλίου τη Λιβύη, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας.
Ο διάλογος Μητσοτάκη – Brunner (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διπλή Σύνοδος Κορυφής, του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν αρκετά κουραστική. Ωστόσο, θεωρώ ότι ήταν εποικοδομητική και πιστεύω ότι ήταν εποικοδομητική και αναφορικά με θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση. Πιστεύω ότι υπάρχει ευρύτερη υποστήριξη για την ατζέντα σας και την ατζέντα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με έμφαση στις επιστροφές, που έχει αναθερμανθεί -κάτι που, ασφαλώς, είναι επίσης σημαντικό ζήτημα για εμάς όσον αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία-, και καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών προκλήσεων, ειδικά στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.
Γνωρίζω ότι θα μεταβείτε στη Λιβύη και αυτή είναι μια σημαντική επίσκεψη για εμάς. Τους τελευταίους μήνες έχουμε διαπιστώσει σημαντική πίεση στη διαδρομή μεταξύ Ανατολικής Λιβύης και Νότιας Κρήτης, και αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει οπωσδήποτε να θέσουμε υπό έλεγχο. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, συνεργαζόμενοι με τις λιβυκές Αρχές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σκάφη δεν θα αναχωρούν καν από τις ακτές της Λιβύης. Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ.
Magnus Brunner: Ευχαριστώ πολύ. Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Ευχαριστώ για τη σπουδαία συνεργασία που έχουμε, γιατί αυτή είναι πραγματικά το κλειδί. Αναφέρατε τα θέματα. Είναι η μετανάστευση, φυσικά, η παράνομη μετανάστευση, την οποία πρέπει να καταπολεμήσουμε, βεβαίως η εξεύρεση και νόμιμων οδών. Και αυτό που κάνει η Ελλάδα για την προστασία των κοινών μας συνόρων, πράγματι, δεν είναι μόνο ελληνικά σύνορα, είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πολύ ευγνώμονες, φυσικά, για ό,τι κάνετε σε αυτόν τον τομέα.
Όσον αφορά τη Λιβύη, όπως είπατε, θα ταξιδέψουμε στη Λιβύη την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον υπουργό σας, τον Ιταλό υπουργό και τον Μαλτέζο υπουργό, στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη». Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό, για να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι.
Επίκεινται και συζητούνται ορισμένες νομοθετικές παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Θεωρώ ότι έχουμε μια πολύ καλή βάση. Δεν είναι τέλεια, τίποτα δεν είναι τέλειο από αυτή την άποψη. Αλλά λείπουν και κάποια κομμάτια, όπως ο κανονισμός για τις επιστροφές, όπως αναφέρατε, η έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας, η οποία είναι επίσης, πιστεύω, ιδιαίτερα σημαντική, όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Επομένως, υπάρχουν πολλά που έχουμε να κάνουμε και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαστε τόσο καλοί εταίροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ευχαριστώ πολύ.
Γεραπετρίτης: Συναντήθηκε με τον Μάγκνους Μπρούνερ – Επί τάπητος το μεταναστευτικό
Με τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση του συντονισμού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και την εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Δείτε την ανάρτηση: