Πολυκεντρισμός ή πόλεμος; Η πόρτα του φρενοκομείου είναι ορθάνοικτη.

Κάποιοι έβλεπαν και κατέγραφαν λεπτομερώς τις "προειδοποιητικές βολές", αλλά και τα αίτια της σημερνής σύγκρουσης

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ

Η λέξη πόλεμος μπαίνει με μεγαλύτερη συχνότητα, ένταση και έμφαση, στον διεθνή ημερήσιο τύπο, τις αναλύσεις στρατιωτικών και πολιτικών αναλυτών αλλά και τις επίσημες δηλώσεις πολιτικών ηγετών.

Βέβαια η προσπάθεια απόδοσης των ευθυνών στον αντίπαλο, συνοδεύει τις αναλύσεις Τα όρια προπαγάνδας και ανάλυσης γίνονται, δυσδιακριτα για τον μέσο, τηλεκατευθυνόμενο καταναλωτή διαμεσολαβημένης “πληροφόρησης”.
Μια ενημερωτική “ανθολόγηση”, από τα διαδιδόμενα άνθη του κακού, είναι επαρκώς αποκαλυπτική.

Στο μέτωπο με τη Ρωσία

Η SUNDAY EXPRESS, στις 29 Μαΐου 2015 παρουσιάζει δήλωση του Τσέχου στρατηγού του ΝΑΤΟ Petr Pavel, ότι η κατάληψη των τριών Βαλτικών πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών θα ανάγκαζε τη Δύση στη χρήση πυρηνικών όπλων. Ενημερώνει τους ηγέτες της Δύσης ότι είναι ταπεινωτικά απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν την Ρωσική απειλή. Ο Pavel αναλαμβάνει τον Ιούνιο (αυτό το μήνα) αρχηγός της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Κατά την ίδια εφημερίδα (Sunday and Daily Express) στις 30 Μαΐου 2015), η Ρωσία διαθέτει πληροφόρηση για το πυρηνικά όπλα της Αγγλίας καθιστώντας έτσι τη χώρα πιθανό στόχο επίθεσης.

Στις 22 Μαΐου το C.N.B.C. Europe News, (Holly Elyad), αναρωτιέται αν στα αλήθεια η Φιλανδία ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία και ενημερώνει για γράμμα , ετοιμότητας, των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, προς τους 900.000 εφέδρους της.

Το Αμερικανικό περιοδικό the NATIONAL INTEREST στις 20 Μαΐου 2015, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ και η Δύση πρέπει να κάνουν οτιδήποτε για να αποτρέψουν όχι μόνον άμεσο αλλά και έμεσο έλεγχο της Ουκρανίας από τη Ρωσία

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας σε επίσημη ανακοίνωσή του, στις 16 Απριλίου δήλωνε ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους έχουν υπερβεί κάθε όριο στην προσπάθεια να προσδέσουν την Ουκρανία στη Δύση. Οι ενέργειες αυτές θα ήταν αδύνατο να μην προκαλέσουν την Ρωσική αντίδραση.

Στις 16 Απριλίου 2015, η WALL STREET JOURNAL παραθέτει τις δηλώσεις του Ρώσου στρατηγού, Valery Gerasimov, ο οποίος προειδοποιεί ότι, όποια χώρα επιτρέπει την εγκατάσταση αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στο έδαφος της, αναγκάζει τις Ρωσικές δυνάμεις να τη θεωρήσουν στόχο. ( Πολωνία και Ρουμανία έχουν δεχτεί τέτοια συστήματα)

Αν στα ανωτέρω προσθέσουμε τις κοινές Ρωσο-Κινεζικές ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη θάλασσα και τη Μεσόγειο, όπως και τις Νατοϊκές ασκήσεις στον περίγυρο της Ρωσίας, το κλίμα γίνεται αρκετά κατανοητό.

Στο μέτωπο με την Κινα

Δυο διαφορετικές απόψεις, εκφρασμένες από τον προσφάτως παραιτηθέντα και τον πρώην διευθυντή της CIA, πάνω στο θέμα μας, “Πολυκεντρισμός ή πόλεμος”, είναι χρήσιμες, νομίζω αποκαλυπτικές.

Ο πρώην διευθυντής της CIA, Michael Morel, σε δήλωσή του στο CNN στις 27 Μαΐου 2015 δήλωνε ότι ο πόλεμος με την Κίνα έχει 70% πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα.

Στις 30 Απριλίου, ο τότε διευθυντής της CIA, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του στο Κansas State University, για τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αμερικανική Εξωτερική πολιτική (1.Υπερπληθυσμός, μαζικές μεταναστευσεις, φτώχεια, βία, 2. Η άνοδος της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης της Κίνας και 3. Οι ακανθώδεις “prickly”, σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη) δήλωνε:

Ο αιώνας μας είναι πολύ διαφορετικός από τον προηγούμενο, από τον αιώνα του ψυχρού πολέμου και της Αμερικανικής Κυριαρχίας. Στον αιώνα μας ο κόσμος θα είναι περισσότερο σύνθετος. Η δύναμη άλλων Εθνών-Κρατών, αλλά και μη κρατικών φορέων, θα επηρεάζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις. Η Κίνα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αναπόφευκτος εχθρός. Μπορούμε να συνυπάρξουμε μαζί της σε ένα μονοπάτι συνθετικού συναγωνισμού, αν θέλει να συμμετέχει υπεύθυνα στη διαμόρφωση ενός υγιούς διεθνούς συστήματος, αν όχι, βαδίζουμε στο μονοπάτι της αντιπαράθεσης… Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε τον προβληματισμό για το εάν, στον 21ο αιώνα οι απόψεις και η στάση των ΗΠΑ, και της Ε.Ε, θα είναι κοινές όπως και στον 20ό. (Στο θέμα σχέσεων Ε.Ε., Ρωσίας και κατ’ επέκταση των σχέσεων αμφοτέρων με τις ΗΠΑ, θα επανέλθουμε.)

Οι International Business Times την Δευτέρα 1 Ιουνίου, μας ενημερώνουν ότι, κατά τα Κινεζικά ΜΜΕ η Κινεζο-Αμερικάνικη σύγκρουση, στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, είναι αναπόφευκτη αν οι Αμερικανοί προσπαθήσουν να εμποδίσουν τους Κινέζους στην κατασκευή των τεχνητών νησιών που επιχειρούν στην περιοχή.

Το REUTERS 25 Μαΐου 2015 ) μεταξύ άλλων παραθέτει το ακόλουθο απόσπασμα, της ελεγχόμενης από το Κουμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, GLOBAL TIMES:

“Δεν θέλουμε στρατιωτική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, αλλά αν είναι να έλθει θα το αποδεχθούμε”.

Η TELEGRAPH, στις 29 Μαΐου 2015, ενημερώνει για Κινεζική έκθεση αμυντικών συστημάτων, Κινεζικής κατασκευής της τελευταίας 20ετίας, με αμφίβια άρματα μάχης, μαχητικά ελικόπτερα κλπ, κλπ, παράλληλα με Κινεζική στρατιωτική παρέλαση στο νησί Hayman, ως σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ, αλλά και στους γείτονες της Κίνας.

Οι New York Times, στις 26 Μαϊου 2015, δημοσιεύουν άρθρο του Βernard D. Cole, καθηγητή στο Εθνικό Κολέγιο Πολέμου, στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το οποίο η Κίνα αποκλείεται να εγκαταλείψει την περιοχή, πλούσια σε αέριο πετρέλαιο και αλιεία. «Νομίζω ότι η Κίνα αισθάνεται αρκετά ασφαλής και δοκιμάζει τα έσχατα όρια των αμερικανικών αντοχών. Τώρα θα δούμε αυτά τα όρια. Όμως δεν πιστεύω ότι οι Κινέζοι είναι διατεθειμένου να υπαναχωρήσουν». Η εφημερίδα συνεχίζει, παραθέτοντας δηλώσεις του Κινέζικου ΥΠΕΞ, που καλεί τις ΗΠΑ να επανέλθουν στη λογική και την ψυχραιμία, να εγκαταλείψουν προκλητική ρητορική και πράξεις και να πάψουν να θεωρούν ότι ελεύθερη ναυσιπλοΐα και ελευθερία πτήσεων σημαίνει να αγνοείς τα νόμιμα δικαιώματα των άλλων.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή