«Πρόβλημα με τα σύνορα στο Αιγαίο- Προειδοποίηση στην Ελλάδα», τουρκικό δημοσίευμα.

Η Τουρκική μετοχική εταιρεία πετρελαίου, (TPAO) υπέβαλε αίτηση για έρευνα για πετρέλαιο σε εννέα κοιτάσματα στο Αιγαίο Πέλαγος.

by Times Newsroom

Η Τουρκική μετοχική εταιρεία πετρελαίου, (TPAO) υπέβαλε αίτηση για έρευνα για πετρέλαιο σε εννέα κοιτάσματα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η Αθήνα, από την άλλη, ξεκίνησε έρευνα που παραβίασε τα «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Ενώ η Άγκυρα προειδοποιούσε την Αθήνα, η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο ήρθε ξανά στο προσκήνιο μεταξύ των δύο χωρών, γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως σημειώνεται, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την προηγούμενη ημέρα η ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Μεταλλείων και Πετρελαιοειδών (ΜΑΠΕΓ) του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων για το θέμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΤΠΑΟ υπέβαλε αίτηση στη MAPEG με τα αιτήματά της από 15 Σεπτεμβρίου 2023 και ολοκληρώθηκαν στις 5 Ιουνίου 2024 για την απόκτηση άδειας εξερεύνησης πετρελαίου στο Αιγαίο Πέλαγος.

 Εάν δοθούν οι άδειες, το TPAO θα μπορεί να αναζητά πετρέλαιο σε 9 κοιτάσματα των οποίων οι συντεταγμένες καθορίζονται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως τονίζεται.

Αντιδράσεις στον ελληνικό Τύπο για «τον Κος, φίλο του Μητσοτάκη»

Η κίνηση της Τουρκίας στο Αιγαίο εξόργισε τον ελληνικό Τύπο. Το ελληνικό site NewsBreak υποστήριξε στην αίτηση ότι ένα οικόπεδο που βρίσκεται γύρω από τη Λήμνο ήταν αμφιλεγόμενο. Αξιοσημείωτο ήταν επίσης ότι η είδηση ​​περιείχε τις ακόλουθες δηλώσεις, αν και ήταν εσφαλμένες πληροφορίες: «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο κύριος μέτοχος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας, που θέλει να εξορύξει στην «καρδιά» του Αιγαίου, είναι ο Rahmi Koç, οικογενειακός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη!».

Ωστόσο, το TPAO, του οποίου το 100% του κεφαλαίου ανήκει στο κράτος, δεν έχει δεσμούς με την οικογένεια Koç.

«Ενάντια στο διεθνές δίκαιο»

Από την άλλη, η ελληνική εφημερίδα Πεντάποσταγμα ανέφερε επίσης ότι η κίνηση της Τουρκίας είναι μια νέα κατάσταση.

«Μετά από ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, η Τουρκία, μετά από πολύ καιρό, φέρνει ξανά στο τραπέζι το θέμα της χάραξης των συνόρων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας».

Η ελληνική εφημερίδα υποστήριξε ότι τα θαλάσσια σύνορα στις εκβολές στην Αλεξανδρούπολη σχεδιάστηκαν σύμφωνα με το Πρωτόκολλο των Αθηνών της 26ης Νοεμβρίου 1926.

Το Pentapostagma αναφέρθηκε επίσης στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, και μοιράστηκε την ακόλουθη αξιολόγηση:

«Οι διαφωνίες που έχει η Τουρκία σχετικά με το ισχύον καθεστώς είναι αβάσιμες και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. «Οι συμφωνίες οριοθέτησης είναι απολύτως δεσμευτικές για την Τουρκία και οι περιοχές όπου δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα καθορίζονται σύμφωνα με την αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής εντός του πεδίου εφαρμογής του εθιμικού δικαίου».

Ένσταση στην Ελληνική Navtex

Λίγο πριν από τη δημοσίευση της αίτησης του TPAO στο ΦΕΚ, η Ελλάδα ξεκίνησε μια νέα δραστηριότητα με την ονομασία «επιστημονική έρευνα» σε μια άκρως αμφιλεγόμενη περιοχή στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Η απάντηση στην Αθήνα, η οποία εξέδωσε και ναυτική ειδοποίηση (NAVTEX) για την εν λόγω δραστηριότητα, ήρθε από τον τουρκικό σταθμό της Σμύρνης.

Το μήνυμα της Τουρκίας περιλάμβανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Η ανακοίνωση με αριθμό 091/24 του Limnos Radio (NAVWARN) σχετικά με τις επιστημονικές ερευνητικές δραστηριότητες και έρευνες που θα πραγματοποιήσει το RV Alkyon από τις 11 Ιουνίου 2024 έως τις 22 Ιουνίου 2024 δεν είναι αξιόπιστη. Η εν λόγω περιοχή καλύπτει την ακόμη απεριόριστη περιοχή που βρίσκεται κοντά και εντός των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Διατηρήστε μια λογική απόσταση από την περιοχή. «Συνιστάται προσοχή».]

Η Συμφωνία της Βέρνης υπογράφηκε το 1976

Υπήρξαν μεγάλες κρίσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας πριν από χρόνια λόγω των δραστηριοτήτων εξερεύνησης πετρελαίου στο Αιγαίο Πέλαγος, τονίζει το τουρκικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με αυτό:

Τον Ιανουάριο του 1974, η Τουρκία ξεκίνησε σεισμικές/γεωτρητικές δραστηριότητες χαρτογραφώντας τα αποθέματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη μελλοντική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο Πέλαγος. Η κρίση ξέσπασε όταν η Ελλάδα άρχισε να αναζητά πετρέλαιο σε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο.

Στη συνέχεια, η Αθήνα προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης τον Αύγουστο του 1976.

Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για «προληπτικά μέτρα» στις 11 Σεπτεμβρίου 1976.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμά του Νο 395 κάλεσε και τις δύο χώρες να λύσουν τα προβλήματα στο Αιγαίο μέσω διαπραγματεύσεων.

Τότε, Αθήνα και Άγκυρα κάθισαν στο τραπέζι και υπέγραψαν τη Συμφωνία της Βέρνης στις 11 Νοεμβρίου 1976.

Οι Έλληνες έκαναν ένα βήμα πίσω

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα μέρη δήλωσαν ότι θα απέχουν από όλες τις πρωτοβουλίες και συμπεριφορές που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μην εξερευνήσει ή να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο πέρα ​​από τα χωρικά της ύδατα.

Συστάθηκε μικτή επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των δύο χωρών και ξεκίνησε μια σταδιακή διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά αγνόησε τη Συναίνεση της Βέρνης, συμμετέχοντας σε εξερεύνηση πετρελαίου 10 μίλια ανοιχτά της Θάσου τον Μάρτιο του 1987.

Οι Έλληνες, που χρειάστηκε να κάνουν ένα βήμα πίσω λόγω της αποστολής του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στη Θάσο, πέταξαν και τη διαδικασία του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

odatv.com

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com