Σε ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου για το αν η Αλβανία θα μπορούσε να συνάψει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο παρόμοια με αυτή της Ιταλίας για την εγκατάσταση κέντρων υποδοχής μεταναστών, ο Έντι Ράμα απάντησε: «Από την αρχή ήμουν ξεκάθαρος: η συμφωνία με την Ιταλία είναι μοναδική, βασισμένη στη στενή μας σχέση και τη γεωγραφική μας θέση. Μας προσέγγισαν και άλλες χώρες, όμως τους απαντήσαμε αρνητικά. Είμαστε πιστοί στον “γάμο” μας με την Ιταλία – όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς αγάπη».
Ο Ράμα επεσήμανε ότι η Αλβανία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, αναφέροντας ότι από τις 12.000 παράνομες αφίξεις Αλβανών με μικρές βάρκες το 2022, ο αριθμός μειώθηκε στους μόλις 600 το 2024 – πτώση 94%.
Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του αγώνα ενάντια στα εγκληματικά δίκτυα που προωθούν την παράτυπη μετανάστευση και αναφέρθηκε στη συμβολή της Αλβανικής Αστυνομίας, η οποία έχει διακριθεί και από το ίδιο το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος διπλής ταυτότητας για Αλβανούς που μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με έγγραφα Κοσόβου μετά τον πόλεμο, σημειώνοντας πως πολλοί από αυτούς είναι ενταγμένοι πλήρως στην κοινωνία και συνεισφέρουν στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επί δεκαετίες.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισε την επίσκεψή του «ιστορική» και επαίνεσε τη συνεργασία με την Αλβανία στη μείωση της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας ότι ο αριθμός των επιστροφών έφτασε τους 24.000 – το υψηλότερο των τελευταίων 10 ετών. «Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε όταν δύο χώρες συνεργάζονται στενά. Το μοντέλο συνεργασίας με την Αλβανία είναι το πιο αποτελεσματικό που έχουμε δει και αποτελεί πρότυπο», δήλωσε.
Ο Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι το Λονδίνο συζητά την εγκατάσταση περισσότερων κέντρων επιστροφής μεταναστών σε συνεργασία με άλλες χώρες, θεωρώντας το «καινοτόμα και απαραίτητη λύση» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη χαλαρή μεταναστευτική πολιτική και την κακοδιαχείριση των αιτήσεων ασύλου.
Αναφέρθηκε ακόμα στη διμερή συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και στην παραγωγή και πώληση στρατιωτικών οχημάτων, κάτι που ενισχύει τόσο την εθνική ασφάλεια όσο και την οικονομική ανάπτυξη.
Σε ερώτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Στάρμερ δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία και ο Πούτιν φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την αποτυχία επίτευξης εκεχειρίας, ενώ ο Ράμα τόνισε πως η Αλβανία υποστηρίζει αταλάντευτα την Ουκρανία και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της, παρά το μικρό της μέγεθος στο πλαίσιο της διεθνούς γεωπολιτικής.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν ο Στάρμερ θα ζητήσει συγγνώμη για τις προσβλητικές δηλώσεις προηγούμενων κυβερνήσεων κατά της αλβανικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκείνος απάντησε: «Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργώ δεν είναι με μεγάφωνα, αλλά με πράξεις. Δεν φωνάζω για τα προβλήματα, δουλεύω για να τα λύσω. Το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ σήμερα είναι από μόνο του μια ξεκάθαρη δήλωση για τη νέα σελίδα στις σχέσεις μας».
Ο Ράμα, ερωτηθείς για τη συμφωνία στον τομέα της άμυνας, ανέφερε ότι αυτή επικεντρώνεται κυρίως στη συνεργασία για την παραγωγή στρατιωτικών οχημάτων, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αλβανίας – Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγή: Himara.gr