Ρήξη Μηνίσκου: Ένας Συχνός Τραυματισμός με Πολλαπλά Πρόσωπα

by Times Newsroom

Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από το μηριαίο οστό, την κνήμη και την επιγονατίδα. Ανάμεσα στο μηριαίο και την κνήμη βρίσκονται οι μηνίσκοι, δύο ημισεληνοειδείς ινοχόνδρινες δομές, ο έσω και ο έξω, που δρουν ως φυσικά «αμορτισέρ». Χάρη στο σχήμα και τη σύστασή τους, απορροφούν τους κραδασμούς και διανέμουν ομοιόμορφα τα φορτία στην άρθρωση, προλαμβάνοντας τη φθορά του αρθρικού χόνδρου και διευκολύνοντας τη λίπανση της άρθρωσης.

Η ρήξη μηνίσκου ως συχνή αιτία τραυματισμού στο γόνατο

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς που επηρεάζουν το γόνατο. Το είδος της ρήξης εξαρτάται από τη μορφή και την εντόπιση της βλάβης, με πιο χαρακτηριστικές τις λοξές, ακτινωτές και τις ρήξεις τύπου «λαβής κάδου». Αν και αφορά συνήθως νεαρούς αθλητές που εκτελούν απότομες κινήσεις κάμψης και στροφής, δεν αποκλείει και τους μεγαλύτερους σε ηλικία, όπου συχνότερα παρατηρούνται εκφυλιστικές ρήξεις.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Στους αθλητές, οι ρήξεις μηνίσκου συμβαίνουν κυρίως λόγω έντονης καταπόνησης και ξαφνικών κινήσεων. Συχνά συνυπάρχουν με άλλες κακώσεις, όπως ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Στους ηλικιωμένους, ο μηνίσκος έχει αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τον πιο ευάλωτο ακόμη και σε μικρές φορτίσεις, όπως η απότομη έγερση από καθιστή θέση.

Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούνται

Η ρήξη μηνίσκου εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα, δυσκαμψία, «κλείδωμα» της άρθρωσης, αίσθημα αστάθειας και απώλεια του εύρους κίνησης. Πολλοί ασθενείς νιώθουν έναν χαρακτηριστικό ήχο «κλικ» τη στιγμή του τραυματισμού. Χωρίς θεραπεία, ένα τεμάχιο του μηνίσκου μπορεί να παρεμβληθεί στην άρθρωση και να εμποδίσει την πλήρη κίνηση, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε αρθρίτιδα.

Η σημασία της σωστής διάγνωσης

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την ψηλάφηση του γόνατος και ειδικά τεστ όπως το McMurray test. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης χρησιμοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις. Αν και οι ακτινογραφίες αποκλείουν άλλες βλάβες, η μαγνητική τομογραφία προσφέρει τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην αναγνώριση της μορφής και της εντόπισης της ρήξης.

Θεραπευτικές επιλογές: από τη συντηρητική προσέγγιση στη χειρουργική παρέμβαση

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και την εντόπιση της ρήξης. Σε μικρές ρήξεις, ειδικά στο εξωτερικό αιματούμενο τμήμα του μηνίσκου, εφαρμόζεται συντηρητική αγωγή με ξεκούραση, παγοθεραπεία, περίδεση και αντιφλεγμονώδη. Σε περιπτώσεις σοβαρότερων ή εκφυλιστικών ρήξεων απαιτείται συρραφή ή μερική αφαίρεση του μηνίσκου. Η επούλωση εξαρτάται από την αιμάτωση και τον τύπο της βλάβης.

Για εξειδικευμένη διάγνωση και εξατομικευμένη αντιμετώπιση, επικοινωνήστε με τον ορθοπεδικό χειρουργό Γεώργιο Μπεσίρη και προγραμματίστε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της πάθησής σας.

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή